Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές στην Ισπανία με ξεχωριστή σημασία

Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315615-623007.jpg

Οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή στην Ισπανία έχουν ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα. Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια σε μια τόσο σημαντική χώρα της Νότιας Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό, οικονομικό, επιχειρηματικό κλίμα σε χώρες με ιδιαίτερα προβλήματα όπως η πατρίδα μας και να γίνει έτσι πιο δύσκολη, από οικονομική και πολιτική άποψη, η προσαρμογή.

Ευρωπαϊκή κατανόηση

Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές δείχνουν μεγάλη κατανόηση στις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης Τσίπρα. Της προσφέρουν πρόσθετο χρόνο για να ολοκληρώσει τη στροφή των 180 μοιρών που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις αποκλίσεις από τους στόχους και στην τήρηση των προθεσμιών.

Το 2012 υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας ελληνικού ντόμινο. Εάν έπεφτε η Ελλάδα θύμα της οικονομικής κρίσης μπορούσε να παρασύρει στην πτώση της άλλες δυο τρεις χώρες με ανάλογα προβλήματα. Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις πρωτεύουσες κυριαρχεί σήμερα η άποψη ότι η Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί και πως οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα δύσκολα θα επηρεάσει άλλες χώρες.

Σε περίπτωση όμως πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ισπανίας, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης μιας τόσο σημαντικής οικονομίας της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση. Η Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλη πίεση από την αλλαγή του κλίματος στη Νότια Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα γίνουν αυστηρότεροι στην αξιολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την εκλογική πρωτιά θα εξασφαλίσει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού κ. Ραχόι. Όμως το εκλογικό ποσοστό θα είναι της τάξης του 25-29%, ενώ το 2011 η Κεντροδεξιά είχε ξεπεράσει το 40% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ανάλογα με τη δημοσκόπηση το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο αποτελούσε το συμπλήρωμα του παραδοσιακού δικομματισμού, προβλέπεται να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης του 20-23%, το κόμμα Πολίτες –ανάλογο του δικού μας Ποταμιού– προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 18-20% και οι Ποδέμος –με κοινά χαρακτηριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ– μεταξύ 16-19%.

Η πολιτική σταθερότητα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, μπορεί να επιτευχθεί με το σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία ο ισχυρότερος εταίρος θα είναι το Λαϊκό Κόμμα και θα συμπληρώνεται από τους Πολίτες ή τους Σοσιαλιστές. Σε περίπτωση όμως που δημιουργηθεί αριστερόστροφη δυναμική υπέρ του Ποδέμος ή ακολουθήσει η Ισπανία το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι Σοσιαλιστές που ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές απομόνωσαν την Κεντροδεξιά που ήρθε πρώτη και σχημάτισαν κυβέρνηση που στηρίζεται στην υποστήριξη του μπλόκου της Αριστεράς και του πορτογαλικού ΚΚΕ, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Η εξαίρεση του Νότου

Όπως επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία εκδηλώνεται στην ΕΕ μία δυναμική υπέρ των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισαν τις εκλογές οι συντηρητικοί στη βάση του δεξιού ευρωσκεπτικισμού. Το ίδιο συνέβη στην Πολωνία όπου ηττήθηκε η κεντροδεξιά παρά το γεγονός ότι κυβέρνησε με επιτυχία τη χώρα στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας. Στην Αυστρία η άκρα δεξιά επιτυγχάνει ποσοστά της τάξης του 30% σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στη Σουηδία η άκρα δεξιά έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, ενώ στη Δανία και τη Φινλανδία οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές συμμετέχουν στην κυβέρνηση και επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές αυτών των χωρών.

Δεν είναι λοιπόν η ώρα για πολιτική αποσταθεροποίηση σημαντικού τμήματος του ευρωπαϊκού Νότου, από τα αριστερά, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μεγάλωνε τα προβλήματα, ενώ έχει περιοριστεί ο αριθμός εκείνων που θέλουν και μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης μιας νέας ελληνικής κρίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ