1821 Digital Gallery
Αχτσιόγλου κατά πάντων: O νόμος για τις απεργίες δεν αλλάζει κάτι

Αχτσιόγλου κατά πάντων: O νόμος για τις απεργίες δεν αλλάζει κάτι

Επίθεση σε ΚΚΕ και ΝΔ
Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Η απόφαση για απεργία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και διευκρίνισε ότι το «50 συν 1» που προβλέπεται στην διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και όχι στην λήψη απόφασης για απεργία.  

Η κ. Αχτσιόγλου, καταφέρθηκε εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, και με αιχμή το ίδιο επίμαχο θέμα, επιτέθηκε και στην ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία «50 συν 1» της ΓΣ εργαζόμενων ώστε να αποφασιστεί απεργία.  

Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τι αλλάζει και κυρίως τί δεν αλλάζει στην διάταξη σε σχέση με την απαρτία στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για απεργία, καθώς - όπως είπε – «πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οξυδέρκεια μετράται με ντεσιμπέλ».

Όπως τόνισε, η ρύθμιση ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια Σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας δεν είναι ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης (δεν έχουν δηλαδή ένα κατάστημα σε μία πόλη και ένα άλλο σε άλλο δήμο) όταν συγκαλείται η ΓΣ για να λάβει απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το ένα δεύτερο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. «Προσοχή η ρύθμιση δεν λέει ότι τα μισά μέλη πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία, δεν είναι το "50 συν 1" να ψηφίσει υπέρ της απεργίας, η ρύθμιση λέει ότι θα πρέπει να παρίστανται απλώς στην ΓΣ, ώστε να έχει απαρτία. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα Σωματεία πανελλαδικής έκτασης (δηλαδή σε Σωματεία σούπερ μάρκετ ή τράπεζες, που εκεί αποφασίζει το ΔΣ) ούτε στα Σωματεία ευρύτερης έκτασης, (όπως τα Σωματεία Αττικής, που την απόφαση λαμβάνει το ΔΣ)» εξήγησε.  

Σχετικα
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα δώσω και αυτή τη μάχη - Δεν είναι η πρώτη
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα δώσω και αυτή τη μάχη - Δεν είναι η πρώτη

Η κ. Αχτσιόγλου, επικαλέστηκε δε, το εξής παράδειγμα: Αν σε μία επιχείρηση υπάρχουν 150 εργαζόμενοι και στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένο, η διάταξη λέει ότι όταν θα γίνει ΓΣ για να λάβουν απόφαση για απεργία, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρξει πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και 10 ψηφίζουν «λευκό», θα γίνει απεργία διαρκείας. «Δηλαδή με την ψήφο των 20 θα γίνει απεργία διαρκείας στην επιχείρηση του παραδείγματος των 150 εργαζόμενων» εξήγησε.  

Απευθυνόμενη, κατόπιν τούτου, στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε: «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας; Να ξέρετε όμως, πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, όταν αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν». 

Απαντώντας εξάλλου, στις διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ, η υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι αποκρούστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για την αλλαγή στον χρόνο προκήρυξης των απεργιών, η γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών, η θεσμοθέτηση του λοκ - άουτ και προσέθεσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος φεύγει παντελώς από το τραπέζι της συζήτησης με τους δανειστές.  

Σχετικα
Μητσοτάκης για Μπακογιάννη: Έχει δώσει μάχες - Θα βγει νικήτρια
Μητσοτάκης για Μπακογιάννη: Έχει δώσει μάχες - Θα βγει νικήτρια

Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» την θέση της ΝΔ υποστηρίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται απολύτως με το ΔΝΤ που λέει να λαμβάνεται από το «50 συν 1» των οικονομικά τακτοποιημένων μελών κι ακόμη ότι θα πρέπει αυτό να βρίσκει εφαρμογή και στα πανελλαδικής εμβέλειας Σωματεία, «κάτι που αποκρούστηκε από την κυβέρνηση».

Επίσης, η υπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι καταφεύγει στην στρέβλωση και στην σφαίρα της φοβίας, προκειμένου να αποκρυβεί ότι «για πρώτη φορά η δέσμη των ρυθμίσεων έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά και αυτή η μεταβολή σχετίζεται με την πραγματική βελτίωση της οικονομίας».  

Όπως υπογράμμισε, θα πρέπει, πέραν των άλλων, να δούμε τους δείκτες της ανεργίας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 20,7%, δηλαδή έξι ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, και μείωση 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το 12μηνο (η μεγαλύτερη ίσως μείωση στην ΕΕ) ενώ και όλοι οι δείκτες συντείνουν ότι η ανεργία το 2018 θα πέσει κάτω από το 20%.  

Τέλος, η υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δύο ακόμη διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αρμοδιότητάς της:

-Την ρύθμιση για τα εργατικά ατυχήματα, κατά την οποία εφόσον ο εργοδότης είχε την υποχρέωση να τηρήσει τα μέσα προστασίας στον χώρο εργασίας και δεν τα τήρησε τότε έχει δόλο εφόσον λάβει χώρο ένα εργατικό ατύχημα και οφείλει να αποζημιώσει (προηγουμένως υφίστατο δόλος ως προς το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος),

και  

- Την ρύθμιση κατά την οποία υπάρχει πλέον υποχρέωση τήρησης πίνακα προσωπικού ωραρίου για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και στα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές και αυθαίρετες πρακτικές.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5