Life in Athens

Greek Houseplants: Ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά είναι influencers των φυτών

Δύο αδέρφια που μπορούν να λύσουν τις απορίες σου για τα φυτά και μερικά αθηναϊκά ανθοπωλεία που μπορούν να φροντίσουν τα φυτά σου όσο λείπεις διακοπές

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 832
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά
Ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά

Στο Greek Houseplants για tips πάνω στα φυτά και διευθύνσεις για Plant Sitting στην Αθήνα

«Είμαστε ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά, δύο αδέρφια από την Αθήνα, με αγάπη για τη φύση και τα φυτά». Aυτό γράφει το description στον κοινό λογαριασμό τους στο Instagram. Με ένα γρήγορο scroll καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάποιου είδους influencers των φυτών. Στο σπίτι τους, στη Νέα Σμύρνη, στα δωμάτια, το μπαλκόνι και την ταράτσα φιλοξενούν εκατοντάδες φυτά, λουλούδια και δέντρα. Μπορεί να σπούδασαν οικονομικά και marketing, η αγάπη τους για την κηπουρική όμως τους ώθησε να δημιουργήσουν ένα προφίλ με στόχο να φέρουν τη φύση περισσότερο στην ζωή των κατοίκων της πόλης ή έστω... στο feed τους.  

Ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά
Ο Γρηγόρης και η Ρούλα Αλατά

«Θυμόμαστε τον παππού μας να προσέχει τα φυτά του σαν θησαυρό. Τα καλλιεργούσε με αγάπη, μας μάθαινε τα πάντα γύρω από αυτά, όπως και πολλά μυστικά για τη φύση. Έτσι προέκυψε αρχικά η αγάπη μας για τον κόσμο τους και αργότερα ο λογαριασμός Greek Houseplants, ώστε να προωθήσουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το χόμπι μας. Στο εσωτερικό του σπιτιού μας ζουν κάκτοι και φυτά που ευδοκιμούν στην έρημο ή στις τροπικές περιοχές της γης. Πέρα από τα «houseplants» καλλιεργούμε μόνοι μας αρκετά λαχανικά για τις σαλάτες μας, όπως μαρούλια, ντομάτες, ρόκα, ραπανάκια, καρότα, παντζάρια και μυρωδικά.

Έχουμε λεμονιά, μηλιά, αβοκάντο, μάλιστα έχουμε μεγαλώσει δεκάδες από τα τελευταία από σπόρο – αργεί αλλά πετυχαίνει το πείραμα. Στο σπίτι μας έχουμε παράγει τόσες πολλές καυτερές πιπεριές που δεν είχαμε πού να τις δώσουμε και βρίσκονται στην κατάψυξη εδώ και μήνες! Τα φυτά τα παίρνουμε κυριολεκτικά από παντού. Από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας μέχρι από ένα μακρινό φυτώριο ενώ τα λαχανικά τα μεγαλώνουμε κατά κύριο λόγο από σπόρους», μου περιγράφουν ο Γρηγόρης και η Ρούλα. Έχουν δημιουργήσει ένα πιστό διαδικτυακό κοινό που τροφοδοτούν συχνά πυκνά με συμβουλές και fun facts για τα «πράσινα παιδιά» τους. Μέσα από αυτά έμαθα κι εγώ ότι ο ιβίσκος ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις μπάμιες.

Στην καθημερινότητά τους συνεργάζονται με φυτώρια και ανθοπωλεία, κάνουν διαγωνισμούς με φυτά, ανθοδέσμες και φυσικά προϊόντα – πρακτικές που γνώρισαν μεγάλες δόξες το διάστημα της καραντίνας, όπως μαθαίνω. Η πανδημία άλλωστε ήταν για πολλούς Αθηναίους το έναυσμα προκειμένου να στραφούν περισσότερο από ποτέ σε ενασχολήσεις γύρω από την κηπουρική και τη «slow living» φιλοσοφία, στα χνάρια μιας παγκόσμιας τάσης. Concept stores με φυτά, πάρκα τσέπης, κρεμαστοί κήποι, ταρατσόκηποι, αρχιτέκτονες τοπίου, υπηρεσίες plant nursing είναι κάποιες μόνο από τις ορολογίες για τις οποίες διαβάζαμε και ξαναδιαβάζαμε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Greek Houseplants
Ρίζες, λαχανικά και διάφορα χορταρικά καλλιεργούν στο μπαλκόνι τους

«Η αστική γεωργία και η αστική κηπουρική είναι όροι τους οποίους σιγά σιγά ξεκινάμε να εξερευνούμε στη χώρα μας. Το Α και το Ω είναι να καταλάβουμε ότι και σε έναν μικρό χώρο μπορούμε να κάνουμε θαύματα, δεν χρειαζόμαστε οικόπεδα», λένε τα δύο αδέρφια και συμπληρώνουν:

«Η πιο συχνή ερώτηση που μας στέλνουν στα social media είναι γιατί το φυτό, συνήθως του εσωτερικού χώρου, αρχίζει να καφετίζει ή να κιτρινίζει τα φύλλα του. Δυστυχώς ο πιο συχνός λόγος είναι η… υπερβολική αγάπη, δηλαδή το παραπανίσιο πότισμα που έκανε τις ρίζες να σαπίσουν. Τα ιδανικά φυτά για το σπίτι την εποχή του καλοκαιριού είναι η Σανσεβιέρια (snake plant) και το Σπαθίφυλλο (peace lily). Είναι ανθεκτικά, απαιτούν λίγη φροντίδα, λίγο φως και τα πάνε εξαιρετικά στον χώρο οποιουδήποτε. Όσον αφορά τα φυτάκια μας και την περιποίησή τους για όσο λείπουμε, θα πρέπει αρχικά να μάθουμε τις ανάγκες που έχει το κάθε ένα και έπειτα να φροντίσουμε να το διατηρήσουμε. Μπορούμε να πάρουμε ειδικό αυτόματο πότισμα ή να φτιάξουμε δικό μας, να τα ποτίσουμε πριν φύγουμε».

Monstera
Monstera Athens

Αθηναϊκά ανθοπωλεία και φυτώρια που φροντίζουν τα φυτά όταν λείπουμε

Πράγματι η «πράσινη» έκρηξη στα σαλόνια και τα χολ των αθηναϊκών σπιτιών έφερε στο προσκήνιο ένα μικρό αλλά εμφανές πρόβλημα. Τι θα απογίνουν όλα αυτά τα κακτάκια, οι αλοκάσιες και τα γλαστράκια με microgreens το διάστημα που θα λείπουμε για διακοπές;

Ευτυχώς στην Αθήνα αρκετά ανθοπωλεία/φυτώρια ευφυέστατα παρέχουν υπηρεσίες plant sitting. Σε κάθε ένα από αυτά η υπηρεσία διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των φυτών που θα φιλοξενήσουν, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους αλλά και το διάστημα που θα απουσιάζει ο ιδιοκτήτης τους – τις ακριβείς ημερομηνίες. Οι υπεύθυνοι μπορούν να κρατήσουν κλειδιά του σπιτιού κάθε ενδιαφερόμενου και να τα επισκέπτονται για πότισμα αλλιώς τα φιλοξενούν στον χώρο τους με χαμηλό αντίτιμο, αφού το κάνουν κυρίως από την αγάπη τους για τα φυτά και δευτερευόντως για το κέρδος.

Αυτά είναι τα Monstera Athens (Σποράδων 38, Αθήνα, 2117152146), Minū (Σαρρή 50, Αθήνα, 2103232022), I do plantshop (Καλλισθένους 68, Πετράλωνα, 21 17407575), Yperalfeia flower boutique (Κειριαδών 49, Αθήνα, 6974179703), Tέξας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 100, Μεταξουργείο, 2103426692), RIZOM Athens (Βούρβαχη 3, Aθήνα, 2109229367), Παπιγιόν Project (Αγίας Ζώνης 13, Αθήνα, 2108672040).

Minu
Minu

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ