Πολιτικη & Οικονομια

Μύθος το «σχέδιο Πυθία» για τη δολοφονία του Καραμανλή

Δύο εφημερίδες δημοσιεύουν έγγραφο σύμφωνα με το οποιο πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
karamanlis
Κώστας Καραμανλής © INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρά ταύτα αύριο ξεκινάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση

Κατασκευασμένη υπόθεση αποδεικνύεται το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από ξένους πράκτορες, που είχε γίνει γνωστό ως «σχέδιο Πυθία», όπως προκύπτει από έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) το οποίο έχει αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς και δικαστικούς λειτουργούς ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιάννης Ρουμπάτης το οποίο επί της ουσίας αναφέρει ότι η υπόθεση «Πυθία» ουδέποτε υπήρξε.

pithia
Το έγγραφο που παρουσιάζουν οι δύο εφημερίδες

Παρά ταύτα αύριο ξεκινάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση, ενώ σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει αποφασίσει να παραστεί ως πολιτική αγωγή παρά το γεγονός ότι πριν από δυο χρόνια ενημερώθηκε ότι η υπόθεση αυτή πολύ απλά δεν υπήρξε.

Από την πλευρά της η Εφημερίδα των Συντακτών έθεσε το ερώτημα πως ήταν δυνατόν η φρουρά του Καραμανλή να μην έχει καταλάβει ότι επί μέρες δεκάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Καραμανλή όπου κι αν πήγαινε και πως οι επίδοξοι δολοφόνοι δεν έγιναν αντιληπτοί όπως και τα όπλα και τα εκρηκτικά τα οποία υποτίθεται ότι είχαν.

Η υπόθεση Πυθία

Η υπόθεση ξεκίνησε κινηματογραφικά στις 12 Ιανουαρίου του 2009 όταν  ο διοικητής του παραρτήματος της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, συνέταξε άκρως απόρρητη αναφορά προς τα κεντρικά της Υπηρεσίας αποκαλύπτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής είχε στοχοποιηθεί από τρομοκράτες-δολοφόνους και  ότι η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Οι πληροφορίες του «σταθμάρχη» ΕΥΠ Θεσσαλονίκης, αστυνομικού ως προς την πρότερη επαγγελματική του ιδιότητα, προέρχονταν από μια πηγή με την κωδική ονομασία ΘΣ13, η  οποία είχε με τη σειρά της ενημέρωση από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Στις 13 Μαρτίου του 2009 υπήρξε δεύτερη αναφορά, με αριθμό 53/13-3-09 και με υπογραφή του τότε διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό το σημείωμα, η FSB, η οποία από το 2008 είχε εμπλακεί στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Κώστα Καραμανλή, ενημέρωσε ότι μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, με διάφορα αυτοκίνητα παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό στη διαδρομή από το Μαξίμου ως το σπίτι του στη Ραφήνα. Έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν την φονική τους επίθεση. Η οποία, όμως, μάλλον απετράπη, καθώς οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες υποτίθεται πως έτρεψαν σε φυγή τους επίδοξους τρομοκράτες. 

Σύμφωνα με το δεύτερο προαναφερθέν ενημερωτικό σημείωμα, κατά την περίοδο 20-25 Απριλίου του 2008 υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα σε πράκτορες της FSB και στην ομάδα τρομοκρατών που θα δολοφονούσε τον Καραμανλή. Για τη «μάχη» δεν υπάρχουν ακριβείς ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Οι τρομοκράτες εξαφανίστηκαν αστραπιαία, εγκατέλειψαν όμως οχήματα επί τόπου. Μέσα σε αυτά βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, χάρτες και ξηρά τροφή. Κατά την εκτίμηση της FSB οι τρομοκράτες ανήκαν σε δυτικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες δρούσαν σε συνεργασία με ισραηλινούς πράκτορες -όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του ενημερωτικού σημειώματος, βάσει των πληροφοριών του.

Ωστόσο, το παράξενο είναι ότι αυτά τα ευρήματα στα αυτοκίνητα των επίδοξων δολοφόνων απλώς δεν τα είδε ποτέ κανείς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ