Visual Browsing
Microclimatic Heat Shelter, Laboratory for Microclimates, Αθήνα
ΤΕΥΧΟΣ 671

Δύο Ολλανδοί δροσίζουν την Αθήνα

Μπες άφοβα στο Microclimatic Heat Shelter και κούλαρε
Microclimatic Heat Shelter, Laboratory for Microclimates, Αθήνα

Θέλεις να ξαποστάσεις από τη μεσημεριανή ντάλα κάπου στην Κυψέλη; Σε χτύπησε η ζέστη στην πλατεία Κοτζιά και ψάχνεις καταφύγιο από τον καψερό ήλιο του Σεπτέμβρη; Αυτό το πρότζεκτ, πρώτη δημόσια δράση της 6ης Μπιενάλε Αθήνας, είναι για σένα. Για όλους μας. Λέγεται Microclimatic Heat Shelter και μας αφορά.

Εμάς που, ως γνωστόν, όταν νιώσουμε άβολα ή στα πρόθυρα ηλίασης από την περιπλάνηση στην πόλη, δεν χρειάζεται απαραίτητα να μπούμε σε κάποιο κλιματιζόμενο καφέ της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή να διαλέξουμε τα full airconditioned περιβάλλοντα των τραπεζών ή των μεγάλων πολυκαταστημάτων της Ακαδημίας.

Η δροσιά ως κοινός τόπος, το αφόρητο κλίμα και μικροκλίμα ως πεδίο δράσης, θεραπείας αλλά και συνάντησης των ανθρώπων, εδώ στοχεύει, και από αυτή την επισήμανση ξεκινά η σκέψη και η εγκατάσταση - πράξη Microclimatic Heat Shelter: ένα δημόσιας χρήσης καταφύγιο δωρεάν δροσιάς, για όλους τους κατοίκους της πόλης, που σε συνθήκη παρατεταμένης καλοκαιρίας προσφέρει μια κινητή, χμ, ας την αποκαλέσουμε cooler πράσινης τεχνολογίας εγκατάσταση/τρέιλερ που περιπλανιέται στο άστυ σταθμεύοντας σε έξι σημεία της. Πιλοτικά. Και θέλει να απαλύνει ιδρώτες και κάψα, αλλά και εμπράκτως να ωθήσει τους Αθηναίους να συναντηθούν, να χαλαρώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες.

Με την υπογραφή της ομάδας The Laboratory for Microclimates και των δύο ολλανδών καλλιτεχνών, Annechien Meier και Gert-Jan Gerlach, που χρόνια τώρα μελετούν τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Ήδη από το 2017 ξεκίνησαν την έρευνά τους στην Αθήνα εξετάζοντας παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, ο αέρας, το νερό, η βλάστηση και οι κοινωνικές δομές.

Σχετικα
Κώστας Βαρώτσος: Η επιστροφή
Κώστας Βαρώτσος: Η επιστροφή

Και μπίνγκο! Συζητώντας με έλληνες επιστήμονες, όπως τον βοτανολόγο Διονύσιο Μέρμηγκα από το Μουσείο Γουλανδρή και τη Δήμητρα Φούντα, ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου, οι δύο Ολλανδοί διέγνωσαν το «αθηναϊκό πρόβλημα»: εγχώρια φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ως το 2050 και ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη ζέστη. Έτσι οι δύο καλλιτέχνες κατέληξαν στην κατασκευή αυτής της κινητής μονάδας δροσιάς. Μπαίνεις, «ξεφορτώνεις» την κάψα σου και βιώνεις ταυτόχρονα και με άλλους συμπολίτες σου μια ιδέα για το πώς μπορούμε να ζούμε στα αστικά κέντρα υπό συνθήκες, «όταν το δάσος μπήκε στην πόλη».

Οι Laboratory for Microclimates δεν είναι τυχαίοι. Από το 2012 περιπλανιούνται στην Ευρώπη και τον κόσμο με έργα στον δημόσιο χώρο, όπως κινητοί κήποι ή νησίδες πράσινων πνευμόνων, μιας και αυτό που μελετούν είναι τα τοπία αστικού περιβάλλοντος και η σχέση τους με τη ζωή, την εργασία και την αναψυχή των ανθρώπων. Το Microclimatic Heat Shelter θέλει να βοηθήσει, μα πάνω από όλα να εμπνεύσει. Φτιαγμένο από απόλυτα οικολογικά υλικά, ανακυκλωμένα, από φυσικούς πόρους, σε καλεί να το βιώσεις αλλά και να αναλάβεις δράση αλλάζοντας το προσωπικό σου περιβάλλον.

Σχετικα
Νύχτες Πρεμιέρας: To 24o πάρτι ξεκινά
Νύχτες Πρεμιέρας: To 24o πάρτι ξεκινά

Το Microclimatic Heat Shelter σας περιμένει από το μεσημέρι (12 μ.μ.) έως το απόγευμα (6 μ.μ.) στα εξής σημεία: 

Τετάρτη 19/9 στην πλατεία Κυψέλης 

Πέμπτη 20/9 στην πλατεία Κοτζιά

Παρασκευή 21/9 στην αρχή του πεζόδρομου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μελίνας Μερκούρη)

Σάββατο 22/9 στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Collectanea
Collectanea
Deree - The American College of Greece
22.02.2020
Collectanea
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5