- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Γιατί το Starlink του Έλον Μασκ δεν έχει κερδίσει - ακόμα - τους Ευρωπαίους
Τι ταχύτητες πιάνει το πρώτο και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα δορυφόρων στον κόσμο


Γιατί το Starlink του Έλον Μασκ δεν έχει κερδίσει - ακόμα - τους Ευρωπαίους - Τι ταχύτητες πιάνει
Ο Έλον Μασκ μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες και χαμηλούς χρόνους αναμονής σε χρήστες σε όλο τον κόσμο από χιλιάδες δορυφόρους Starlink στο διάστημα, αλλά προς το παρόν δεν εντυπωσιάζει τους καθημερινούς χρήστες της υπηρεσίας στην Ευρώπη με αυτή την έξυπνη τεχνολογία.
Το πρώτο και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα δορυφόρων στον κόσμο Starlink μπορεί να φέρει το διαδίκτυο σε υποβαθμισμένες, απομακρυσμένες περιοχές. Η τεχνολογία κερδίζει έδαφος για συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης και - αμφιλεγόμενα - εξετάζεται από την ιταλική κυβέρνηση για να παρέχει επίσης ασφαλείς κυβερνητικές επικοινωνίες.
Αλλά για τους περισσότερους καθημερινούς χρήστες smartphone στην Ευρώπη, το Starlink δεν μπορεί να σπάσει την αγορά αξιόπιστης, υψηλής ταχύτητας κάλυψης ακόμα. Μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι περίπου το 79% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών καλύπτονται ήδη από δίκτυα «πολύ υψηλής χωρητικότητας» - δηλαδή φτάνουν σε ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 1.000 megabits ανά δευτερόλεπτο ή 1 gigabit - όλο και περισσότερο μέσω υπερταχέων συνδέσεων «οπτικών ινών».
Γιατί η Ευρώπη δεν «ψηφίζει» το Starlink
«Αν ήμουν πελάτης, αν μπορώ να πάρω οπτική ίνα, θα πάρω την οπτική ίνα ... Αν δεν έχω καλή ευρυζωνικότητα από κανένα από τα παραδοσιακά μέσα, τότε υπέροχα, θα πάρω τους δορυφόρους παρακαλώ», δήλωσε ο Robert Mourik, πρόεδρος της οργάνωσης των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρατηρητών BEREC.
Το Starlink προσφέρει ταχύτητες έως και πέντε φορές χαμηλότερες από αυτές που μπορεί να έχουν οι Ευρωπαίοι - που κυμαίνονται από 25 έως 220 Mbps, ανάλογα με την τοποθεσία, τη συμφόρηση του δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Είναι επίσης κατώτερο από τα δίκτυα οπτικών ινών όσον αφορά την καθυστέρηση, δηλαδή το χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα για να ταξιδέψουν σε έναν διακομιστή και να επιστρέψουν, κάτι που είναι κρίσιμο για τα διαδικτυακά παιχνίδια, τις τηλεδιασκέψεις, την εικονική πραγματικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.
Αν και κατάλληλο για καθημερινή χρήση του διαδικτύου, το εύρος ζώνης του Starlink δεν θα είναι αρκετό για να ταρακουνήσει την ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη σύνδεση σε χαμηλότερες τιμές - ακόμη και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι απελπισμένοι για προγράμματα gigabit.
«Στην Ευρώπη, πράγματι, είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει κανείς πελάτες επειδή η οπτική ίνα είναι μια πολύ ελκυστική εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Jan Frederik Slijkerman, αναλυτής τηλεπικοινωνιών στην ολλανδική πολυεθνική τράπεζα ING.
Πόσο κοστίζει η συνδρομή Starlink
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια συνδρομή Starlink θα κόστιζε κατά μέσο όρο περίπου 49 ευρώ το μήνα, συν 249 ευρώ προκαταβολή για το κιτ τερματικού, σε σύγκριση με μόλις 21,32 ευρώ για μια παρόμοια προσφορά από τους παραδοσιακούς παρόχους διαδικτύου.
Οι ταχύτερες επιλογές, όπως η οπτική ίνα, είναι επίσης φθηνότερες, με μέσο όρο 35,17 ευρώ - εκτός από μερικές περιπτώσεις, όπως η Ελλάδα, όπου τα πολλά νησιά και το ορεινό έδαφος καθιστούν την ανάπτυξη σταθερής ευρυζωνικότητας πιο δύσκολη.
Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ευκαιρία σε εξειδικευμένες και υποεξυπηρετούμενες αγορές - σκεφτείτε τις αγροτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά όπου δεν υπάρχει επιχειρηματική υπόθεση για μια τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ή συνδεσιμότητα σε κρουαζιερόπλοια και γιοτ.
«Το βλέπω ως μια μικρή προσθήκη στην προσφορά», δήλωσε ο Mourik. «Αυτό που μπορούν να κάνουν οι δορυφόροι ... αυτή τη στιγμή είναι εκπληκτικό, αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο μια σύνδεση οπτικών ινών», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Starlink “δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσία σε όλους σε μια περιοχή”.
Στη νοτιοανατολική Αγγλία, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου, για παράδειγμα, η Starlink δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες αφού εξάντλησε τη χωρητικότητα του δικτύου της για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Η αντιπροσφορά της Ευρώπης
Οι προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δικτύων θα δουν τους δορυφόρους να αποκτούν αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμβάσεις για τη δημιουργία ενός αστερισμού ασφαλών για τον κυβερνοχώρο δορυφόρων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την ονομασία IRIS², που θα μεταδίδει κρυπτογραφημένο ευρυζωνικό διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε κυβερνήσεις, κατασκόπους, στρατούς και απομακρυσμένες περιοχές.
Το σχέδιο - μια όχι και τόσο διακριτική προσφορά για να ανταγωνιστεί τη SpaceX του Musk, τη μητρική εταιρεία της Starlink - έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Αν και μπορεί να μην εντυπωσιάσει τον μεγιστάνα της τεχνολογίας, δείχνει ότι η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις κυρίαρχες διαστημικές της ικανότητες.
Οι τηλεπικοινωνίες «είναι ένας στρατηγικός τομέας που θέλεις να ελέγχεις σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Mourik, υπενθυμίζοντας ότι ο Musk φέρεται να μπλόκαρε την πρόσβαση της Ουκρανίας στο Starlink κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει με πυρηνικά όπλα.
«Δεν θέλετε όλες οι επικοινωνίες στη χώρα σας να ανήκουν ή να παρέχονται από εταιρείες του εξωτερικού», δήλωσε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ετοιμάζει επίσης μια νέα διαστημική πράξη, η οποία αναμένεται να προσγειωθεί την άνοιξη.
Ο Μασκ έχει εκνευριστεί και στο παρελθόν για τις προσπάθειες της ΕΕ να ρυθμίσει τις επιχειρήσεις του. Έχει δεχτεί έλεγχο για τις πολιτικές του αναρτήσεις στο κοινωνικό του δίκτυο X, και διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις διασφαλίσεις της πλατφόρμας έναντι της παραπληροφόρησης.
Ο νόμος για το Διάστημα θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων και λειτουργίας δορυφόρων σε τροχιά πιο βιώσιμη και υπεύθυνη.
Η πρόσβαση στην αγορά για υπηρεσίες όπως αυτές που διακτινίζει η Starlink στους καταναλωτές μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει αυστηρότερους κανόνες με τον νόμο για το Διάστημα, δημιουργώντας άλλη μια ρυθμιστική μάχη μεταξύ των Βρυξελλών και του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας που ηγείται τώρα των προσπαθειών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτελεσματικότητα.
Η άνοδος του Starlink
Παρόλο που ο μεγαλεπήβολος αστερισμός του Μασκ δεν αποτελεί σήμερα απειλή για τους παραδοσιακούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς της Ευρώπης, κάνει σταθερά βήματα προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Starlink δήλωσε ότι θα έχει 4,6 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως το 2024, από 2,3 εκατομμύρια το 2023. Ο τεχνολογικός γίγαντας Cloudflare εκτίμησε ότι η κίνηση της Starlink αυξήθηκε κατά 3,3 φορές πέρυσι.
Ο Slijkerman της ING περιέγραψε τη δορυφορική συνδεσιμότητα ως «ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία στην ανάπτυξη της επικοινωνίας», προσθέτοντας ότι ενώ η Starlink μπορεί να μην διαταράξει ακόμη την ευρυζωνική σκηνή της Ευρώπης, «ανοίγει μια εντελώς νέα αγορά».
Η αεροπορική βιομηχανία, για παράδειγμα, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τους δορυφόρους Starlink, ώστε να προσφέρει σταθερό Wi-Fi στους επιβάτες της. Ο Elon Musk έχει συνάψει συμφωνίες με τις United Airlines και την Air France.
«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι μυστικά σχέδια έχουν οι ομοίοι του Elon Musk», “σε ποιο βαθμό θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην αγορά των απευθείας δορυφόρων” και “να προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας”, δήλωσε ο Mourik. «Ξέρω ότι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι των φορέων εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας ανησυχούν γι' αυτό».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple συνεργάζεται αθόρυβα με τη SpaceX και τον αμερικανικό πάροχο T-Mobile για να μπορέσει η τελευταία ενημέρωση του iPhone να συνδεθεί απευθείας με την υπηρεσία Starlink για επικοινωνία εκτός δικτύου.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν - ή για πόσο ακόμα - οι πάροχοι δορυφορικής συνδεσιμότητας θα παραμείνουν ένας εξειδικευμένος παίκτης, δήλωσε ο Mourik. «Αυτό που λέω τώρα μπορεί να είναι εντελώς ξεπερασμένο αύριο», προειδοποίησε.
Πηγή: Poltico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το περιεχόμενό του απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά»
Γιατί ονομάζεται έτσι
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.
Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλλαγές με την επάνοδο Τραμπ
Πώς λειτούργησε μέχρι την μεταμόσχευση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο
Υποστηρίζει ότι «δούλευαν χέρι-χέρι» για τον έλεγχο του περιεχομένου στη χώρα - Τι απαντά η Meta
Αναλυτικά τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ
Ο Ουίλμορ και η Γουίλιαμς είχαν αρχικά προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόλις μία εβδομάδα
Επιδιώκουν παράλληλα να αναβιώσουν το μαμούθ
Ελπίδες ότι θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της γνωστικής εξασθένησης
Πιο ανθρώπινο και διαισθητικό, αλλά και πιο ακριβό
Χρήστες αναφέρουν ότι οι ροές τους κατακλύστηκαν από ακατάλληλο υλικό λόγω δυσλειτουργίας του αλγόριθμου
Mετά από 22 χρόνια και 15 στην ιδιοκτησία του τεχνολογικού κολοσσού
Έντονες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.