Πολιτικη & Οικονομια

Η πρώτη μέτρηση μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τι απαντούν οι πολίτες στην ερώτηση της εβδομάδας από την Prorata για την A.V.

341646-710462.jpg
Γιάννης Κωνσταντινίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
afterdeth-fin_1.jpg

Η επικαιρότητα τρέχει. Ακούτε για αυτήν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για αυτήν. Κάθε εβδομάδα και για ένα διαφορετικό θέμα. Η Prorata θέτει κάθε Παρασκευή μία και μόνο ερώτηση για ένα θέμα επικαιρότητας στους εγγεγραμμένους στη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεών της και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα τις απαντήσεις τους στην Athens Voice. Αν επιθυμείτε και εσείς να εγγραφείτε στη λίστα της Prorata, πατήστε εδώ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ως χαμένη ευκαιρία

Η ομιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί την πρώτιστη ευκαιρία δημιουργίας προσδοκιών στο εκλογικό ακροατήριο. Νέες παροχές, διευκολύνσεις, απαλλαγές φόρου, ευκαιρίες για επενδύσεις και απασχόληση: η χρυσή ευκαιρία για το ξεθώριασμα αρνητικών εντυπώσεων από το κυβερνητικό έργο και τη χάραξη θετικών προοπτικών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας. Πόσο εύκολο ήταν όμως να αξιοποιήσει αυτήν την κλασσική ευκαιρία η κυβέρνηση Τσίπρα, στην οποία η κοινή γνώμη χρεώνει την απόλυτη διάψευση προσδοκιών;

Η Ερώτηση της Εβδομάδας από την Prorata επιχείρησε να αποτυπώσει τα συναισθήματα που δημιούργησε στο εκλογικό ακροατήριο το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, λίγες μόνο ώρες μετά το γεγονός. Θυμός; Απογοήτευση; Αισιοδοξία; Η έρευνα κατέγραψε υψηλά ποσοστά θυμού (50%) και απογοήτευσης (48%) και χαμηλά ποσοστά αισιοδοξίας (13%), ένας συνδυασμός ευρημάτων που τεκμηριώνει πως η «κλασσική ευκαιρία» της ΔΕΘ χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ φέτος. Παράπλευρο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και δύο ακόμα ευρήματα της ανάλυσης: (α) η διαφοροποίηση του προφίλ του θυμωμένου από τον απογοητευμένο ψηφοφόρο και (β) η επίδραση της ίδιας της ομιλίας Τσίπρα –για όσους την παρακολούθησαν– στη εκδήλωση του βαθμού συμπάθειας προς την κυβέρνηση, με τον τρόπο που η συμπάθεια καταγράφηκε πριν και μετά την ενημέρωση για το περιεχόμενο της ομιλίας.

document-page-003.jpg

document-page-008.jpg

document-page-013.jpg

Ως προς τη διαφορά του ψηφοφόρου που εκδήλωσε θυμό από αυτόν που εκδήλωσε απογοήτευση μετά την παρακολούθηση της ομιλίας, είναι αξιοσημείωτο ότι θυμωμένοι εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών και όσοι επιλέγουν να τοποθετηθούν στο δεξιό άκρο του άξονα «αριστερά-δεξιά», ενώ απογοητευμένοι είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά οι ψηφοφόροι 35 έως 54 ετών και όσοι τοποθετούνται στο κέντρο του άξονα «αριστερά-δεξιά». Η δημογραφική και πολιτική διαφοροποίηση των δύο τύπων ψηφοφόρων ως προς τις αντιδράσεις τους στην ομιλία Τσίπρα αντιστοιχίζεται και με τη διαφοροποίηση των ίδιων δύο τύπων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 ως προς την πιθανότητα να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ: όσοι αισθάνονται θυμό, κυρίως τρίτης ηλικίας ψηφοφόροι, έχουν ήδη επιλέξει την έξοδο, ενώ όσοι αισθάνονται απογοήτευση –και όχι θυμό– στέκονται μετέωροι μην έχοντας καταλήξει οριστικά στην έξοδό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το δεύτερο σημείο, την επίδραση της ομιλίας Τσίπρα στο βαθμό συμπάθειας για την κυβέρνηση, η έρευνα επιχείρησε να ελέγξει αν υπήρξε μεταβολή στον καταγραφόμενο και πριν και μετά την ομιλία βαθμό συμπάθειας σε ατομικό επίπεδο. Παρατηρήθηκε πιο χαμηλή μέση τιμή συμπάθειας στη μέτρηση που έγινε μετά την ομιλία σε σύγκριση με τη μέση τιμή στη μέτρηση που έγινε πριν την ομιλία, παρότι η διαφορά δεν προέκυψε να είναι στατιστικά σημαντική. Ακόμα και αν η δημοτικότητα της κυβέρνησης δε μειώθηκε εξαιτίας της ομιλίας, μοιάζει σαφές ότι η δημοτικότητά της δε βελτιώθηκε ως συνέπεια της ομιλίας αυτής. Για την πληρότητα της πληροφορίας, σημειώνεται ότι η Prorata έστειλε προσκλήσεις συμμετοχής στην Ερώτηση της (συγκεκριμένης) Εβδομάδας δύο μέρες πριν από την ομιλία στη ΔΕΘ, με τις οποίες οι ερωτώμενοι ενθαρρύνονταν να ενημερωθούν για την επικείμενη ομιλία και να συμπληρώσουν, πριν από την πρωθυπουργική ομιλία, τον βαθμό συμπάθειας προς την κυβέρνηση. Όσοι από τους ερωτηθέντες συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους έλαβαν και δεύτερη πρόσκληση συμμετοχής στην Ερώτηση της Εβδομάδας μέσω της οποίας, για όσους από αυτούς δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της ομιλίας και όχι για όλους, καταγράφηκε εκ νέου ο βαθμός συμπάθειας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ομιλία παρακολουθήθηκε σε υψηλότερα ποσοστά από φίλιες προς την κυβέρνηση δυνάμεις, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η (κακή) εικόνα της ομιλίας Τσίπρα στο κοινό που ενημερώθηκε για αυτήν είναι πιο βελτιωμένη από αυτήν που πιθανώς θα καταγραφόταν στο σύνολο της κοινής γνώμης.

Την επόμενη των εγκαινίων της ΔΕΘ, όλα μοιάζουν να μένουν ίδια. Με την εξαίρεση ίσως της έκθεσης της κυβέρνησης Τσίπρα στον κίνδυνο μιας ακόμα διάψευσης προσδοκιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ