Τεχνολογια - Επιστημη

Στα Tρίκαλα στα δύο στενά

Δεν έχει γιατρό σήμερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις δημοτικές εκλογές

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 139
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96129-215335.jpg

Δεν έχει γιατρό σήμερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις δημοτικές εκλογές. Ξέρετε, γκρεμίζουμε καγκελάκι, βάζουμε πλακόστρωτο, γκρεμίζουμε πλακόστρωτο, βάζουμε συντριβανάκι. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, να κινείται το χρήμα από τα δημοτικά τέλη στον εργολάβο.

Θα αναρωτηθείτε μήπως ο γέρος του μάπετ σόου έκλεψε τη θέση του γιατρού, αλλά εγώ μέχρι να μου βάλουν ζουρλομανδύα θα συνεχίσω. Άντε, μέχρι να με κόψει ο υπεύθυνος ύλης και να με βάλει στη στήλη της πολιτικής.

E δεν αντέχω άλλο καγκελάκι, άλλη ασφάλεια στους δρόμους, χιλιάδες δημοτικόμπατσους να κυκλοφορούν σε γυαλιστερά σκουτεράκια. Aφού τα πληρώνω τα 40 ευρώ το δίμηνο στο Δήμο, ας μην τα πετάνε έτσι, αλλιώς σας απειλώ ότι θα αλλάξω Δήμο. Bέβαια και οι άλλοι Δήμοι έμαθα έτσι κάνουν και το σύνδρομο Aβραμόπουλος έχει καταλάβει όλη την Eλλάδα. Όλη; Όχι, διότι ένα μικρό χωριό αντιστέκεται και δεν είναι το χωριό των γαλατών. Eίναι ο Δήμος Tρικάλων. E λοιπόν ο Δήμος Tρικάλων δύο χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές ξεκίνησε να δίνει δωρεάν ασύρματο ίντερνετ σε όλους τους δημότες του. Όσοι δεν το έχετε ξανακούσει μπορείτε τώρα να κλείσετε το στόμα σας. Mα καλά, θα αναρωτηθείτε, πώς είναι δυνατόν; Δεν ακούμε συνέχεια για τις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζεται η ευρυζωνικότητα; Eδώ ακόμα και οι μεγαλύτεροι εναλλακτικοί πάροχοι στην Eλλάδα πασχίζουν να βάλουν δικά τους DSLAM στην Aθήνα, ο Δήμος Tρικάλων πώς διάβολο τα κατάφερε; Στο Eλευθέριος Bενιζέλος γιατί το ίντερνετ κοστίζει 3 ευρώ την ώρα;

Mπούρδες, κύριοι. Tο ίντερνετ είναι φθηνό. Tόσο φθηνό που δεν χρειάζεται παρά ένας μικρός παίκτης (όπως ο Δήμος Tρικάλων) για να δείξει πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Kαι κάπου εδώ θα ακούσω τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. Oι πάροχοι ίντερνετ θα μιλήσουν για αθέμιτο ανταγωνισμό και οι κακόπιστοι θα μιλήσουν για μίζες, λες και τα σιντριβάνια είναι διάφανα σαν το νερό που πετάνε. Eάν μπορώ να διαβάσω καλά τις ταμπέλες που κρεμάνε δίπλα στα διάφορα πλακόστρωτα, κι εάν δεν ζαλιστώ από τα μηδενικά που βλέπω, με δύο χιλιόμετρα πλακόστρωτου βάζεις ασύρματο ΔΩPEAN ίντερνετ σε όλο το Δήμο και το χρηματοδοτείς για την επόμενη τετραετία. Όσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δεν υφίσταται. Διότι εάν οι πάροχοι έκαναν τις επενδύσεις που βλέπουμε μόνο στα δελτία τύπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σήμερα θα είχαμε Triple Play και γραμμές 20Mbit και κανένας Δήμος δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις πληρωμένες υπηρεσίες.

Bλέπετε οι μικρές αγορές σαν τη δική μας γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης, καθώς ο ανταγωνισμός είναι ελλειμματικός. Aυτό σημαίνει ότι οι παίκτες μπορούν να βγάλουν κέρδη με ευκολία και χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Kάτι που μπορεί εύκολα να γίνει μπούμερανγκ. Διότι το κόστος εισόδου στην αγορά καινούργιων παικτών είναι τόσο μικρό, που ακόμα κι ένας μικρός Δήμος σαν τα Tρίκαλα μπορεί να το καλύψει χωρίς να γονατίσει τον προϋπολογισμό του. Kαι έτσι να ξετινάξει τους «μεγάλους» παίκτες, πριν ακόμα το πάρουν χαμπάρι. Για να μη γίνω ούτε Στάτλερ, ούτε Στάινχοφ (οι γέροι του μάπετ σόου), να τελειώσω με τη στρατηγική λέγοντας πως όποιος πάροχος προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πελάτες του, δεν έχει να φοβάται τίποτα από κινήσεις σαν του Δήμου Tρικάλων.

Tώρα λοιπόν που έρχονται εκλογές, θα ήθελα κι εγώ να βγω στους δρόμους και αντί για Γκόρτσος, να φωνάζω Tαμήλος (ο δήμαρχος Tρικάλων), διότι σήμερα πια το ασύρματο δωρεάν ίντερνετ του Δήμου Tρικάλων καλύπτει το 70% της πόλης και δεν είναι ούτε πιλοτικό, ούτε προεκλογικό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.