Εικαστικα

«We Apologize»: Ο Αντριάν Πάτσι ζητάει «συγνώμη»

Ο Αλβανός καλλιτέχνης θα συζητήσει με την επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου και τον Tom Green στις 11 Νοεμβρίου στο ΕΜΣΤ

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«We Apologize»: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι στην πλατεία Βικτωρίας
© Nefeli Papaioannou

Αντριάν Πάτσι: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αλβανού καλλιτέχνη με τίτλο «We Apologize», φιλοξενείται στην πλατεία Βικτωρίας.

«Παρακαλούμε να δεχτείτε την ειλικρινή συγγνώμη μας για την όποια αναστάτωση ίσως να προκαλέσει η παρουσία  του έργου στην Πλατεία Βικτωρίας. Κατανοούμε ότι η  κάθε μικρή μετατόπιση από την καθημερινή μας διαδρομή και ρουτίνα είναι ενοχλητική και αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συνυπάρξουμε με το «νέο», το «άλλο», το «άγνωστο», που ίσως να ανατρέπουν τα όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας». 

«We Apologize»: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι στην πλατεία Βικτωρίας
© Nefeli Papaioannou

Στην πλατεία Βικτωρίας, μία από τις πιο πολυσυζητημένες και πολιτικά φορτισμένες πλατείες της Αθήνας, που αντιπροσωπεύει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, θα φιλοξενείται έως τις 12 Νοεμβρίου η in-situ εικαστική εγκατάσταση του εικαστικού Αντριάν Πάτσι με τίτλο «We Apologize». Πρόκειται για μια πολύμηνη έρευνα και συνεργασία με παλιούς και νέους κατοίκους της γειτονιάς, που έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των διαφορετικών κοινοτήτων που συγκροτούν την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτώριας.
Το έργο «We Apologize» δεν επιθυμεί να πάρει μία συγκεκριμένη θέση, όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, αλλά αποτελεί μια πρόκληση για επανεξέταση και εύρεση λύσεων για συνύπαρξη, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του καθένα και της καθεμίας που ζει εκεί. Απευθύνεται σε όλους και όλες, ανεξάρτητα από τη θέση και την τοποθέτησή, χωρίς να διατυπώνει το ίδιο ένα συμπέρασμα μέσα στον δημόσιο χώρο αλλά αποτελώντας έναυσμα για σκέψη, όπως συμβαίνει στα έργα του Αντριάν Πάτσι. Το έργο δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση των οργανισμών Counterpoints Arts και Victoria Square Project, με την επιμέλεια του Almir Koldzic, διευθυντή του Counterpoints Arts, και της Νιόβης Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, διευθύντρια του Victoria Square Project.

«We Apologize»: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι στην πλατεία Βικτωρίας
© Nefeli Papaioannou

«We Apologize»: Ένα κλείσιμο πριν από το ξεκίνημα

Η εικαστική εγκατάσταση «We Apologize» συνοδεύεται από ένα παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, συζητήσεις πάνω στις θεματικές που θέτει το έργο, ξεναγήσεις και άλλες διαδραστικές δραστηριότητες. Λίγο πριν το κλείσιμο, στις 11 Νοεμβρίου 2021, στις 18:30 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης [ΕΜΣΤ], o Adrian Paci θα συζητήσει με την επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Διευθύντρια του Victoria Square Project και τον Tom Green, Υπεύθυνο Παραγωγής του Counterpoints Arts, για την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια παραμονής του έργου στην πλατεία Βικτωρίας και τη συζήτηση που θα συνεχιστεί.

«We Apologize»: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι στην πλατεία Βικτωρίας
© Nefeli Papaioannou

Ποιος είναι ο Αντριάν Πάτσι

Ο Αντριάν Πάτσι, γεννημένος το 1969 στη Σκόδρα της Αλβανίας, σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων. Το 1997 εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει παρουσιάσει προσωπικές εκθέσεις σε πληθώρα πολιτιστικών χώρων: Kunsthalle, Krems (2020), Galleria Nazionale delle Arti, Tirana (2019), Museo Novecento, Florence (2017), MAC, Musée d’Art Contemporain de Montréal (2014), Padiglione d’Arte Contemporanea – PAC, Milan (2014), Jeu de Paume, Paris (2013), Kunsthaus Zurich, Zurich (2010), Bloomberg Space, London (2010), The Center for Contemporary Art – CCA, Tel Aviv (2009), MoMA PS1, New York (2006) and Contemporary Arts Museum, Houston (2005). Ανάμεσα στις ομαδικές εκθέσεις που έχει συμμετάσχει, ο Αντριάν Πάτσι έχει εκθέσει έργα του στην 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia (2014), στην 48η και την 51η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης - La Biennale di Venezia (1999 και 2005), στην 15η Biennale of Sydney (2006), στην 15η Quadriennale di Roma, όπου του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο (2008), στην Biennale of Lyon (2009) και τέλος στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013).

Τα έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες και προσωπικές συλλογές, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω: Metropolitan Museum, New York, Museum of Modern Art, New York, Musée d’Art Contemporain de Montréal, Centre Pompidou, Paris, Israel Museum, Jerusalem, MAXXI, Rome, Fundacio Caixa, Barcelona, Moderna Museet, Stockholm, Kunsthaus Zürich, Zurich, Switzerland, UBS Art Collection, London, Museum of Contemporary Art, Miami, New York Public Library, New York, Solomon Guggenheim Foundation, New York, Seattle Art Museum, Seattle.  Ο Αντριάν Πάτσι διδάσκει ζωγραφική και εικαστικές τέχνες στη Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) στο Μιλάνο. Έχει διδάξει επίσης στην Accademia Carrara di Belle Arti στο Πέργαμο 2002-2006 και το IUAV στη Βενετία 2003-2015, ενώ έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια σε πολλά Πανεπιστήμια, Ακαδημίες και Ινστιτούτα Τέχνης σε διάφορες χώρες.

«We Apologize»: Η in-situ εικαστική εγκατάσταση του Αντριάν Πάτσι στην πλατεία Βικτωρίας
© Nefeli Papaioannou


To «We Apologize» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Across Borders, με την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί κομμάτι της πολυετούς δράσης του VSP στην ευρύτερη περιοχή της Βικτώριας και του ερευνητικού επιμελητικού προγράμματος «Ποιος είναι ο σύγχρονος Αθηναίος;». Μέγας Δωρητής του Victoria Square Project και του ερευνητικού επιμελητικού προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το πρόγραμμα του VSP υλοποιείται σε συνεργασία με το Kulturstiftung Allianz. 
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά των πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ