Visual Browsing
Η Σκύρος του Δηµήτρη Μαστρόκαλου
ΤΕΥΧΟΣ 793

Η Σκύρος του Δηµήτρη Μαστρόκαλου

«Όπου και να φάει κανείς είναι όνειρο, µε ντόπιες πρώτες ύλες και µαµαδίστικο φαγητό που τόσο µας λείπει τον χειµώνα»
Ο co-founder/head designer of Mi-Ro designers, Δηµήτρης Μαστρόκαλος, γράφει για τη δική του Σκύρο.

Σκαρφαλωµένη σε έναν λόφο η Χώρα της Σκύρου, µε τους µικροσκοπικούς όγκους της και τα άσπρα σπιτάκια και το µοναστήρι του Άγ. Γιώργη στο βάθος – δεν φαίνεται από τη θάλασσα. Οι ντόπιοι την είχαν φτιάξει εκεί για να την προστατεύσουν από τους πειρατές, κι ακόµα και σήµερα έτσι ανακαλύπτει κανείς τη Σκύρο, όχι µε την πρώτη ανάγνωση αλλά µε τη δεύτερη. Μετά την ερωτεύεσαι πλήρως και ξαναγυρνάς. Είχα την τύχη να γνωρίσω το νησί από τον φίλο µου Γιώργο Καράµπελλα που έχει ένα µαγικό σπίτι στη Χώρα µε θέα όλο το Αιγαίο (www.skyros-suites.com) και οµολογώ πως έχει γίνει ο πιο αγαπηµένος µου προορισµός, καλοκαιρινός και όχι µόνο. Το νησί είναι στο κέντρο των Σποράδων, µε πολύ καλή πρόσβαση από την Αθήνα µέσω του λιµανιού της Κύµης και του φιλόξενου «Αχιλλέα», του πλοίου της γραµµής που υποδέχονται οι ντόπιοι κάθε φορά στο λιµάνι της Λιναριάς µε µουσικές και χειροκροτήµατα από το µπαρ του Κάβου, που µοιάζει µε Capri.

Ο co-founder/head designer of Mi-Ro designers, Δηµήτρης Μαστρόκαλος

Μετά απλώνεται µπροστά σου ένας παραµυθένιος τόπος µε πλούσια πολιτιστική παράδοση, απαράµιλλη φύση και µοναδικές παραλίες. Θα σταθώ στο φαγητό για να προειδοποιήσω να κάνετε detox πριν επισκεφτείτε το νησί, γιατί εκτός από καταπληκτικές αναµνήσεις σίγουρα θα γυρίσετε µε 2-3 κιλά παραπάνω. Όπου και να φάει κανείς είναι όνειρο, µε ντόπιες πρώτες ύλες και µαµαδίστικο φαγητό που τόσο µας λείπει τον χειµώνα. Δοκιµάστε οπωσδήποτε τα φηµισµένα «κεφτεδάκια» της Μαρίτσας στο καφενείο στη Χώρα, τα παϊδάκια στον Μαργέτη και τα µαγειρευτά στον Πολύβιο, µε κορυφαία τη µελιτζανοσαλάτα και τα φασολάκια κοκκινιστά.

Για µπάνιο υπάρχουν άπειρες παραλίες για όλα τα γούστα, στην Καλαµίτσα και στον Άγ. Φωκά που θυµίζει ξεχασµένη Ελλάδα του ’60, στα Μαγαζιά (η πιο όµορφη παραλία του νησιού µε ψιλή άµµο και καταγάλανα νερά) αλλά και στην Καρεφλού και την Κολυµπάδα για τους πιο τολµηρούς.

Σχετικα
​Alexander McQueen: Πρώτη επίδειξη μετά από 20 χρόνια στο Λονδίνο
​Alexander McQueen: Πρώτη επίδειξη μετά από 20 χρόνια στο Λονδίνο

Μust see η θέα από το µοναστήρι του Άγ. Γιώργη και το κουκλίστικο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, σκαµµένο µέσα στον βράχο και γύρω γύρω να φυτρώνουν άγρια αµάραντα. Η τέλεια πρωινή βόλτα από τη Χώρα και µετά στάση για µπουγάτσα και κασερόπιτα στον Μήτσο.

Ο co-founder/head designer of Mi-Ro designers, Δηµήτρης Μαστρόκαλος

Πού να φάτε

Σχετικα
Κάπα: το must πανωφόρι του φθινοπώρου
Κάπα: το must πανωφόρι του φθινοπώρου

Παντού, αλλά δικά µου αγαπηµένα, η Μαρίτσα, ο Μαργέτης, το 2 και ο Μύλος του Μπαλαµπάνη. Μόλις άνοιξε φέτος το καλοκαίρι και το πολλά υποσχόµενο Lobster στην πιο όµορφη βεράντα του νησιού.

Πού να πιείτε

Μοναδικές µαργαρίτες στο Καλυψώ από τον Χρήστο, που το πρωί σερβίρει και τον πιο ωραίο καφέ για τους λάτρεις του είδους.

Shopping

Το Athinama στο κέντρο της Χώρας για fashion must haves, και οπωσδήποτε να πάρετε χειροποίητα κεραµικά από τον Φτούλη – εγώ διάλεξα ένα µοναδικό mix and match σερβίτσιο που όλο τον χειµώνα θα µου θυµίζει τα υπέροχα καλοκαίρια στο νησί.

* Ο Δηµήτρης Μαστρόκαλος είναι co-founder/head designer of Mi-Ro designers.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό για τη Σκύρο εδώ.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5