Ταξιδια

Λεωνίδιο: Ένα κρυφό διαμάντι για τους fans της ορειβασίας

Περισσότερες απο 2.000 διαδρομές προσαρμοσμένες για έμπειρους και αρχάριους.

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Λεωνίδιο βρίσκεται στον νομό Αρκαδίας και αποτελεί έναν από τους must προορισμούς για τους fan της αναρρίχησης.
© PSICOBLOC SHOP/ EPA

Η κωμόπολη του Λεωνιδίου αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα για εκείνους που αγαπούν το extreme σπορ της αναρρίχησης.

Στον νομό Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας, βρίσκεται μια κωμόπολη που αριθμεί 3.826 κατοίκους. Το Λεωνίδιο είναι χτισμένο στις ακτές του νότιου Μυρτώου Πελάγους και κάτω από το όρος του Πάρνωνα. Η μικρή πόλη, που απέχει 92 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολή και 210 από την πρωτεύουσα, έχει χαρακτηριστεί από πάρα πολλούς ως το κρυφό διαμάντι για τους λάτρεις της ορειβασίας. 

Λεωνίδιο Αρκαδίας / Leonidio of Arcadia Greece

Το Λεωνίδιο έχει πάρει την ονομασία που έγινε γνωστό μέχρι σήμερα από το εκκλησάκι του Αγιού Λεωνίδα, το οποίο αναφέρεται σε ένα χρυσόβουλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, Ανδρόνικου Παλαιολόγου πίσω στο 1293. Πάνω από τον οικισμό απλώνεται ένας μεγάλος κόκκινος βράχος, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρκαδική ριβιέρα, η οποία μαζεύει πλήθος κόσμου το καλοκαίρι στις παραλίες της.

Μπορεί η κωμόπολη της Αρκαδίας να μην ακούγεται συχνά σε συζητήσεις σχετικά με προορισμούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς στην Ελλάδα, όμως μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να πραγματοποιήσει κάποιος με παρέα. Το παραδοσιακό προϊόν της περιοχής είναι η μελιτζάνα και μάλιστα υπάρχουν φεστιβάλ αφιερωμένα σε αυτή και τις νοστιμιές της. Το «Φεστιβάλ Μελιτζάνας» λαμβάνει χώρα τέλος Αυγούστου ενώ το «Μελιτζάζ» στις αρχές Ιουλίου. Στο δεύτερο οι συμμετέχοντες καταφέρνουν να συνδέουν τη τζαζ μουσική με εδέσματα που βασικό τους συστατικό είναι η μελιτζάνα. Ακούγονται και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου, οι κάτοικοι «ζωντανέυουν» παλιούς παραδοσιακούς χορούς και υπάρχει η ευκαιρία να ακούσετε την μητρική, Τσακώνικη γλώσσα του τόπου. 

Μία ακόμα αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια της περιοχής είναι ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο. Ανάμεσα στα στενά του Λεωνιδίου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από παλιά αρχοντικά σπίτια, τα οποία χαρακτηρίζονται διατηρητέα στη πλειοψηφία τους. Η επίσκεψη σε αυτά είναι συχνή από τους επισκέπτες και πρώτης τάξεως ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν, παίρνοντας μία γεύση από μία Ελλάδα παλαιότερων χρόνων.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια όμως το Λεωνίδιο αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό και για τους fans της αναρρίχησης. Πρόκειται για ένα σπορ που αναδύεται στην Ελλάδα όλο και περισσότερο και κερδίζει πολλούς ακόλουθους με το πέρασμα του χρόνου. Στο παρακάτω τουριστικό βίντεο αποθεώνονται τα τοπία της Νότιας Κυνουρίας και το extreme σπορ της αναρρίχησης.

LEONIDIO, GREECE: Want to climb in the most awesome place on earth?

Μια ομάδα αφοσιωμένων ορειβατών έχουν δημιουργήσει και ορίσει οι ίδιοι πάνω από 2.000 διαδρομές. Το επίπεδο δυσκολίας ποικίλει από εύκολες 3 (5.4) και δύσκολες 9α (5.14+) στον κόκκινο βράχο του Λεωνιδίου. Οι διαδρομές στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι φιλικές και για τα παιδιά. Οι περισσότεροι βράχοι βρίσκονται σε ασφαλή προορισμό πεζοπορίας με εξίσου ασφαλείς προσγειώσεις και σκιερά σημεία για τους άπειρους ή νεότερους επισκέπτες. Για τους έμπειρους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος, υπάρχει και το ετήσιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Λεωνιδίου. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ένα πλεονέκτημα της περιοχής που έκανε και το φεστιβάλ ένα επιτυχημένο event είναι το γεγονός ότι το Λεωνίδιο βρίσκεται προφυλαγμένο κατά μήκος της ακτογραμμής της Πελοποννήσου διατηρώντας τις θερμοκρασίες θερμές και τον άνεμο σταθερό ακόμα και τον χειμώνα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jules Jimreivat (@juliannalyle)

 

 

 

Το Λεωνίδιο δεν προσφέρει όμως μονάχα την αναρρίχηση για εκείνους που έχουν υιοθετήσει έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Διαθέτει υπέροχα μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλασίας και ιστορικά μνημεία. Τα μοναστήρια της περιοχής είναι σκαλισμένα στους βράχους και όλοι μπορούν να απολαύσουν την ησυχία της φύσης, πίνοντας ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ