Visual Browsing
Θεοδωράκης: 17 σημεία για την έξοδο από την κρίση

Θεοδωράκης: 17 σημεία για την έξοδο από την κρίση

Απλά μέτρα που θα πάνε την κοινωνία μπροστά

17 προτάσεις για την άμεση έξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα Τρίτη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Πρόκειται για πρακτικές προτάσεις κοινής λογικής σε διοικητικό, νομοθετικό, εκτελεστικό, δικαστικό, κοινωνικό, φορολογικό, επιχειρηματικό κλπ επίπεδο, που μπορούν να συγκεντρώσουν διακομματική στήριξη, να εφαρμοστούν σχετικά εύκολα και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Βέβαια, οι 17 προτάσεις  απευθύνονται στην κυβέρνηση.  

Οι προτάσεις συγκεκριμένα: 

1. Προγραμματισμός του νομοθετικού έργου: Να μην αιφνιδιάζονται η Βουλή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με ξαφνικά νομοσχέδια. Περιορισμός των διαδικασιών επείγοντος, κατεπείγοντος καθώς και της νομοθέτησης με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Έχουν εμβολιασθεί οι βαρέως πάσχοντες;
Κορωνοϊός: Έχουν εμβολιασθεί οι βαρέως πάσχοντες;

2. Παύση διορισμού κομματικών διοικητών σε οργανισμούς: Παύση κάθε διορισμού διοικητών νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κλπ μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.λπ).

3. Τοποθέτηση προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια: Οι προϊστάμενοι που σήμερα υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση έχουν επιλεγεί με βάση τις μεταβατικές διατάξεις τον Ν4275/2014. Ακόμα και ικανοί προϊστάμενοι δεν οφείλουν την Θέση τους στην ικανότητά τους αλλά στην εύνοια του υπουργού.

4. Καμία πρόσληψη χωρίς περιγραφή της θέσης εργασίας: Η περιγραφή της θέσης εργασίας θα συνδέεται με την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις αμοιβές.

Σχετικα
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 16.10.2021
Η γελοιογραφία του Σαββάτου 16.10.2021

5. Αξιολόγηση που στηρίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα: Η αξιολόγηση συνδέεται με το περίγραμμα θέσης και την στοχοθεσία. Την οφείλουμε πρώτα και κύρια στους πολίτες. Την οφείλουμε ομοίως και στα στελέχη, τους ανθρώπους της διοίκησης.

6. Αδειοδοτήσεις από τη διοίκηση - όχι από τους πολιτικούς: Καμία αδειοδοτική αρμοδιότητα σε υπουργό, γενικό γραμματέα ή άλλο αιρετό ή πολιτικό προσωπικό.

7. Περικοπή πρόωρων συντάξεων: 390,065 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών οι οποίοι λαμβάνουν κάθε μήνα συνολικά 715,935,789 εκ. ευρώ, δηλαδή το χρόνο περί τα 8,5 δις.

8. Καλός "Τειρεσίας" για τις εξαγωγές: Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι εξαγωγικές οι οποίες έχουν περάσει με επιτυχία έναν ικανό αριθμό ελέγχων για επιστροφή ΦΠΑ, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος λευκού Τειρεσία, με το πέρασμα στον οποίο οι εν λόγω επιχειρήσεις να δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.

9. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Σταδιακή εισαγωγή της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ. Η πλήρης ψηφιοποίηση των τιμολογίων θα είναι το διαβατήριό μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη των πλαστών/εικονικών τιμολογίων.

10. Εθνικό σύστημα προμηθειών: Ώστε να μπορούν να κάνουν συμφωνίες πλαίσιο με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου περισσότεροι φορείς. Π.χ. όλα τα σχολεία, οι δήμοι κλπ να προμηθεύονται χαρτί και λοιπά αναλώσιμα μέσω ενιαίας διαδικασίας που θα πετύχει εκπτώσεις στην τιμή.

11. Υποστήριξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα: Σε περίπτωση υπερκάλυψης του στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ και λοιποί φόροι) να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση στις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Εξέταση μαρτύρων σε δικηγορικά γραφεία με χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα δικαστήρια

13. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 30.000 ετησίως: Αφορά το 1/3 των επιχειρήσεων και αντιστοιχεί στο 4% των εσόδων από ΦΠΑ.

14. Προτεραιότητα των εργαζομένων στους πλειστηριασμούς: Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο του κώδικα Πολιτική Δικονομίας ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες. Προτείνεται η προτεραιότητα εργαζομένων και κατόπιν η σύμμετρη ικανοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, Δημοσίου και τραπεζών.

15. Νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και σύσταση περιουσιολογίου: Μια πατριωτική συμφωνία για την νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας, εφόσον δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

16. Ένα σημείο εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις: Υποχρέωση της Διοίκησης να συλλέγει και να τηρεί όλα τα έγγραφα και πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων σε ένα σημείο.

17. Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι οριστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και για τους καλόπιστους δανειολήπτες.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5