1821 Digital Gallery
H Βαρουφιάδα να μείνει οπερέτα και να μην εξελιχθεί σε τραγωδία

H Βαρουφιάδα να μείνει οπερέτα και να μην εξελιχθεί σε τραγωδία

Δηλαδή, Grexit...

Το Grexit δεν έχει απομακρυνθεί. Σαν καλός Γερμανός έχει πάει για μπάνια, πιθανότατα με τα άλλα τα παλικάρια στην Αίγινα. Με τα πρωτοβρόχια και τα σχολεία είναι πιθανόν να επιστρέψει δριμύτερο και ανανεωμένο.

Ώσπου να μας αδειάσει τη γωνιά επιστρέφοντας στη Βαλχάλλα (στη βαγκνερική εκδοχή του Παραδείσου) έχουμε ακόμα δρόμο μακρύ και ναρκοθετημένο. Για αυτόν το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς χειριζόμαστε τα μεγάλα και τα μικρά, τα πολιτικά και τα προσωπικά. Πώς ξεχωρίζουμε την πολιτική από την παραπολιτική. Το μείζον από το έλασσον.

Στο μυαλό μου τα θέματα είναι ξεκάθαρα. Το μείζον είναι η παραμονή στο ευρώ. Το έλασσον είναι η επιμήκυνση με νέα επεισόδια της οπερέτας στην οποία εξελίχθηκε η Βαρουφιάδα. Στο μυαλό κάποιων (και σίγουρα του πρωταγωνιστή/σκηνοθέτη) η ιεράρχηση ίσως είναι αντίθετη. Χρέος των σοβαρών πολιτικών και των σοβαρών κομμάτων είναι να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο.

Ο κίνδυνος είναι ότι το σενάριο και η σκηνοθεσία της οπερέτας ίσως προβλέπουν έξοδο από το ευρώ μέσω της υπονόμευσης της προσπάθειας να μην πέσουμε στον γκρεμό. Η οπερέτα μπορεί να μας συμπαρασύρει σε τραγωδία.

Σχετικα
Μητσοτάκης για Παπαθανασίου: Το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis
Μητσοτάκης για Παπαθανασίου: Το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis

Και εξηγούμαι: Ακριβώς την επόμενη μέρα που ο κ. Βαρουφάκης καταψήφισε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, απευθύνθηκε στα funds επενδυτών – και όχι στο επαναστατικό συμβούλιο του Περού. Γνωρίζοντας ότι καταγράφεται και ότι τον ακούνε 83 άτομα, περιέγραψε όλη την επίμαχη ιστορία με μεγάλο καμάρι. Οι λεπτομέρειες που απλόχερα (και χωρίς ιδιαίτερο λόγο) προσέφερε έκαναν την αφήγησή του πιο πιπεράτη αλλά πιθανότατα προσέθεσαν στην όλη ιστορία και ''ποινικό ενδιαφέρον'', όπως θα έλεγαν νομικοί. Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είναι σίγουρο ότι έγιναν συνειδητά και εν γνώσει ότι θα διέρρεαν.

Ο ταλαντούχος κ. Βαρουφάκης δεν εξαντλείται σε επικούς ρόλους. Παίζει και επιθεώρηση. Η δήλωση που έκανε στο περιοδικό New Yorker, ότι το βράδυ που έκλεισαν οι τράπεζες γύρισε σπίτι και είπε στη σύζυγό του «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», είναι υλικό για το θερινό Δελφινάριο.

Αλλά για ποιο λόγο επιμένει να κάνει και να λέει όλα αυτά, τώρα; Δεν έχει σημασία να αποδομήσουμε τον κ. Βαρουφάκη. Ο ίδιος θα κριθεί από την ιστορία, ενώ στην πορεία θα βρεθούν οι κατάλληλες θεσμικές διαδικασίες αξιολόγησης.

Σχετικα
Κοινωνική κατοικία, μια πρόκληση με πολλούς αποδέκτες
Κοινωνική κατοικία, μια πρόκληση με πολλούς αποδέκτες

Κύριο μέλημα όλων μας, αυτή τη στιγμή, είναι να περιφρουρήσουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι προσπάθειες αυτές έγιναν και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Στην επιτυχία των προσπαθειών αυτών φαίνεται είναι αντίθετος ο κ. Βαρουφάκης – το έχει πει άλλωστε ευθέως.

Ο στόχος των δηλώσεων του τ. υπουργού, λοιπόν, ήταν να αποσταθεροποιήσει τη συναίνεση που έχει δημιουργηθεί και που τώρα με δυσκολία εμπεδώνεται. Ο κ. Βαρουφάκης μάς σερβίρει περίσσια γκλαμουριά για να μας μπλέξει σε αστυνομικά σενάρια και έτσι να τραβήξουμε τα μάτια μας από τα σημαντικά. Προκαλώντας την κοινή γνώμη, ελπίζει να υποσκάψει την αξιοπιστία της προσπάθειας του πρωθυπουργού, της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και όλων ημών που ανιδιοτελώς στηρίζουμε την προσπάθεια να κρατηθούμε σταθερά μέσα στην Ευρώπη. Ο ψύχραιμος σχολιασμός και η ανταπόκριση στις ακραίες και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη δεν πρέπει να εμποδίζει το μείζον.

Γιατί ακόμα και δικαστικά υπόλογος να βρεθεί ο κ. Βαρουφάκης, αυτό δεν θα σώσει την Ελλάδα από το να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Η πολιτική ευθύνη βρίσκεται σε όλους εμάς τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες - να κρατήσουμε το τιμόνι σταθερό σε αυτήν την τελευταία πορεία που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να κάνουμε τη συμφωνία και στη συνέχεια να την υλοποιήσουμε.

Η πλοκή της Βαρουφιάδας ως τώρα θυμίζει οπερέτα. Έχει τη δυνατότητα όμως, μέσω νέων κεφαλαίων, να διευκολύνει την εθνική τραγωδία που θα είναι το Grexit. Οφείλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας για να αποφύγουμε αυτή τη μετάλλαξη.

Ο κ. Βαρουφάκης ήδη έχει κάνει καριέρα στις ΗΠΑ στη διαμόρφωση βιντεοπαιχνιδιών. Αν θέλει να πάει για τελενοβέλες στη Βραζιλία ή το Μεξικό ίσως να καλύψουμε και τα έξοδα του ταξιδιού. Φτάνει να το κάνουμε σε ευρώ.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5