Κοσμος

Τα πρώτα έξιτ πολ στην Ισπανία δείχνουν πρωτιά Ραχόι, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Μάχη Σοσιαλιστών-Podemos για τη δεύτερη θέση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315710-623119.jpg

Στις κρισιμότερες εκλογές από την πτώση του Φράνκο και μετά, οι 35 εκατομμύρια Ισπανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στην κάλπη για  την ανανέωση της σύνθεσης του νέου Κοινοβουλίου τους και της Γερουσίας, σε μία αναμέτρηση που το αποτέλεσμά της μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αβέβαιο αν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας τέσσερα κόμματα διεκδικούν επί ίσοις όροις την εξουσία.

Έτσι, αν και το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κρατά την πρωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, ωστόσο βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ φαίνεται να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το νέο κεντρώο κόμμα, τους Ciudadanos (Θιουδαδάνος, Πολίτες), καθώς αυτοί «τερματίζουν» τέταρτοι. Ειδικότερα, σύφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) λαμβάνει ποσοστό 26,8%.

Από την άλλη, δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές, αλλά σε απόσταση αναπνοής κατατάσσεται τρίτο το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας Ποδέμος (Podemos, Μπορούμε).

image

Το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει από 114 έως 118 έδρες, οι Σοσιαλιστές από 81-85, το Podemos από 76-80, οι Ciudadanos από 47-50 και η δεξιά Λαϊκή Ενότητα (Unidad Popular) 3 με 4 έδρες

Πάντως, σε έξιτ πολ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Πρώτο παραμένει το Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, ενώ δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το κίνημα Podemos με το 21,7% των ψήφων.

Τα δύο νέα κόμματα, οι αριστεροί Podemos (Μπορούμε) και οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) έχουν διεμβολίσει του δύο παραδοσιακούς πόλους της ισπανικής πολιτικής των τελευταίων 38 ετών της μεταπολίτευσης, το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Σοσιαλιστές (PSOE) αποσπώντας σημαντικό ποσοστό από τη δεξαμενή ψήφου τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ