1821 Digital Gallery
Βουλή

Βουλή: «Βροχή» τροπολογιών - Οξεία αντίδραση από την αντιπολίτευση

Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι
Βουλή / © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Δεκεμβρίου, ορίστηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των τροπολογιών, από την οποία όμως έχουν ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον όγκο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι όμως κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων, οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για "πελατεία" και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Σχετικα
Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος
Κατατέθηκε στη Βουλή ο κλιματικός νόμος

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, όπως λέει η αντιπολίτευση, και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προηγούμενων ετών, όπου στο τέλος του χρόνου κατατίθεντο δεκάδες τροπολογίες. Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015, 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

«Πρόκειται για δόλια πρακτική», επενέβη εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μην γίνει καμία συζήτηση. «Είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ή οι υπουργοί αποσύρουν τις τροπολογίες ή εμείς αποχωρούμε» είχε δηλώσει ο κ. Παπαθεοδώρου και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου για την απόσυρση των τροπολογιών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν πράγματι υπάρχουν λόγοι τους οποίους επικαλούνται, η Βουλή να λειτουργήσει και να μελετήσουν όλοι τις τροπολογίες» ενημέρωσε το Σώμα, ο κ. Βούτσης και «να μην ανεβαίνουν οι τόνοι και να μπαίνουν ζητήματα όπως αυτά τα περί "πλυντηρίων"». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Βουλή ήταν αναγκασμένη να νομοθετήσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, λόγω της Προ Ημερησίας Διατάξεως και του πενθήμερου του προϋπολογισμού οπότε είναι αδύνατο να υπάρξει Ολομέλεια με άλλο έργο. Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν έχουν καμία βάση όσα ακούστηκαν περί δόλιας πρακτικής και «υπενθύμισε» ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, οι 43 εξ αυτών ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. «Παραδίδω όλα τα στοιχεία, ώστε να προφυλάξω από κορώνες ενδεχομένως και πρόσωπα σε επίπεδο κορυφής αν έρθουν να πουν τα ίδια πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος υπέβαλλε την πρόταση να συνεχιστεί αύριο, το Σάββατο και αν απαιτηθεί στις 27 και τις 28 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Βουλής.

Σχετικα
Ανδρουλάκης: «Άνευ πολιτικής σημασίας το σκετσάκι Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή»
Ανδρουλάκης: «Άνευ πολιτικής σημασίας το σκετσάκι Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή»

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. «Η αγανάκτηση είναι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς το λέμε ειλικρινά. Ή η κυβέρνηση αποσύρει το σύνολο των τροπολογιών που έχει έρθει και συζητάμε μόνο επί του νομοσχεδίου ή αλλιώς δεν θα νομιμοποιήσουμε διά της παρουσίας μας αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Ψαριανός έδειξε στο Σώμα τον όγκο των τροπολογιών λέγοντας: «Με το καρότσι όπως ήρθαν, έτσι τις παίρνουμε και φεύγουμε, δεν υπάρχει ούτε αύριο χρόνος για να συζητηθούν όλες αυτές οι τροπολογίες».

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για συζήτηση με την τακτικιή διαδικασία και όχι την κατεπείγουσα, συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη έκαναν λόγο για νίκη του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5