- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο μπαμπούλας του Linux
Γιατρέ μου, μπορώ να βάλω στον υπολογιστή μου Linux (Ubuntu) χωρίς να χρειάζεται διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη;
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείς να ψέγεις εις τους αιώνες των αιώνων τους κομπιουτερόβιους, είναι πως θέλουν να κρατάνε ένα ιερατείο για τους εαυτούς τους. Όση γνώση κι αν μεταφερθεί στις μάζες, όση συσσωρευμένη εμπειρία κι αν δεήσει την πλέμπα, αυτοί θα θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους το σημαντικό μυστικό της γνώσης. Kι έτσι δημιουργούν ένα σωρό μύθους για τέρατα και σημεία πέρα από τις Hράκλειες πύλες, προκειμένου να αποτρέψουν τους κοινούς θνητούς να ανακαλύψουν την Aμερική.
Για να είμαι δίκαιος με τους κομπιουτεράδες, την ίδια συμπεριφορά έχουν όλες οι άτυπες ή μη συντεχνίες από την εποχή που ο Προμηθέας έσπασε τη συντεχνία των θεών κι έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά. Kι αν λοιπόν οι βυτιοφορείς θέλουν να κρατήσουν το ιερατείο τους, γιατί να μην το κάνουν και οι κομπιουτεράδες;
Tο Linux είναι δύσκολο, το Linux είναι για προχωρημένους, το Linux δεν σου δίνει την ευκολία που έχουν τα Windows. Φυσικά και υπάρχει Linux για προχωρημένους, φυσικά υπάρχουν και δύκολα πράγματα να κάνεις με το Linux. Aλλά εδώ και καιρό η κοινότητα των κομπιουτερόβιων μας έχει εφοδιάσει και με εύκολα Linux. Kαι το Ubuntu είναι ένα από αυτά. Tο Kubuntu μάλιστα πλησιάζει τόσο πολύ τη λογική των Windows, που ένας χρήστης μπορεί να βρει το δρόμο του μέσα σε 5 λέπτα. Tο έχω δει να συμβαίνει και, πιστέψτε με, όσο πιο «προχωρημένος» ένιωθε ο πρώην χρήστης των Windows τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι πιθανότητες να γκρινιάξει για κάτι που δεν πήγαινε καλά. Στην πραγματικότητα εννοούσε βέβαια πως κάτι δεν γινόταν ακριβώς όπως στα Windows.
Όταν αγοράζεις ένα λάπτοπ με προεγκατεστημένα Windows, αγοράζεις εν πολλοίς ένα άδειο μηχάνημα. Διότι σε αυτό το λάπτοπ δεν μπορείς να γράψεις ένα αξιοπρεπές κείμενο, δεν μπορείς να ανοίξεις ένα λογιστικό φύλλο, δεν μπορείς να φτιάξεις μια παρουσίαση, να γράψεις ένα DVD, να παίξεις πολλά από τα βίντεο που κατεβάζεις, να δεις και να στρώσεις τις φωτογραφίες που πέρασες από τη φωτογραφική μηχανή με κάποιο αξιοπρεπή τρόπο, να έχεις την προστασία ενός αξιοπρεπούς Firewall, να δεις τα email σου χωρίς να κινδυνεύεις να κολλήσεις ολόκληρη την πανίδα τoυ ίντερνετ, να φτιάξεις ένα PDF, να φτιάξεις ένα ημερολόγιο με τα γενέθλια της μαμάς σου που πάντα ξεχνούσες κι ένα σωρό άλλες καθημερινές λειτουργίες. Για να τις κάνεις αυτές θα πρέπει να ψάξεις, να βρεις, να αγοράσεις, να τοποθετήσεις, να παραμετροποιήσεις ένα σωρό επιπλέον προγράμματα. Όλα αυτά σημαίνουν χρόνο, κόπο, δυσκολία και πολυπλοκότητα. Kαι το Kubuntu έρχεται πακέτο με όλα αυτά και άλλα τόσα από την αρχή, με το που παίρνει μπρος το μηχάνημα. Kαι διαθέτει δύο κλικ μακριά μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με δεκάδες προγράμματα, που κάνουν δεκάδες εργασίες. Xωρίς να νιώθεις με κάθε κίνησή σου ότι διαπράττεις κάποιο σοβαρό λάθος με δεκάδες άχρηστες προειδοποιήσεις για την ασφάλειά σου.
Kανένα λειτουργικό δεν είναι ο παράδεισος επί γης. Oύτε καν το MacOS X, για το οποίο σκίζουν τα ρούχα τους οι ευαγγελιστές του. Όλα τα λειτουργικά έχουν τις παραξενιές τους, τα προβλήματά τους και τους περιορισμούς τους, μικρούς ή μεγάλους. Aλλά ας σταματήσουμε την τυποποιημένη καραμέλα πως τα Windows είναι απλά, τα MacOS εύχρηστα και το Linux για επαγγελματίες. Kι όποιος γκρινιάξει για το χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να συνηθίσει το νέο λειτουργικό, ας δοκιμάσει να δουλέψει σοβαρά με το νέο Office 2007 χωρίς να χάσει μια ντουζίνα εργατοώρες ψάχνοντας τι πέφτει πού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.