Η Κίνα εγκαινιάζει το πρώτο δίκτυο 10G στον κόσμο - Τι αλλάζει στη συνδεσιμότητα
Τεράστιο τεχνολογικό άλμα στη φουτουριστική μητρόπολη Σιόνγκ’αν - Τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εξέλιξη


Η Κίνα εγκαινιάζει το πρώτο στον κόσμο ευρυζωνικό δίκτυο 10G στην τεχνολογική μητρόπολη Σιόνγκ’αν - Η νέα τεχνολογία επιτρέπει υπερταχείες συνδέσεις
Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου προσαρμόζεται ακόμα στην εξάπλωση του 5G, η Κίνα έκανε αθόρυβα ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα, λανσάροντας το πρώτο στον κόσμο δίκτυο 10G.
Η ανάπτυξη αυτή, που υλοποιήθηκε στη Νέα Περιοχή Σιόνγκ’αν της επαρχίας Χεμπέι, φέρνει την Κίνα μπροστά από την παγκόσμια καμπύλη όσον αφορά τις υποδομές διαδικτύου και θέτει ένα νέο πρότυπο για την υπερταχεία συνδεσιμότητα του κοντινού μέλλοντος.
Δείτε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους χρήστες και πώς μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον των διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Η Κίνα εγκαινιάζει το πρώτο δίκτυο 10G στον κόσμο
Η Κίνα, σύμφωνα με αναφορές, προώθησε την τεχνολογία ακόμα παραπέρα, λανσάροντας το πρώτο ευρυζωνικό δίκτυο 10G στη φουτουριστική μεγαλούπολη Σιόνγκ’αν.
Οι εταιρείες Χουάγουεϊ (Huawei) και Τσάινα Γιούνικομ (China Unicom) συνεργάστηκαν για την παροχή της υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία 50G-PON.
China launches world’s first 10G network in Xiong’an, a smart city that’s both futuristic and controversial.https://t.co/ltYW4pdEP9
— Interesting Engineering (@IntEngineering) April 22, 2025
Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει εξαιρετικά ομαλές συνδέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν ταινίες μεγάλου μεγέθους μέσα σε δευτερόλεπτα και να παίζουν παιχνίδια μέσω cloud χωρίς σχεδόν καθόλου καθυστέρηση στην απόκριση.
Πέρα από αυτά, η Κίνα θεωρεί πως το 10G θα επιτρέψει την ανάπτυξη των έξυπνων, διασυνδεδεμένων πόλεων του μέλλοντος.

Το νέο δίκτυο 10G της Κίνας
Η Σιόνγκ’αν σχεδιάστηκε ως ένα νέο τεχνολογικό κέντρο και μία υψηλής τεχνολογίας μητρόπολη. Η αστική περιοχή Σιόνγκ’αν, που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το 2017 ως ένα οραματικό έργο υπό την αιγίδα του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Σήμερα, φιλοξενεί το ταχύτερο δίκτυο διαδικτύου στον κόσμο, σύμφωνα με αναφορά του MSN. Η σύνδεση 10G επιτρέπει ταχύτητες λήψης της τάξης των 10 γιγαμπάιτ το δευτερόλεπτο, προσφέροντας απρόσκοπτη ροή βίντεο σε ανάλυση 8K και εξαιρετικά γρήγορη μεταφορά αρχείων.
Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για πλήθος καινοτόμων εφαρμογών του μέλλοντος, όπως δίκτυα αυτόνομων οχημάτων, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR και AR), καθώς και εξελιγμένες εφαρμογές για έξυπνες πόλεις. Η υψηλή ταχύτητα θα ενισχύσει και την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs).
China Launches Next-Generation 10G Internet
— NEXTA (@nexta_tv) April 21, 2025
Huawei and China Unicom have activated the network in the Xiong’an area near Beijing. Download speeds reach up to 9,834 Mbps, upload speeds — 1,008 Mbps, with a latency of just 3 milliseconds.
This kind of internet can download an 8K… pic.twitter.com/qDYXJ1UnSw
Σιόνγκ’αν: Φουτουριστική μητρόπολη ή πόλη-φάντασμα;
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να ηγηθεί της τεχνολογικής καινοτομίας παγκοσμίως. Η ανάπτυξη του δικτύου 10G στη Σιόνγκ’αν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πρωτοβουλίας. Η υπηρεσία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές στο κοντινό μέλλον.
Η Κίνα περιγράφει τη Σιόνγκ’αν ως τον ιδανικό τόπο για την αρχική εφαρμογή της τεχνολογίας, καθώς σχεδιάστηκε με επίκεντρο την πράσινη, έξυπνη και καινοτόμο υποδομή.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του πρακτορείου Σινχουά (Xinhua), η Σιόνγκ’αν αναπτύχθηκε με βάση την αρχή του «κύκλου ζωής 15 λεπτών» – μια αστική στρατηγική που στοχεύει ώστε κάθε κάτοικος να μπορεί να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες εντός 15 λεπτών με τα πόδια.
Ωστόσο, ορισμένες αναφορές – όπως του Bloomberg – χαρακτηρίζουν τη Σιόνγκ’αν ως «πόλη-φάντασμα», χωρίς την απαραίτητη ανθρώπινη δραστηριότητα. Παρότι η κατασκευή της κόστισε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει ακόμη προσελκύσει το ιδιωτικό ενδιαφέρον που απαιτείται για να ζωντανέψει.
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες πασχίζουν να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G, η Κίνα φαίνεται να προσφέρει μια ματιά στο τεχνολογικό μέλλον με το νέο της δίκτυο 10G. Το αν οι ίδιοι οι Κινέζοι συμμερίζονται το ουτοπικό όραμα που κινεί αυτήν την τεχνολογική ώθηση, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
(Mε πληροφορίες Interesting Engineering, Gizbot)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικοί ομιλητές στο πρώτο συνέδριο για SEO και ΑΙ στην Αθήνα
Ή μήπως απλώς ο συνήθης ύποπτος;
Το Cosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 με αποστολή την μελέτη της Αφροδίτης
Νέα πατέντα υπόσχεται να «μεταφράσει» όσα μας λένε τα κατοικίδιά μας
Εντυπωσιακές εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρόβερ Perseverance
Συνεχίζεται ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης
Γιατί τις έκανε και ποιες ήταν οι σωστές και λάθος απαντήσεις;
Οι επιστήμονες τον παρομοιάζουν με εκείνον της σειράς The Last of Us
Ποσοστό που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου
Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει αντικείμενα - Η αυτοματοποίηση κερδίζει έδαφος
Το μέλλον της εργασίας δεν είναι είτε άνθρωπος είτε μηχανή. Είναι άνθρωπος και μηχανή.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση
Το μέλλον της τέχνης είναι πράσινο, συμμετοχικό και γεμάτο νόημα
Ίχνη μελανιού δείχνουν πως το κείμενο ανήκει στον Επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο
Οι τρεις βασικοί στόχοι της εταιρίας από δω και πέρα
Στόχος μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030
Για πότε έχει οριστεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του
Ξέρουμε τι φύλο είναι το εργαλείο ΑΙ που έχει τρελάνει τον κόσμο
Τι έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από ιρλανδική αρχή
Θα προσκρούσει με ταχύτητα 242 χλμ/ώρα - Πού θα καταλήξει η μάζα μετάλλου μισού τόνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.