Life in Athens

Δείτε το φιλμ «I am Afro Greek: Black portraiture in Greece»

Στο νέο φιλμ της Adéọlá Naomi Adérè̩mí Αφροέλληνες πολίτες και κάτοικοι συζητούν για τον ρατσισμό και την ταυτότητα. Μετά την online προβολή ακολουθεί σχετική συζήτηση

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
I am Afro Greek: Black portraiture in Greece: Το project της Adéọlá Naomi Adérè̩mí

«I am Afro Greek: Black portraiture in Greece»: δείτε το φιλμ και τη συζήτηση online

Τι σημαίνει έθνος και τι συνιστά την αίσθηση του ανήκειν; Το State of Concept ξεκινά το δημόσιο πρόγραμμα αυτής της χρονιάς, παρουσιάζοντας διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου (19:00-20:30) το project της Adéọlá Naomi Adérè̩mí «I am Afro Greek: Black portraiture in Greece», στο πλαίσιο της έκθεσης «Kapwani Kiwanga: Deposits».

Η Adérè̩mí ερευνά μέσα από την πρακτική της, τη σημασία της γλώσσας στον αυτοπροσδιορισμό και την ταυτότητα. Γεγονός που την ώθησε να εξετάσει το 2017 τον όρο Αφροέλληνας, έναν όρο που ήρθε στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα με μια καθυστέρηση, ακολουθώντας παρόμοιους όρους αυτοδιάθεσης άλλων Αφροευρωπαίων.

Το 2018, πριν την πανδημία, η Adéọlá Naomi Adérè̩mí μαζί με την Jackie Abhulimen πήραν συνεντεύξεις από Αφροέλληνες πολίτες και κατοίκους, συζητώντας ιδέες γύρω από τον ρατσισμό, την ταυτότητα, την οικοδόμηση του έθνους αλλά και τις απόψεις τους σχετικά με αυτόν τον νεοσύστατο όρο.

I am Afro Greek: Black portraiture in Greece
I am Afro Greek: Black portraiture in Greece

H παρουσίαση του φιλμ και η σχετική συζήτηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία αύξηση του μεροληπτικού λόγου, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και μετά από δύο χρόνια παγκόσμιας πανδημίας που έχουν αυξήσει τις εθνικιστικές τάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαδικτυακή προβολή του φιλμ θα γίνει μέσω Facebook live stream του State of Concept Athens, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Jerome Kaluta, Jessica Anosike και Adéọlá Naomi Adérè̩mí. Για να τα παρακολουθήσετε, συνδεθείτε εδώTo φιλμ «I am Afro Greek: Black portraiture in Greece» είχε την υποστήριξη του State of Concept Athens. Η έκθεση «Kapwani Kiwanga: Deposits», η οποία θα συνεχιστεί έως τις 12 Φεβρουαρίου, έχει την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

«I am Afro Greek»: οι ομιλητές στην εκδήλωση

Η Adéọlá Naomi Adérè̩mí είναι Νιγηριανή-Ελληνίδα και μεγάλωσε στον Νίγηρα, την Νιγηρία και την Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή διαμένει μεταξύ Δυτικής Αφρικής και Δυτικής Ευρώπης. Είναι πολύγλωσση, από πολλαπλούς τόπους, δημιουργός πολλαπλών μέσων, ερευνήτρια, πολιτική αναλύτρια και θεραπεύτρια. Η πρακτική και ο ακτιβισμός της επικεντρώνονται σε διασταυρώσεις μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης, υγείας, μαύρου φεμινισμού, τάξης και φυλής. Είναι θερμή υποστηρίκτρια σε θέματα που αφορούν την έμφυλη βία, την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων, την υγεία των γυναικών και την ίση εκπροσώπηση των φωνών από γυναίκες αφρικανικής καταγωγής στα μέσα ενημέρωσης.

Η Jessica Onyinyechi Anosike είναι 25 χρονών και κατάγεται από την Νιγηρία, συγκεκριμένα από το κράτος Imo. Γεννήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και ήρθε στην Αθήνα στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Σπουδάζει δημοσιογραφία όμως εργάζεται ως εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης και χορεύτρια (χορεύει παραδοσιακούς και μοντέρνους αφρικανικούς χορούς). Μερικές φορές εργάζεται και ως τραγουδίστρια σε μια Αφρο-τζαζ μπάντα και όχι μόνο, την ενδιαφέρουν πολλά αντικείμενα, όπως η παρουσίαση, η ηθοποιία, το μοντάζ και η βιντεοσκόπηση. Προτού ξεκινήσει τις σπουδές της στη δημοσιογραφία, εργάστηκε για δύο χρόνια ως παρουσιάστρια/δημοσιογράφος στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Rise TV. Η αγάπη της για το βίντεο, το μοντάζ και την παρουσίαση ξεκίνησε εκεί.

Ο Jerome Kaluta, γνωστός σε πολλούς με το όνομα Γεράσιμος, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι τραγουδιστής και ηθοποιός και τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα σε μουσικές και θεατρικές σκηνές και σετ γυρισμάτων. Μέσα από την τέχνη του θέλει να ενώσει τον κόσμο και να γνωρίσει τους ανθρώπους μεταξύ τους και γι’ αυτό δημιούργησε το Afrogreco.


INFO:
State of Concept Athens
Τούσα
Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 213031 8576

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ