Πολιτικη & Οικονομια

Εισαγωγή σε ΑΕΙ με απολυτήριο Λυκείου και δίδακτρα;

Οι περίεργες ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Γαβρόγλου και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376455.jpg

Στο… μαντείο των Δελφών θα πρέπει να αποσταλεί η ρύθμιση για το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, που υποκαθιστά το σημερινό Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙ.ΠΑ.Ε) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι μόνο η συγχώνευσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών, που ήδη έχει προκαλέσει την παραίτηση του προέδρου της Διοικούσας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Γραμμένου τον περασμένο Ιανουάριο.

Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται τόσο για τον τρόπο σύστασης του νέου Ιδρύματος, όσο και για τον τρόπο εισαγωγής σε αυτό.

Στο υπό συγκρότηση Ίδρυμα οργανώνονται προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, διάρκειας τουλάχιστον 8 εξαμήνων.

Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Σύμφωνα με την παράγραφο ζ του άρθρου 6 του νομοσχεδίου, στο νέο ίδρυμα «γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απολυτήριο Λυκείου) ή ισότιμου ή αντίστοιχου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου». Στη σχετική διάταξη δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την εισαγωγή μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων! Παράλειψη ή παράθυρο εισαγωγής με παράκαμψη των εξετάσεων;

Στην αμέσως επόμενη διάταξη του ίδιου άρθρου ορίζεται πως «οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Μήπως εδώ ανοίγει «ντροπαλά» παράθυρο ιδιωτικοποίησης του ιδρύματος, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως και επισήμως απορρίπτει μετά βδελυγμίας; (το Διεθνές Πανεπιστήμιο ήδη λειτουργεί με δίδακτρα, όμως περιλαμβάνει έως σήμερα μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών επιπέδου Msc, MBA).

8-4-19diethnes_panepistimio_gavroigloy-3_copy.jpg

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή και οι απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός Παιδείας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ