Πολιτικη & Οικονομια

Σφοδρή κόντρα Βενιζέλου και Παππά στη Βουλή για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «στρίμωξε» τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348718-723850.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Νίκο Παππά αναφορικά με το ταξίδι του τελευταίου στη Βενεζουέλα και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γι' αυτό.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματία Μοφέτ Χαλίλ και τον δικηγόρο offshore εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου.

Aναφορικά με την έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας για το ταξίδι, o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Τι επιφύλαξη έχουμε, ιδεολογική με τη Βενεζουέλα ως κράτος; Έχουμε πρεσβεία που λειτουργεί στο Καράκας, υπάρχει πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, υπάρχουν συναλλαγές, υπάρχουν διακρατικές σχέσεις. Άρα, γιατί δεν ενημερώσατε την κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε;  Γιατί δεν υποβάλατε προτάσεις να προωθήσουμε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις; Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ;»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πήγε, μου λέτε ο κ. Γιώργος Τσίπρας ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις. Πολύ καλά έκανε. Γιατί δε μου λέτε ότι ήρθε και υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της; Αλλά σας υποβάλλω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλλιέργεια και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης. Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Ελλάδα; Έκανε επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης; Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπερπτήσης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε Κυβέρνηση έως σήμερα;

Από τη μεριά του ο Νίκος Παππάς επεσήμανε στον κ. Βενιζέλο πως αν θέλει να μάθει πληροφορίες για τις επίσημες πτήσεις από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως δεν μπορεί εκπρόσωπος αριστερού κόμματος να κάνει τον μεσάζοντα: «Δεν νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές, και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση.  Γιατί, ποιος επιχειρηματικός φορέας θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή;  Ποιος;  Ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπούσατε;  Και τι σημαίνει να συνυπάρχω με εκπροσώπους επιχειρήσεων ως αντιπολίτευση;»

Αναφορικά δε με τη σχέση του Νίκου Παππά με τον Αρτεμίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε σχετικά: «Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις off shore εταιρείες. Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο off shore εταιρειών με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Και αναρωτιέμαι, πώς απόκτησαν τέτοια οικειότητα;  Εκεί, για πρώτη φορά; Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε υπόψη μας και τα οποία και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. 

Εδώ δεν πρόκειται για μία αναψηλάφηση ιδεολογικών προτιμήσεων. Μπορείτε να συμπαθείτε το καθεστώς Τσάβες, το καθεστώς Μαδούρο, να έχετε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ζει ο λαός της Βενεζουέλας ή το παράδειγμα της Αργεντινής ή οποιουδήποτε άλλου κράτους ή καθεστώτος.  Εμάς μας ενδιαφέρουν βασικοί κανόνες διαφάνειας.  Γιατί αυτό το περιβόητο ταξίδι δεν ανακοινώθηκε;  Και καλά, ήσασταν στην αντιπολίτευση, αλλά ενεργούσατε πολιτικά και θεσμικά, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της είναι πολιτειακός παράγοντας.  Μετά τις 26 Ιανουαρίου του 2015, γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα ειδικά; 

Αυτό δημιουργεί ερωτήματα, δημιουργεί μία καχυποψία και έχετε μία ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις τώρα στα θέματα αυτά, τα οποία νομίζω ότι και εσάς σας ευαισθητοποιούν, αλλιώς δεν θα είχατε πάρει την πρωτοβουλία να έρθετε να απαντήσετε αμέσως σε μία επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό».

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για σκοπιμότητες και για «φτηνό αντιπερισπασμό». Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έχω πει και το ξαναλέω. Μιλάμε για ένα ταξίδι που έγινε το 2013. Και το 2013 ο ομιλών δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός. Δεν μπορούσε δηλαδή, δια της υπογραφής του, να επηρεάσει ο,τιδήποτε και να επιβάλλει πολύ περισσότερο, κάτι. Είναι ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία πρεσβεία της Βενεζουέλας βεβαίως σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχαν την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων».

«Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Θέλω να σας ενημερώσω δε ότι οι εμπορικές σχέσεις, πολλών χωρών της ΕΕ είναι αναπτυγμένες δεν ήταν της Ελλάδας, ούτε την περίοδο που ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών και κακώς. Και δεν ήταν αναπτυγμένες διότι έπρεπε και αυτές οι σχέσεις να καμφθούν υπό το βάρος των ιδεολογικών εμμονών του κυβερνητικού σας εταίρου ο οποίος εμφορούνταν και εμφορείται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ακραίας δεξιάς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ