Visual Browsing
Γαβρόγλου προς φοιτητές: Μείνετε ήσυχοι, θα πάρετε συγγράμματα

Γαβρόγλου προς φοιτητές: Μείνετε ήσυχοι, θα πάρετε συγγράμματα

«Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για αναστολή της διανομής» διαβεβαιώνει  ο υπουργός
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τη βεβαιότητα ότι θα διανεμηθούν κανονικά τα βιβλία στους φοιτητές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το υπουργείο έχει ήδη πλάνο στην περίπτωση που οι εκδότες σκληρύνουν τη στάση τους και τους κάλεσε να κατεβάσουν τους τόνους. «Έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματά μας. Θα παρακαλούσα, όμως, τους εκδότες να μην οξύνουν την κατάσταση. Διαβεβαιώνω ότι πάση θυσία τα βιβλία θα διανεμηθούν στους φοιτητές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει τη διανομή συγγραμμάτων στερείται νομικής βάσης. «Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει (σ.σ. οι εκδότες), δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν ως καλοπροαίρετη πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε ότι το ύψος της οφειλής αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ περίπου.

Κάναμε προτάσεις στους εκδότες

Σχετικα
Johnson & Johnson - ΕΜΑ: Διανομές στην ΕΕ μετά την επανεξέταση
Johnson & Johnson - ΕΜΑ: Διανομές στην ΕΕ μετά την επανεξέταση

«Δεν υπήρξε τρύπα ποτέ» πρόσθεσε ο υπουργός. «Πριν από 1,5 χρόνο το υπουργείο άλλαξε τις διαδικασίες κοστολόγησης και αυτό προκάλεσε ίσως μια μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες καταβάλλαμε κοντά 9 εκατ. ευρώ. Δεν θα αλλάξουμε στάση ως προς τις πληρωμές» υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι είχε προταθεί στους εκδοτικούς οίκους να σταματήσει η τιμολόγηση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά, ώστε να προχωρήσουν διά της αμεσότερης οδού της τιμολόγησης ανά εκδότες και ανά πανεπιστήμιο, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους εκδότες.

«Οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να πληρώνονται, όπως πληρώνονταν τόσα χρόνια. Και δεν θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα κι άλλο, αλλά 9 εκδοτικοί οίκοι απορροφούν το 50% (30 εκατ. ευρώ) από τα 60 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Εάν λοιπόν θέλουν να μιλήσουμε -επειδή έχουμε κάνει την έρευνα και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δημόσια με στοιχεία- ας μιλήσουμε, όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για το αντικείμενο μελέτης που δίδεται σε φοιτητές» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου.

Σχετικα
Δημήτρης Καραναστάσης: 5 χρόνια Εκδόσεις Πνοή
Δημήτρης Καραναστάσης: 5 χρόνια Εκδόσεις Πνοή

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη περί πολιτικής στόχευσης της κινητοποίησης των εκδοτών. «Αναρωτηθήκαμε και εμείς, όταν είδαμε την ανακοίνωση των εκδοτών. Πέρα όμως από την ηθική διάσταση, έγινε την ίδια ημέρα που οι καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον του ΕΣΡ στο ΣτΕ και την ίδια ημέρα, που ο υπουργός Μεταφορών έστειλε στο Πειθαρχικό όσους αρνιόνταν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω βέβαια, αλλά το “ταυτόχρονο” της υπόθεσης γεννά ερωτηματικά» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5