Πολιτικη & Οικονομια

Η ΕΣΗΕΑ, ένα ταξίδι στην Κίνα και η ελευθερία

27014-59255.jpg
Ηλίας Κανέλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16028-43119.jpg

Ξέρετε ότι, κάθε χρόνο, τα τελευταία 14 χρόνια, ορισμένοι έλληνες δημοσιογράφοι επισκέπτονται την Κίνα; Όχι; Μάθετέ το. Η πρόσκληση αποστέλλεται στις δημοσιογραφικές ενώσεις που φροντίζουν ποιοι ή ποιες, σύνολο επτά, θα πάνε στο Πεκίνο. Τα έξοδα των επισκεπτών καλύπτουν οι ίδιοι ή οι φορείς τους, και είναι ευνόητα αντικείμενο περιέργειας να ξέραμε αν, π.χ. τα έξοδα όποιων στέλνει η ΕΣΗΕΑ, φέτος ή και τις παλαιότερες χρονιές, τα καλύπτουν οι ταξιδιώτες ή το σωματείο. Η ελληνική πλευρά ανταποδίδει, κινέζοι δημοσιογράφοι έρχονται στην Ελλάδα και φιλοξενούνται στη χώρα μας. Στην ελληνική αποστολή (φέτος θα ταξιδέψει το διάστημα 15 έως 22 Οκτωβρίου) προσφέρονται φιλοξενία, δωρεάν ταξίδια στην πόλη Κουνμίνγκ και στη Σαγκάη, μαζί με ξεναγούς και διερμηνείς. Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (αρ. πρωτ. 1920-21/8/11), στους έλληνες δημοσιογράφους θα δοθεί από κινεζικής πλευράς, μεταξύ άλλων, «η ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εξελίξεις στην Κίνα».

Οι συνάδελφοι που επιλέγονται, προφανώς με διαφάνεια και με ισότητα στις ευκαιρίες, πράττουν άριστα που πηγαίνουν αυτό το μακρινό ταξίδι. Ιδίως οι συνάδελφοι του συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, που είναι πολύ προοδευτικοί και έχουν αγωνιστεί για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας, υποθέτει κανείς ότι θα ζητήσουν να μάθουν για την τύχη του νομπελίστα Λιου Σαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών επειδή με κείμενό του διεκδίκησε στοιχειώδεις ελευθερίες – και θα απαιτήσουν να εφαρμοστεί κι εκεί ό,τι συμβαίνει κι εδώ, να είναι οι άνθρωποι ελεύθεροι να γράφουν. Θα διεκδικήσουν το δικαίωμα του Λιάο Γιβού να μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα τη χώρα του και να μην είναι αναγκασμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στο Βερολίνο για να είναι ελεύθερος να γράφει. Θα ρωτήσουν και θα διεκδικήσουν να λάβουν πειστικές απαντήσεις αν ευσταθούν οι καταγγελίες του προσφάτως αποφυλακισθέντος καλλιτέχνη Άϊ Γουέι Γουέι, ότι η ελευθερία στην έκφραση είναι υπό διωγμόν. Θα ζητήσουν τα ρέστα γιατί το καθεστώς λογοκρίνει το Ίντερνετ, θα διεκδικήσουν το δικαίωμα ομάδων που σκέπτονται διαφορετικά (όπως, π.χ., οι Φαλούν Γκονγκ) να μπορούν να το κάνουν δημόσια, θα θέσουν –ευγενικά, στο πλαίσιο της φιλοξενίας– το ζήτημα του Θιβέτ…

Είμαι σίγουρος, μάλιστα, ότι αυτοί οι ευαίσθητοι άνθρωποι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, κάποια στιγμή, θα βρουν λίγο χρόνο από τα τόσα σοβαρά που τους απασχολούν και θα δεχθούν να βγάλουν και ένα ψήφισμα στο οποίο θα επισημαίνονται οι διεθνείς καταγγελίες για διώξεις συγγραφέων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών επειδή προσπαθούν να γράψουν και να διακινήσουν τις απόψεις τους ελεύθερα. Από την ηγεσία του σωματείου, την κεντρική αίθουσα του οποίου κοσμεί η ιστορική φράση του Μάγερ ο οποίος εξαίρει το αγαθό της δημοσίευσης, μια ανακοίνωση, ένα ψήφισμα που θα διεκδικεί τις ελευθερίες των συναδέλφων μας στην Κίνα είναι το στοιχειώδες αυτονόητο.

Καλό ταξίδι. Να μας ξανάρθετε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ