Πολιτικη & Οικονομια

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τους διαφωνούντες βουλευτές του με την αναδοχή

Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου – Ναι από Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή θα ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το άρθρο 8 το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναδοχής και σε  ομόφυλα ζευγάρια.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προκαλεί τριγμούς και αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στα περισσότερα κόμματα.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί καθώς υπέρ της διάταξης έχουν ταχθεί η πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ θετικοί εμφανίζονται και ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον πέντε βουλευτές έχουν εκφράσει ενστάσεις για το επίμαχο άρθρο, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, η Γεωργία Γεννιά, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιάννης Καραγιάννης και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Από πλευράς ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, παρουσιάστηκε χθες στην Ολομέλεια θετικός τόσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή, όσο και για το άρθρο 8, που δίνει το δικαίωμα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια, ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε ξεκαθαρίσει και στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη, αντίθετα από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη που δήλωσε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι γίνεται αδικαιολόγητα μεγάλος θόρυβος για ένα άρθρο που αφορά μόλις το 3 τοις χιλίοις.

Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή», τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή του για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Οφείλουμε, όλοι όσοι πιστεύουμε στο μεγαλείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να ακούσουμε τουλάχιστον τους ειδικούς της επιστήμης, οι οποίοι διδάσκουν ότι οι ομόφυλοι άνθρωποι είναι το ίδιο κατάλληλοι και ικανοί γονείς όσο και οι ετερόφυλοι», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Η κοινωνία οφείλει να μην κλείνει τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα στο βωμό ενός συντηρητισμού που δεν έβγαλε πουθενά, και θα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει όλο και πιο κοντά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας και ειδικά τα παιδιά».

Αναταράξεις πάντως σημειώθηκαν και στο Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ και Ποτάμι), καθώς αν και η ΔΗΣΥ έπειτα από παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου δήλωσε μέσω της εισηγήτριάς του Εύης Χριστοφιλοπούλου πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε τους βουλευτές της ΔΗΣΥ που εκφράζουν ενστάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως βάζουν το βουλευτικό-ατομικό τους συμφέρον πάνω από το νομοσχέδιο.

Όμως, φοβάμαι, ότι αρκετοί από αυτούς που λένε σήμερα: «Όχι στην αναδοχή, γιατί δεν θέλω να στηρίξω την κυβέρνηση», λένε ψέματα. Στην πραγματικότητα δειλιάζουν… Φοβούνται τις αντιδράσεις των συντηρητικών, φοβούνται Μητροπολίτες, φοβούνται τα καφενεία. Φοβούνται να συγκρουστούν με τις προκαταλήψεις. Και για να μην πάρουν θέση για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια το ανάγουν σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ