Life in Athens

Το εντυπωσιακό mural του INO στην οδό Λένορμαν

Η τοιχογραφία του ΙΝΟ με τίτλο «Taken Over» γιορτάζει τα 90 χρόνια προσφοράς του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ino.jpg

«Taken Over»: Το νέο mural του καλλιτέχνη INO στην οδό Λένορμαν για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

«Το μέλλον είμαι εγώ, δείξε μου ότι ξέρεις κι άσε με να αναλάβω τα ηνία, νιώθω δυνατή». Αυτό αποτυπώνεται στο βλέμμα του μικρού σε ηλικία κοριτσιού που κοιτάζει σε έναν ενήλικο στη νέα μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία του έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ, που φιλοτέχνησε αναρτώμενος σε σχοινιά, στον τοίχο μιας πολυκατοικίας στην οδό Λένορμαν 40-44, στο κέντρο της Αθήνας. Το mural με τίτλο «Taken Over», δημιουργήθηκε για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

«Taken Over», το mural του ΙΝΟ στην Λένορμαν 44 για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
«Taken Over», το mural του ΙΝΟ στην Λένορμαν 44 για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. © ΙΝΟ

«Ο INO είναι ένας καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά και ενδιαφέρον που απλώνεται σε διάφορα αντικείμενα. Θα τον έλεγε κανείς ζωγράφο - αναρριχητή καθώς όταν ζωγραφίζει ψηλούς τοίχους κρέμεται από σχοινιά!  Κι όταν έρθει η ώρα κάτι να συμβεί άνθρωποι και  δρόμοι σμίγουν. Στη συνάντησή μας καταπιαστήκαμε με το θέμα παιδιά  - διαπαιδαγώγηση και αντίκτυπος στην κοινωνία. Η εθελοντική δουλειά που κάνουμε με τα παιδιά στον Οδηγισμό του φάνηκε ενδιαφέρουσα και τον ενέπνευσε για το έργο της Λένορμαν» λέει η Νανώ Παπαϊωάννου, Γενική Έφορος στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες και ο ΙΝΟ εργαζόταν κυρίως νύχτα. Χρησιμοποίησε σχοινιά για να σχεδιάσει το έργο, μια δύσκολη τεχνική με την οποία εξασκείται το τελευταίο διάστημα. Την προτιμάει γιατί η σκαλωσιά τον εμποδίζει να βλέπει καλά το έργο από απόσταση.

Ο INO κατά τη διάρκεια δημιουργίας του mural «Taken Over».
Ο INO κατά τη διάρκεια δημιουργίας του mural «Taken Over». © Constantino Mass

Παρατηρώντας κανείς το συγκεκριμένο mural και γενικότερα, την τέχνη που «ξετρυπώνει» στον δημόσιο χώρο, βρίσκει το δικό του νόημα. Η δύναμη όμως μιας εικόνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενημέρωση. «Το έργο του INO, έρχεται σαν δώρο που οπτικοποιεί την προσφορά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού 90  χρόνια τώρα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που ένας καλλιτέχνης που μιλά στην ψυχή των νέων υπογράφει μια δημιουργία που είναι για τους νέους κι επομένως έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαστε όμως ευγνώμονες και στον Δήμο Αθηναίων που ακριβώς αυτήν την προσφορά αναγνώρισε και εξασφάλισε μέσω της χορηγίας του  με την εταιρία χρωμάτων Kraft Paints τα χρώματα για το έργο. Εμείς στον Οδηγισμό πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι τα παιδιά και οι νέοι εκείνοι  που θα σταθούν ικανοί να οδηγήσουν τον εαυτό τους στην πρόοδο» επισημαίνει η Νανώ Παπαϊωάννου.

Taken Over - INO

Λίγα λόγια για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, με 90 χρόνια παρουσίας σε πάνω από 90 πόλεις της Ελλάδας, στοχεύει στη διαμόρφωση παιδιών και νέων ούτως ώστε να οδηγήσουν τον εαυτό τους στην πρόοδο και να γίνουν Οδηγοί προς όφελος της κοινωνίας. Τα προγράμματα του είναι εμπνευσμένα από τα ίδια τα παιδιά. Όπως περιγράφουν και οι ίδιοι, πρόκειται για ένα δημιουργικό παιχνίδι που δίνει ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις και προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να ανακαλύπτουν και να καλλιεργούν τα παιδιά τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους, χτίζοντας το αύριο όπως το ονειρεύονται.

Από δράση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Από δράση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Δείτε τα έργα του ΙΝΟ εδώ και μάθετε περισσότερα για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού εδώ.

«Taken Over», το mural του ΙΝΟ στην Λένορμαν 44 για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
«Taken Over», το mural του ΙΝΟ στην Λένορμαν 44 για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. © ΙΝΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ