1821 Digital Gallery
Η συναναστροφή με το διάβολο

Η συναναστροφή με το διάβολο

Το πολιτικό περιβάλλον μας είναι μία ευρύχωρη κόλαση

Είδατε πώς τον «έδωσε» τον Τσίπρα ο Ψυχάρης; Στην πραγματικότητα, ο εκδότης ποντάρε όχι τόσο στους ισχυρισμούς του περί των «ανήθικων» προτάσεων που του πρότεινε ο Τσίπρας σε αντάλλαγμα της στήριξης του συγκροτήματός του—που έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι τι ειπώθηκε και αν συμφωνήθηκε κάτι μεταξύ τους—, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι συναντήθηκαν. Ο Ψυχάρης, παρόλο που φαίνεται ότι θέλει να «δώσει» τον Τσίπρα γιατί ο συνομιλητής του —τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης— του πρότεινε ρύθμιση ή απαλλαγή των χρεών του ΔΟΛ και έλεγχο του MEGA σε αντάλλαγμα τη στήριξη των εντύπων που ελέγχει (που έτσι κι αλλιώς άλλοι θα το πιστέψουν και άλλοι όχι), στην ουσία καταγγέλλει τον Τσίπρα μόνο και μόνο επειδή τον συνάντησε. Και φροντίζει αυτό να το πιστέψουν όλοι με την πλήρη περιγραφή και καταγραφή των γεγονότων.

Έτσι μάθαμε πως ο Τσίπρας τον περίμενε σε σπίτι με ασανσέρ αυτοκινήτων που έχει δυνατότητα να ανεβάζει μόνο 2,5 τόνους βάρος, ότι στην είσοδο τον περίμενε ο επικεφαλής της ασφάλειάς του, πως δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί το θωρακισμένο αυτοκίνητο του εκδότη είναι 5,5 τόνους και θα μπλόκαρε στο ασανσέρ και αυτό το κατάλαβε και το πρόλαβε επιτόπου ο σωματοφύλακάς του, ότι πάρκαρε στο απέναντι πεζοδρόμιο, πως εκείνη την ώρα εκτελούνταν παρακείμενο έργο στην όδο και υπήρχαν μαστόροι, πως ο Τσίπρας ήταν μόνος του και με τη συντροφιά μόνο μιας γάτας Ιμαλαΐων. Μας έδωσε και αρκετές πληροφορίες για τη διακόσμηση του σπιτιού, ώστε να είναι αναμφισβήτητο γεγονός η επίσκεψή του. Άλλωστε, μετά από αυτή τη λεπτομερή περιγραφή το Μαξίμου δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις.

Να λοιπόν αυτός ο αρχηγός της αριστεράς, της κατέχουσας το ηθικό πλεονέκτημα, ο θαυμαστής του Μάο Τσε Τουνγκ, ο πολέμιος της διαπλοκής και της συνεννόησης σε κρυφούς τοίχους, ο εχθρός των καναλαρχών και των αμαρτωλών εκδοτών (που το κόμμα του τιμωρεί με εμπάργκο και αποκλεισμό την εκπομπή του Πρετεντέρη στο MEGA), ο αδιάφθορος, ο άφθαρτος κ.ά., ποιον συναντά μυστικά; Τον Ψυχάρη. Δεν ισχυρίζομαι πως ο Ψυχάρης έχει τέτοιου είδους ιδέα για τον εαυτό του και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αρνητικές ιδιότητες, αλλά σίγουρα γνωρίζει πως οι αριστεροί έχουν τη συγκεκριμένη άποψη γι’ αυτόν, όπως και για όλους τους δεξιούς και κεντρώους εκδότες και καναλάρχες, οπότε χτυπά τον Τσίπρα στο μαλακό υπογάστριό του απευθυνόμενος στους αριστερούς ψηφοφόρους που τους λέει «κοιτάξτε ποιον συνάντησε κρυφά ο αρχηγός σας: εμένα τον Ψυχάρη, άρα πρέπει να χάσετε πάσα ιδέα για αυτόν».

Να θυμίσω ότι όλοι είχαμε ξαφνιαστεί όταν ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τα έντυπα του ΔΟΛ έκαναν μία αισθητή στροφή συμπάθειας προς τον Τσίπρα — όση βέβαια διαφοροποίηση μπορούν να σηκώσουν και να ανεχτούν οι αναγνώστες του παραδοσιακού συγκροτήματος. Αυτό το «κόψιμο» στο τιμόνι από τη ρότα του ΔΟΛ έγινε «γλυκά γλυκά» κατά τη ναυτική ορολογία — για όσους γνωρίζουν την ιστιοπλοϊκή τέχνη. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς τέτοια στροφή, ο γεννήτορας της οικογένειας Λαμπράκη που εξέδιδε το «Ελεύθερο Βήμα» συμμετείχε στα συμβούλια της επαναστατικής κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Πάγκαλο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, από τόσο παλιά είναι η σύνδεση με το χώρο του κέντρου. Ο Τσίπρας με ανακοίνωση του Μαξίμου στη δική του εκδοχή αποδέχεται μεν τις συναντήσεις με το μεγαλοεκδότη-καναλάρχη, αλλά επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός μας «δεν χαρίζεται σε κανέναν». Ενώ κληθείς να σχολιάσει σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί συνάντησε τον Ψυχάρη, απάντησε: «Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και το διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου».

Σχετικα
Αμβλώσεις - ΗΠΑ: Νέο-μεσαιωνικές εικόνες από το μέλλον
Αμβλώσεις - ΗΠΑ: Νέο-μεσαιωνικές εικόνες από το μέλλον

Ο Ψυχάρης ισχυρίζεται ότι ο Τσίπρας τού πρότεινε ανταλλαγή των δανείων του και του ελέγχου του MEGA με πολιτική στήριξη από τον ΔΟΛ, αλλά αυτός (ο Ψυχάρης) είναι βράχος ηθικής και ακεραιότητας και δεν δέχτηκε τέτοιες ποταπές προτάσεις. Όλως τυχαίως τις καταγγελίες τις κάνει ενώ ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για δανειοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων χωρίς επαρκείς εγγυήσεις. Την αλήθεια τη γνωρίζουν οι δυο τους, και ποιος είναι αυτός που δεν τήρησε τη συμφωνία κυρίων, τι περιλάμβανε αυτή, εφόσον υπήρξε κάποια συμφωνία.

Μετά λοιπόν το ξεμπρόστιασμα, το ξενέρωμα και το ξεκατίνιασμα του μεγαλοεκδότη προς τον Τσίπρα, δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε: γιατί δεν συναντήθηκαν κάπου ινκόγκνιτο, επί παραδείγματι σε λόμπι ξενοδοχείου, όπου θα επισημαίνονταν από κάποιους και θα διαδίδονταν η συνάντησή τους, αλλά ακομπλεξάριστα — αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό… Ο πρωθυπουργός της χώρας συναντάται με ένα μεγαλοεκδότη, όχι ακριβώς δημόσια, αλλά κάπου να τα πούνε με την ησυχία τους, και όχι σαν μαφιόζοι Δον, συνωμοτικά, που τους καλύπτουν οι σωματοφύλακες. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Τσίπρας δικαιολογούμενος κυρίως στο αριστερό ακροατήριό του (εδώ ο Ψυχάρης πέτυχε στόχο), λέγοντας: «Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και το διάβολο», αφού τόσα χρόνια η προηγούμενη ρητορική του δαιμονοποίησε τους μετέπειτα συνομιλητές του.

Δαίμονες όμως υπάρχουν αρκετοί (Κατά Μάρκον 5:9, το όνομά μου είναι λεγεών, γιατί είμαστε πολλοί), αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το πολιτικό περιβάλλον μας είναι μία ευρύχωρη κόλαση, που ο Τσίπρας αποδεικνύεται ότι γνωρίζει μια χαρά πώς να κυκλοφορεί με άνεση και να συναναστρέφεται τα μέλη της.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5