Πολιτικη & Οικονομια

Τα 10 πλήγματα για εργαζόμενους και συνταξιούχους που φέρνει το σχέδιο Κατρούγκαλου

Οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316956-625074.jpg

Στα χέρια της τρόικας βρίσκεται το 170 σελίδων σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τις περικοπές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό. Οι δανειστές θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας 18 ή Ι9 Ιανουαρίου, θα βρεθούν στην Αθήνα και θα του παρουσιάσουν τις ενστάσεις τους. Ανεξάρτητα, όμως από τα ενδεχομένως δυσμενέστερα μέτρα που θα τεθούν από την πλευρά των δανειστών, ήδη το σχέδιο Κατρούγκαλου στέλνει βαρύ λογαριασμό σε εργαζόμενους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

1) Αύξηση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Από 1/1/2017 προβλέπεται μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα θα επιβαρύνονται και με τον κλάδο υγείας 6,95%. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο, ενώ θέτει ως κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ. Δηλαδή ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα.

2) Αύξηση εισφορών κατά 0,5% για εργαζόμενους και 1% για εργοδότες, κάτι που αυτόματα θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων και θα αυξήσει περαιτέρω τα έξοδα των επιχειρήσεων. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κρέμονται από μία κλωστή. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε αθροιστικά κατά 5% τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κάτι που έφερε αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς των εργαζομένων και μικρή ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2012, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1% και τον Ιούλιο του 2014 έγινε νέα μείωση 3,9 μονάδων, 2,9% στις εισφορές των εργοδοτών και 1% σε αυτές των εργαζομένων.

3) Το νέο σύστημα τροφοδοτεί τη μαύρη εργασία, εφόσον ευνοούνται όσοι δηλώνουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι έχουν μόλις 15 χρόνια ασφάλισης καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, επειδή υπάρχει ως βάση η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για όλους, (πάνω στην οποία θα συμπληρώνονται οι εισφορές που έχουν θα καταβληθεί αυτά τα 15 χρόνια) η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι περίπου 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή ασφαλισμένος που έχει 5 χρόνια επιπλέον (20 έτη ασφάλισης) θα παίρνει μόλις 50-60 ευρώ παραπάνω σύνταξη. Επομένως, θα συμφέρει κάποιον να δουλεύει ανασφάλιστος, εφόσον θα γνωρίζει ότι δεν θα πάρει ως σύνταξη τις εισφορές που θα πληρώσει.

4) Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για χορήγηση του ΕΚΑΣ και σταδιακή κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2019. Το μέτρο περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ είναι βοήθημα που δίνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους από 65 ετών και πάνω και κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ.

5)Το ποσό της κύριας σύνταξης θα προκύπτει από το σύνολο του εργασιακού βίου και καταργείται ο ευνοϊκός υπολογισμός. Πχ στο ΙΚΑ ίσχυε ο υπολογισμός με βάση την καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας. Με αυτόν τον τρόπο προέκυπταν υψηλότερες συντάξεις εφόσον παραδοσιακά στην αρχή της επαγγελματικής ζωής οι μισθοί είναι σαφώς χαμηλότεροι.

6) Η κυβέρνηση θέσπισε το τρικ της «προσωπικής διαφοράς» για να σώσει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν με τον νέο υπολογισμό που προτείνει η κυβέρνηση προκύψουν μικρότερες συντάξεις, το κράτος θα επεμβαίνει και θα δίνει το υπερβάλλον ποσό ως προσωπική διαφορά. Η λεπτομέρεια όμως που κρυβόταν στην διάταξη είναι ότι αυτή την προσωπική διαφορά οι συνταξιούχοι θα την λαμβάνουν μόνο μέχρι ο 2018. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μετά το 2018 θα έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις, διότι θα έρθει η ανάπτυξη και θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Δεν διευκρινίζεται όμως τι θα συμβεί εάν δεν έρθει η ανάπτυξη.

7) Το νέο σύστημα δίνει χαμηλότερες συντάξεις για το 80% των συνταξιούχων σε σχέση με τον προηγούμενο μνημονιακό νόμο Λοβέρδου Κουτρουμάνη, ενώ αδικεί συνεπείς ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα κάποιος με εισόδημα 800 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης με τον ισχύοντα νόμο Λοβέρδου Κουτρουμάνη θα πάρει 781 ευρώ σύνταξη. Με το νέο σύστημα θα πάρει 699 ευρώ, διαφορά δηλαδή 82 ευρώ. Κάποιος με 2.000 ευρώ εισόδημα και τα ίδια έτη ασφάλισης με τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη θα έπαιρνε 1381 ευρώ, ενώ με το σχέδιο Κατρούγκαλου 1.168- διαφορά 213 ευρώ το μήνα λιγότερα. Δηλαδή, πρακτικά πλέον δεν θα συμφέρει έναν υψηλόμισθο να καταβάλλει ανάλογα υψηλές εισφορές, αφού η σύνταξη που θα λάβει θα είναι αισθητά μειωμένη.

8) Μειώσεις στα εφάπαξ κατά 10%.

9) Μειώσεις στις επικουρικές. Ο ίδιος ο υπουργός κάθε φορά που ερωτάται για τις επικουρικές απαντά ότι «θα γίνει προσπάθεια να σωθούν», ωστόσο στο σχέδιο προβλέπεται «ρήτρα βιωσιμότητας» στις επικουρικές, όπως βαφτίστηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

10) Αύξηση στις εισφορές των αγροτών σταδιακά, έως το 2019 από 7% σήμερα σε 20%. Έως 31/12/2016 αυξάνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνονται σε ποσοστό 10%. Το 2017 το ποσοστό διαμορφώνονται σε 14%, από 1/1/2018 αυξάνονται σε 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνονται στο τελικό 20%. Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468 ευρώ τομήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ