TV & Media

Δίκτυο Γκιουλέν και ελληνικά ΜΜΕ: Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Η ιστοσελίδα «Nordic Monitor» δεν είναι ούτε «δημοσιογραφική», ούτε «αντικειμενική», ούτε «ανεξάρτητη», ούτε «ερευνητική»

e7b99248-7ac6-41a5-9436-e73bba1b8594.jpeg
Μάκης Μυλωνάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13815423.jpg

Τι είναι το Nordic Monitor που ανέφερε σχέδιο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς στην Ελλάδα και η σχέση του με το δίκτυο Γκιουλέν.

Μιας και η ευκολία δημόσιας παρέμβασης που προσφέρουν τα social media οδηγεί συχνά σοβαρούς ανθρώπους στην εξαγωγή επιπόλαιων συμπερασμάτων με βάση αληθοφανείς πληροφορίες, να μερικές χρήσιμες οδηγίες προς ναυτιλομένους στα παράξενα γεωπολιτικά νερά της Ανατολικής Μεσογείου:

  1. Η ιστοσελίδα «Nordic Monitor» δεν είναι ούτε «δημοσιογραφική», ούτε «αντικειμενική», ούτε «ανεξάρτητη», ούτε «ερευνητική».Η ιστοσελίδα «Nordic Monitor» είναι σαρξ εκ της σαρκός του δικτύου Γκιουλέν και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από το σύνολο της παγκόσμιας δημοσιογραφικής και ερευνητικής κοινότητας.
  2. Ο Abdullah Bozkurt δεν είναι «αντιφρονών και αυτοεξόριστος δημοσιογράφος». Ο Abdullah Bozkurt είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Γκιουλενιστές στον κόσμο, με μακρά θητεία σε εφημερίδες και «δημοσιογραφικά» projects του δικτύου Γκιουλέν. Με έναν τρόπο, αποτελεί άτυπο εκπρόσωπο Τύπου του δικτύου και λίγο-πολύ ως τέτοιος αντιμετωπίζεται από το σύνολο της παγκόσμιας δημοσιογραφικής και ερευνητικής κοινότητας.
  3. Το δίκτυο Γκιουλέν έχει μια πολύ μακρά ιστορία πλαστογράφησης και παραποίησης κρατικών εγγράφων, τα οποία αξιοποιήθηκαν τόσο από το ίδιο το δίκτυο όσο και από το σύστημα Ερντογάν για την στοχοποίηση και την εξουδετέρωση πολιτικών αντιπάλων (π.χ. η υπόθεση Ergenekon).
  4. Η λογική του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» μπορεί να γεννήσει τέρατα. Το δίκτυο Γκιουλέν αποτελεί μια υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, που υπήρξε για χρόνια βασικός βραχίονας του συστήματος εξουσίας Ερντογάν. Η σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν δεν είχε αντικείμενο της ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία. Ήταν μια κλασσική σύγκρουση για τη νομή της εξουσίας και τίποτα παραπάνω. Ο Ερντογάν κέρδισε, ο Γκιουλέν έχασε. Αυτή είναι (σχεδόν) η μόνη διαφορά τους. Κατά τα λοιπά, μοιάζουν σχεδόν στα πάντα -γι’ αυτό και για χρόνια υπήρξαν στενοί σύμμαχοι.
  5. Οι προοδευτικοί Τούρκοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, απεχθάνονται το δίκτυο Γκιουλέν όσο και το σύστημα Ερντογάν -αν όχι και παραπάνω. Όχι μόνο δεν βλέπουν καμία διαφορά μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογάν αλλά επιπρόσθετα κατηγορούν τους Γκιουλενιστές για το ότι ο ακραίος τυχοδιωκτισμός τους, όπως κυρίως εκφράστηκε με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, προσέφερε στον Ερντογάν την δυνατότητα να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας.

Όλα τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι κάθε πληροφορία που διακινεί το δίκτυο Γκιουλέν εις βάρος του συστήματος εξουσίας Ερντογάν είναι ανακριβής. Κάποια πράγματα μπορεί να ισχύουν, κάποια άλλα όχι. Η αξιολόγηση όμως των όποιων πληροφοριών δεν μπορεί να γίνεται από τους…influencers των social media, πόσο μάλλον στο πλαίσιο της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί σύνεση, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Αλίμονο κι αν μια τόσο αμφιλεγόμενη οργάνωση, όπως το δίκτυο Γκιουλέν, μπορεί τόσο εύκολα να καθορίσει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα, πόσο μάλλον ως προς τις σχέσεις μας με τον πιο…δύσκολο γείτονα μας. Προσοχή λοιπόν στις μπανανόφλουδες και κυρίως σε αυτούς που τις πετάνε στην γειτονιά μας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ