1821 Digital Gallery
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δαπάνη στο φάρμακο

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δαπάνη στο φάρμακο

Δείτε τι αναφέρει
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περαιτέρω έρευνα από την δικαιοσύνη  όλων των υπουργών υγείας, χωρίς να γίνεται όμως  ονομαστική αναφορά σε κάποιον, από το 2006 που άρχισε όπως αναφέρεται η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης έως το 2014 ζητείται στο πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα αν και δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα αδικήματα,  αναφέρεται σε «σκοτεινά» σημεία που πρέπει εξονυχιστικά να ερευνηθούν περαιτέρω και από κάθε άποψη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για κορύφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα έτη 2006-2009 της φαρμακευτικής δαπάνης. Από 1.278 εκατ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5.108 εκατ. ευρώ το 2009.

Όπως εκτιμούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, η συνολική οικονομική επιβάρυνση αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ - 23 δισ. περίπου στο φάρμακο, την ώρα που η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξέτασε η Επιτροπή (1997 – 2015) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πόρισμα υπάρχει παραδοχή ότι από το 2010 αρχίζει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 4.522 έκατ. ευρώ  το 2010, 3.750 το 2011, 2.880 το 2012, 2371 το 2013, 1.950 εκατ. ευρώ έκτοτε , λόγω της επιβληθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής και των κλειστών προϋπολογισμών. Όπως αναφέρουν όμως οι βουλευτές «αυτή η μείωση δαπανών μετά το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς επωφελήθηκαν συγκεκριμένες Εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό – από υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και πολύ μεγάλο μέρος του κόστους το επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι».

Σχετικα
«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - Πλεύρη για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - Πλεύρη για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ

Ειδικότερα, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρουν ότι θα πρέπει:   
 
 α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΔΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων  με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων  στις Ευρωπαϊκές Χώρες

Σχετικα
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να κατηγορηθώ ως «φιλό-ΣΥΡΙΖΑ»
Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να κατηγορηθώ ως «φιλό-ΣΥΡΙΖΑ»

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη».

«Γενική προσέγγιση λόγω NOVARTIS το συγκεκριμένο πόρισμα»

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αναφέρουν επίσης ότι η «παραπομπή της υπόθεσης Novartis, η οποία, και δικαίως, θεωρείται ότι αποτελεί την επιτομή των διαφόρων σκανδάλων στο χώρο του φαρμάκου, στη Δικαιοσύνη μετά την σχετική απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, ασφαλώς, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η επιτροπή μας» και προσθέτουν ότι «έτσι  το τμήμα  του Πορίσματός που αφορά στο φάρμακο είναι μια  γενική προσέγγιση, βασισμένη εν τούτοις στέρεα σε σημαντικά ευρήματα (καταθέσεις μαρτύρων , εκθέσεις ελέγχου κλπ)».

«Κραυγαλέα και ύποπτη  κατασπατάληση δημοσίου χρήματος τα αντιικά εμβόλια»

Αναφορά γίνεται και στο θέμα της προμήθειας αντιικών εμβολίων το 2006 από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είναι και ο μόνος Υπουργός που αναφέρεται συγκεκριμένα  στο πόρισμα.
   
Η  συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης  κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας, αναφέρει το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο εγκρίθηκε δάνειο 233.000.000 ευρώ για αγορά 16.000.000 εμβολίων. Τελικά αγοράστηκαν 3.637.000 ενώ ανάμεσα στα άλλα χάθηκαν  και 7.500.000 ευρώ που είχαν δοθεί   ως προκαταβολή στην  εταιρία SANOFI διότι  δεν δέχθηκε  τον συμβιβασμό για την  ακύρωσης της υπόλοιπης παραγγελίας  παραγγελίας. 

Για να δείτε το πόρισμα πατήστε εδώ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5