Life in Athens

Τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;

Στη συζήτηση, που μεταδίδεται στο Onassis Channel στο YouTube, συμμετέχουν οι Μιχάλης Αφολαγιάν, Ayman Alkalaa, Keira Dignan, Έλενα Καραγιάννη, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Χρύσα Μελά και Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Society uncensored", σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την ελληνική κοινωνία
"Society uncensored", σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την ελληνική κοινωνία © Παύλος Φυσάκης

Στέγη: Οκτώ Αθηναίοι συζητούν τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών δράσεων Society Uncensored

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει το να είναι κανείς πολίτης πέρα από τον επίσημο ορισμό του κράτους; Στις 12 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι η σεζόν της σειράς «Society Uncensored» ανοίγει με τη συζήτηση «8 Αθηναίοι συζητούν: Τι σημαίνει να είσαι ενεργός πολίτης σήμερα;» στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Πώς φτιάχνουν οι άνθρωποι την πόλη, συλλογικά και δημιουργικά; Πώς διαφορετικοί αγώνες για την πολιτειότητα μοιάζουν και συνδέονται μεταξύ τους; Η νέα online συζήτηση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αίρει τα σύνορα της πολιτειότητας, αποτυπώνοντας τις πραγματικότητες της καθημερινής αστικής ζωής και αναδεικνύοντας πρακτικές του δρόμου για τη διαμόρφωση της πόλης.

Σε συν-επιμέλεια με το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας, ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα με έδρα την Αθήνα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει κοντά διάφορες οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με πρακτικές ενεργής πολιτειότητας. Συναντιούνται διαφορετικές γνώσεις από πολλαπλές οπτικές: κοινοτική τέχνη, προσφυγικός ακτιβισμός, σεξεργασία, Μαύρες σπουδές, νομοθεσία για το άσυλο, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, εκπαίδευση και πολλά ακόμα. Η συζήτηση προσεγγίζει τις ανάγκες, τις ιδέες και τις μεθόδους πολιτειότητας, τις προκλήσεις που ανακύπτουν και τους τρόπους συλλογικής υπέρβασής τους, περνώντας από καθημερινές πράξεις σε δημιουργικούς τρόπους να υπάρχουμε στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, έρχονται στο προσκήνιο εκδοχές αθηναϊκής πολιτειότητας που είναι γεμάτες ζωντάνια και επαναστατικότητα, που φέρνουν χαρά και πολιτικές ανατροπές.

Η πόλη και οι τρόποι να είναι κανείς πολίτης δεν είναι ποτέ σταθεροί ή τελεσίδικοι. Τους ξαναφανταζόμαστε και τους ξαναφτιάχνουμε διαρκώς. Καθώς η έννοια της πολιτειότητας, όπως ορίζεται από το κράτος, περνά σε δεύτερη μοίρα, η Αθήνα γίνεται ένα πεδίο δοκιμής νέων ιδεών, ένα τραγούδι αλληλεγγύης, ένα αντηχείο διεκδικήσεων, μια αφθονία φωνών και γλωσσών.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Michael Afolayan, Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, Ayman Alkalaa, Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας (SGYF), Keira Dignan, ECHO Mobile Library, Έλενα Καραγιάννη, Εικαστικός-Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Υπ. Παιδείας στη δομή Σχιστού και ιδρύτρια του σωματείου Δίκτυο Τέχνης και Δράσης, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Οργάνωση Γη, Χρύσα Μελά, Khora Asylum Support Team (KAST) και Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Victoria Square Project (VSP). Συντονίζει ο Tom Western.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ