Visual Browsing
Athens 102.5 Voice
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Ένα λεξικό για τη βουλευτή Μάρκου

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «υποκρισία»
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακόμα και όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της πρώην συντρόφισσας και νυν συναγωνίστριας Μάρκου, εξεπλάγησαν με το χτεσινό κατόρθωμά της στη Βουλή. Μπορεί το πέρασμα σε λίγα χρόνια (και όχι σε βάθος δεκαετιών υπό το βάρος αλλαγών που φέρνει η εμπειρία) από την ΔΗΜΑΡ στο Ποτάμι και από εκεί στη Νέα τη Δημοκρατία, να φανερώνει περισσότερο ένστικτο για πολιτική επιβίωση και αγωνία για παραμονή στα βουλευτικά έδρανα παρά στέρεα πολιτική άποψη, αλλά δεν αρκεί για να εξηγήσει αυτό που έκανε την Τετάρτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υιοθεσία. Δεν αρκεί να εξηγήσει το πώς κατάφερε, ως εισηγήτρια της Νέας της Δημοκρατίας, να εισηγηθεί το ΟΧΙ στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια (που ήταν η γραμμή του νέου της κόμματος) και στη συνέχεια να ψηφίσει ένα ωραιότατο ΝΑΙ.

Επαναλαμβάνω γιατί είμαι βέβαιος πως πολλοί από εσάς δεν μπορείτε με την πρώτη να πιστέψετε το μεγαλείο της βουλευτίνας του κόμματος του Φίφη του Κουβέλη που έγινε βουλευτίνα του κόμματος του Σταύρου του Θεοδωράκη και μετά βουλευτίνα του κόμματος που έχει πρόεδρο τον Κυριάκο τον Μητσοτάκη: α) Ήταν εισηγήτρια της ΝΔ για το νομοσχέδιο για την υιοθεσία β) επιχειρηματολόγησε για την ορθότητα της άρνητικής ψήφου στην διάταξη για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια γ) υπερψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη.

Όπως έγραψα και στην αρχή, η ευκολία με την οποία η βουλευτής Μάρκου παρασύρεται από το φύσημα του πολιτικού ανέμου δεν αρκεί για να δικαιολογήσει αυτή την αλλοπρόσαλη συμπεριφορά. Δεν αρκεί για να εξηγήσει την ευκολία με την οποία διαφώνησε με τον εαυτό της μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Η εξήγηση είναι μάλλον διαφορετική και δυσκολεύομαι να τη συνδέσω με την αγωνία να μην διακοπεί η είσπραξη της βουλευτικής της αποζημίωσης.

Η πεποίθηση μου ότι κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει με οδήγησε σε πολύλεπτη σκέψη χάρη στην οποία κατάφερα να περιορίσω τις πιθανές αιτίες της συμπεριφοράς της συναγωνίστριας Μάρκου σε τέσσερις:

Σχετικα
Η χαμένη δεκαετία
Η χαμένη δεκαετία

Η πρώτη είναι η βουλευτής Μάρκου να είναι τόσο μειωμένης αντίληψης που να μην μπορεί να καταλάβει ούτε τι εισηγήθηκε ούτε τι τελικά ψήφισε.  Κομματάκι δύσκολο για κάποια που έδω και 7 χρόνια και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις  καταφέρνει να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο κόμμα.

Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι να κατάλαβε, ακούγοντας τον εαυτό της να επιχειρηματολογεί στο βήμα της Βουλής, το κενό των επιχειρημάτων της και να ψήφισε αναλόγως. Δυστυχώς η συγκεριμένη εκδοχή οδηγεί στην - ήδη απορριφθείσα - πρώτη οπότε και αυτή πρέπει να απορριφθεί.

Η τρίτη πιθανή αιτία είναι να έχουμε να κάνουμε με άνθρωπο τόσο αδίστακτο και με τόσο χαμηλή εκτίμηση για την ευφυία των γύρω της, ώστε να πίστεψε ότι θα μπορούσε να γίνει αρεστή και σε αυτούς που δεν θέλουν την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και σε αυτούς που τη θέλουν. Με δεδομένη την επιτυχία που έχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη με αυτήν την τακτική δεν αποκλείεται να σκέφτηκε να την ακολουθήσει, αλλά δεν μπορεί να μην παρατήρησε ότι ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν κάνουν το άσπρο μαύρο σε μια μέρα. Κι επειδή αυτή η αβλεψία, όπως και η υπερβολική υποτίμηση της νοημοσύνης των άλλων, πάλι προδίδουν χαζομάρα, φοβάμαι ότι και αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αποκλειστεί.

Σχετικα
Ν. Κοτζιας: Εκβιαστές, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή μου
Ν. Κοτζιας: Εκβιαστές, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή μου

Πράγμα που μας αφήνει με μόνο μια απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της σχιζοφρενικής συμπεριφοράς της νεάς ελπίδας της Νέας της Δημοκρατίας: Της έριξαν κάτι στο νερό που έπινε την ώρα που αγόρευε. Και όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει, δεν ήξερε τι έκανε. Με λίγα λόγια, η βουλευτής Μάρκου έπεσε θύμα κάποιων πονηρών που θέλησαν να την κάνουν να φανεί ανόητη και αλλοπρόσαλλη εκθέτοντάς την στους ψηφοφόρους της νέας της ομάδας (με την κοινοβουλευτική έννοια του όρου).

Βέβαια η ουσία στο νερό δεν εξηγεί το γιατί η βουλευτής Μάρκου κατηγόρησε όσους άσκησαν κριτική (έκραξαν και κορόιδεψαν είναι το σωστό) στην κάπως ασυνήθιστη στάση της για «υποκρισία». Δεν εξηγεί γιατί η βουλευτής, που άλλα είπε και άλλα ψήφισε με διαφορά λεπτών, κατηγόρησε αυτούς που επεσήμαναν την αντίφαση ως υποκριτές. Αλλά εδώ δεν υπάρχει κανένα μυστήριο και η εξήγηση είναι μάλλον απλή.

Προφανώς από το λεξικό το οποίο συμβουλεύεται η βουλευτής Μάρκου λείπουν κάποιες σελίδες από το γράμμα Υ κι έτσι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «υποκρισία». Αν το λεξικό της ήταν ακέραιο μπορεί να έβλεπε ότι στο λήμμα «υποκρισία» το λεξικό* γράφει «προσποιητή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την απόκρυψη των αληθινών συναισθημάτων και σκέψεων». Μια περιγραφή που θα ταίριαζε γάντι σε εισηγητές που αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους αισθήματα και τις πραγματικές τους σκέψεις εισηγούνται κάτι το οποίο δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν. Με την εξαίρεση, εννοείται, αυτών που τους έχουν ρίξει κάτι στο νερό.

Μπορεί για την ουσία που της έριξαν στο νερό οι εχθροί της να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά για το λεξικό μπορούμε. Μπορούμε να της κάνουμε δώρο ένα καινούργιο, από το οποίο να μη λείπει ούτε μια σελίδα, έτσι ώστε να δωθεί η δυνατότητα στη βουλευτή της ΝΔ Μάρκου να μάθει τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξει στον καθρέφτη της. Και μπράβο της.

* το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών που έχει επιμεληθεί ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5