Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Φάκελος Novartis

Αποκαλύψεις και αντιδράσεις

Ένα μεγάλο όσο και καίριο ερώτημα πλανάται από χθες πάνω από το βασίλειο της Δανιμαρκίας, όσον αφορά την ποινική υπόθεση της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas:

Εάν δεχθούμε ότι η δικογραφία της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και ο φάκελός της επρόκειτο να διαβιβασθεί πάραυτα στη Βουλή, ποιο λόγο είχε η ίδια η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις οι οποίες κινούνται, εάν δεν τα υπερβαίνουν, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας;

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, λίγες ώρες πριν από τη διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή θα ήταν εκ του περισσού, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αφού είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας μας, η αρμόδια εισαγγελέας οφείλει να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή, μόλις «σκοντάψει» σε αναφορά για πολιτικό πρόσωπο.

Αίσθηση προκαλεί ακόμη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποίαν πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική υπόθεση σκανδάλου «από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Έμπειρος δικαστικός λειτουργός ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να εξαχθεί, με τέτοια απολυτότητα μάλιστα, ένα τέτοιο συμπέρασμα, μετά από μία «άτυπη ενημέρωση» από τους αρμόδιους εισαγγελείς…

Σχετικα
Υπόθεση Novartis: Να μην «παγώσει» το σκέλος που αφορά τον σύζυγο της Ράικου εισηγείται η εισαγγελέας
Υπόθεση Novartis: Να μην «παγώσει» το σκέλος που αφορά τον σύζυγο της Ράικου εισηγείται η εισαγγελέας

Αίσθηση, όμως, προκαλεί επίσης η πρωινή γραπτή δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas Κώστα Φρουζή, για τον οποίο δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου θέλουν να έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη. Ο Κώστας Φρουζής ισχυρίζεται στη γραπτή δήλωσή του ότι ουδέποτε έχει κληθεί για κατάθεση από τους αρμοδίους εισαγγελείς…

Δεν θα ήταν πλεονασμός να υπενθυμίσει, μάλιστα, κανείς ότι για τον χειρισμό της ποινικής υπόθεσης της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas είχε πριν από πολλούς μήνες υποβάλλει την παραίτησή της η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, μία παραίτηση για τα αίτια της οποίας ουδέποτε διαφωτίστηκε η ελληνική κοινή γνώμη.

Ένα περίεργο non paper

Σχετικα
Αγωγή κατά της Novartis κατέθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης
Αγωγή κατά της Novartis κατέθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης

Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την ποινική διαδικασία, ακόμη και με ένα εκτενές non paper, το οποίο διανεμήθηκε σήμερα το πρωί και το οποίο εμφανίζει μερικά σοβαρά προβλήματα:

Αναφέρει το non paper της κυβέρνησης: «Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών, είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

Ερώτημα: Εάν διερευνάται η τιμολόγηση φαρμάκων υπέρ μίας φαρμακευτικής εταιρείας, τότε προς τι η εμπλοκή του ονόματος του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην επίμαχη δικογραφία, αφού είναι γνωστό ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων δεν υπήρξε ποτέ στις αρμοδιότητες του Δημήτρη Αβραμόπουλου, για όσο χρονικό διάστημα εκείνος ήταν ο υπουργός Υγείας.

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και για την εμπλοκή του ονόματος του Ανδρέα Λυκουρέντζου, στις αρμοδιότητες του οποίου δεν υπήρξε επίσης ποτέ η τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων δεν διενεργήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου…

Γράφει επίσης το non paper: «Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ερώτημα: Εάν δεχθούμε, πράγματι, ότι «δεν μπορεί  να υφίσταται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή», μήπως η ως άνω παραδοχή νοηματοδοτεί ακόμη περισσότερο «ύποπτα» την χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο;

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Παναγιώτης Πικραμένος: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2012».

Γιάννης Στουρνάρας: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009, η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με αυτό το ζήτημα».

Αντώνης Σαμαράς: ««Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».  

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis.
Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία».

Ανδρέας Λοβέρδος: «Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

Άδωνις Γεωργιάδης (στον ΑΝΤ1): «Στην περίπτωση κατά την οποία ισχύει η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έλαβε “μερική ενημέρωση” από την κ. εισαγγελέα για τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ. εισαγγελέας έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και θα τους πάω φυλακή για κακούργημα».

Novartis Hellas: «Eχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5