Εντυπωσιακή ανάβαση στον Όλυμπο χωρίς να κάνεις ούτε ένα βήμα
Ο Δασολόγος Τριαντάφυλλος Μπίτος μιλάει για τον ξεχωριστό κόσμο που απλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου
Όλυμπος: Ο Δασολόγος Τριαντάφυλλος Μπίτος μιλά στην ATHENS VOICE για την «εικονική ανάβαση»
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η περιήγηση στo μυθικό βουνό του Ολύμπου μέσω «εικονικής ανάβασης» από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές του είναι γεγονός. Εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές, και μία τρισδιάστατη προβολή δημιουργούν ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου, ανά υψομετρική ζώνη.
Εικονική ανάβαση μέσω μιας δεξαμενής πληροφοριών, γύρω από τους μύθους που τον ακολουθούν, την απαράμιλλη ομορφιά του, το φυσικό του πλούτο αλλά και την ίδια του την ιστορία.
Όλα αυτά τα θαυμαστά κομμάτια του πιο εμβληματικού βουνού της Ελλάδας, του Ολύμπου, μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, εκεί όπου ένας ολότελα ξεχωριστός κόσμος απλώνεται μπροστά τους.
«Εικονική ανάβαση» στον Όλυμπο: Ο Δασολόγος Τριαντάφυλλος Μπίτος στην ATHENS VOICE
Μιλώντας στην ATHENS VOICE o Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, Δασολόγος Τριαντάφυλλος Μπίτος μας εξηγεί με ποιο τρόπο ο επισκέπτης βιώνει αυτό το ξεχωριστό ταξίδι στον Όλυμπο, ποιες τεχνολογικές εφαρμογές ενισχύουν την εμπειρία του αλλά και τι μπορεί τελικά να μάθει για το μυθικό αυτό βουνό, με τη βοήθεια του Κέντρου Πληροφόρησης. Ειδικότερα, εξηγώντας σε ποιο κομμάτι προσανατολίζεται το έργο του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου επισημαίνει:
«Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο και στην πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού Βουνού της Ελλάδας, του Ολύμπου. Παρουσιάζει το ιδιαίτερο και πολυσήμαντο φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, μέσω εύληπτων πληροφοριών που προέρχονται από μια αλληλουχία εντυπωσιακών εικόνων, στατικών εκθεμάτων και διαφανοσκοπίων, ταινιών, πολυμεσικών εφαρμογών και μίας τρισδιάστατης προβολής, τα οποία οργανώνουν ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα». Ποια εμπειρία όμως βιώνει ο επισκέπτης στο Κέντρο;
Όπως εξηγεί ο κ. Μπίτος «το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου προσκαλεί τον επισκέπτη σε μία "εικονική ανάβαση" από τους πρόποδες του βουνού ως τις ψηλότερες κορυφές του με σκοπό να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη. Συγκεκριμένα η εικονική ανάβαση στον Όλυμπο ολοκληρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες.
- H πρώτη εισαγωγική ενότητα περιγράφει τη γεωλογική ιστορία του Ολύμπου και αναδεικνύει την πολυδιάστατη σπουδαιότητά του μέσα από συνοπτικά κείμενα και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή.
- Ακολουθεί η ενότητα Όλυμπος. Από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους οικισμούς που αποτελούν τις πύλες εισόδου στο βουνό, για τα μονοπάτια και τις διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές, για τις ορατές και μη αλλαγές που υποδεικνύουν τη μετάβαση από τη μία υψομετρική ζώνη στην άλλη.
- Η ανάβαση ξεκινά Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην ενότητα που πραγματεύεται τη φύση και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, σε υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα. Η θεματική επικεντρώνεται στη μεσογειακή βλάστηση, στα ζώα που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα, στα πετρώματα και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίζονται περιμετρικά, στους πρόποδες του Ολύμπου.
- Η επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο Στη μέση ορεινή ζώνη, προσεγγίζει το περιβάλλον του βουνού από τα 500 έως τα 1400 μέτρα, παρέχοντας στοιχεία για τη ζώνη της μαύρης πεύκης, για τα φυτά και τα ζώα που επιλέγουν τα οικοσυστήματά της, για τις πηγές και τα σπήλαια του Ολύμπου, για τα ιστορικά μοναστήρια που χτίστηκαν στις πλαγιές του και ταυτίστηκαν με την ιστορία του.
Στις δυο προηγούμενες θεματικές ενότητες εντάσσεται και το Φαράγγι του Ενιπέα που αναπτύσσεται κατά μήκος της ράμπας ανόδου από το ένα επίπεδο στο άλλο για να αναδείξει τον ιδιαίτερο πλούτο του πιο διάσημου φαραγγιού του Ολύμπου. - Η ανάβαση συνεχίζεται Στη ζώνη των ψυχρόβιων δασών όπου κυριαρχεί το ρόμπολο. Αντίστοιχες πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και τις συνθήκες που επικρατούν, για τα βάραθρα και τα σπήλαια, για τα φυτά και τα ζώα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, από τα 1400 έως τα 2500 μέτρα.
- Μεταβαίνοντας Στην αλπική ζώνη, η έκθεση πραγματεύεται τις συνθήκες που επικρατούν από τα 2500 μέτρα και άνω, εστιάζει στα ζώα των μεγάλων υψομέτρων, δίνει έμφαση στο αγριόγιδο, περιγράφει την αλπική βλάστηση και επικεντρώνεται στα αγριολούλουδα που καθιστούν τον Όλυμπο διάσημο για τη χλωρίδα του. Στην ίδια ενότητα δίδονται πληροφορίες για τις κορυφές, για τις προσπάθειες υψομέτρησης του βουνού ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και για τις διαχρονικές προσπάθειες των ανθρώπων να προσεγγίσουν τις μυθικές κορυφές.
- Η ανάβαση καταλήγει Στις κορυφές του μύθου, στο ανώτατο επίπεδο του εκθεσιακού χώρου. Η πρώτη επίσημη ανάβαση στον Μύτικα, που χρονολογείται το 1913, και γεγονότα σταθμοί που την ακολούθησαν συνθέτουν το μωσαϊκό της ορειβατικής ιστορίας του Ολύμπου».
Απαντώντας ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, Δασολόγος Τριαντάφυλλος Μπίτος στο τι είναι αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τους επισκέπτες στο Κέντρο, τονίζει: «Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται ευθύς εξαρχής από τον μύθο και στην ιστορία του εμβληματικότερου ορεινού όγκου της Ελλάδας και έναν εκ των εμβληματικότερων και περισσότερο αναγνωρισμένων παγκοσμίως. Η σκέψη πως θα περπατήσουν στα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι θεοί και οι ημίθεοι της Ελληνικής Αρχαιότητας και πως θα κατακτήσουν την κορυφή που αποτελούσε το σπίτι τους συγκινεί και εξιτάρει τους περισσότερους επισκέπτες, σε συνδυασμό βέβαια με το απαράμιλλής ομορφιάς φυσικό τοπίο του Ολύμπου, το οποίο προβάλλεται και παρουσιάζεται εκτενώς και ποικιλοτρόπως στην Έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης».
Info
Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι ανοικτό για το κοινό με δωρεάν είσοδο από 01/03 έως 31/12 καθημερινά από τις 09:00 - 16:00
Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι ανοικτό μόνο καθημερινές (εκτός Κυριακές και αργίες) από τις 09:00 - 16:00.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.