Τεχνολογια - Επιστημη

Τα απομνημονεύματα ενός καλλιτέχνη το 2030

O DJ Futuristic G, ένας καλλιτέχνης του 2030 εξηγεί πως τα δίκτυα έχουν βελτιστοποιήσει διάφορες πτυχές της δουλειάς του

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
VR
© unsplash/ julien tromeur

Δίκτυο 5G: Πως θα επηρεάσει στο μέλλον τον χώρο της μουσικής

Μπαίνουμε σε μια μηχανή του χρόνου. Το ημερολόγιο γράφει 15 Φεβρουαρίου 2030. Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει κίνηση στους εναέριους δρόμους από τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που μας είχαν υποσχεθεί, όμως πλέον μπορούμε να χορέψουμε παρέα με το ολόγραμμα του Χάρι Στάιλς στο κινητό μας, ή να παρακολουθήσουμε τον αγαπημένο μας ράπερ να ερμηνεύει τα τελευταία του κομμάτια σε έναν εικονικό κόσμο 360 μοιρών από το σαλόνι μας. Αυτές είναι μερικές από τις νέες μουσικές εμπειρίες που γίνονται δυνατές με το 5G, που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, το οποίο έφερε μεγαλύτερες ταχύτητες, μικρότερη καθυστέρηση και πολλά άλλα οφέλη. Αποτελεί σημαντική ώθηση για επιχειρήσεις, gamers, livestreamers και πάσης φύσεως χρήστες του δικτύου. Καλλιτεχνικοί χώροι, όπως του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής έχουν υιοθετήσει μια νέα πραγματικότητα, αυτή του virtual reality. Έτσι, γίνονται πολύ πιο ελκυστικοί στο κοινό, προσελκύοντας μεγαλύτερο εύρος θεατών ή ακροατών. Συναντήσαμε τον DJ Futuristic G και μας μίλησε για το τι σημαίνει να είσαι μέρος της μουσικής βιομηχανίας το 2030.

Τι είναι για εσένα το 5G με λίγα λόγια;

Μου άλλαξε τη ζωή. Γενικότερα, το 5G είναι η πλατφόρμα στην οποία αναπτύσσονται καινοτόμες εφαρμογές όπως το Internet of Things (ΙοΤ), η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα και τα μεγάλα δεδομένα. Ειδικότερα, το 5G βοηθάει τους καλλιτέχνες, αντίστοιχους με εμένα, να ζωντανέψουν τα οράματά τους κυρίως μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, του καλύτερου live streaming, της απομακρυσμένης συνεργασίας, του παγκόσμιου fun club και πολλά άλλα.

Πώς η χρήση του 5G έχει συμβάλλει στη μουσική καινοτομία;

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας 5G άλλαξε την εμπειρία της δημιουργίας και της κατανάλωσης μουσικής. Μπορώ να ηχογραφώ σε ένα επαγγελματικό στούντιο είτε στο γκαράζ μου. Η όλη εμπειρία είναι τελείως διαφορετική από παλιότερα. Όπως είχε προβλέψει και ο καλλιτέχνης της R&B, Asiahn, περίπου 8 χρόνια πριν, «το 5G θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες να βγάλουν το ταβάνι από τα πάντα -όπως να σπάσουν κάθε γυαλί που υπάρχει γύρω τους- μόνο και μόνο για να μπορέσουν να φτάσουν και να αγγίξουν τους υποστηρικτές τους με διαφορετικό και πιο φρέσκο τρόπο», το οποίο αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Πλέον, οι καλλιτέχνες βασίζονται στα νέα δίκτυα για να δημιουργήσουν, προωθήσουν και διαμοιράσουν το έργο τους.  

Θεωρείς ότι η χρήση νέων τεχνολογιών, επέφερε τη διεύρυνση των μουσικών συνόρων;

Φυσικά. Παρατηρείται στενή συνεργασία όλων των «μουσικών» ηπείρων. Με τα κινητά δίκτυα, μπορούμε και συνεργαζόμαστε με άλλους καλλιτέχνες από απόσταση σε περιβάλλον εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για απομακρυσμένες συνδέσεις που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 –να ένα καλό που έφερε η μακρινή αυτή πανδημία-, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαδικτυακής μουσικής συνεργασίας μέσω πλατφορμών όπως το BandLab και το Kompoz. Σήμερα,  μουσικοί από όλο τον κόσμο συναντώνται από απόσταση. Οι Veltrons, τα μέλη των οποίων προέρχονται από το Λονδίνο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βανκούβερ και το Σαν Φρανσίσκο, γνωρίστηκαν στην εφαρμογή μουσικής συνεργασίας Endless και έχουν δημιουργήσει τόσα άλμπουμ, παρόλο που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά. Αν και αυτό το είδος διαδικτυακής μουσικής συνεργασίας συνέβαινε από το 2023, οι υψηλές επιδόσεις των δικτύων 5G το κατέστησαν πιο απρόσκοπτο, πράγμα που σημαίνει ότι στις ημέρες μας πραγματοποιούνται περισσότερες αξιόλογες συνεργασίες.  

5G
© Pixabay

Σχετικά με το live streaming συναυλιών, σε τι φάση βρισκόμαστε;

Το live streaming έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και θα γίνει ακόμη πιο συναρπαστικό, καθώς το 5G επιτρέπει στους καλλιτέχνες να προσφέρουν σύνθετες ψηφιακές εμπειρίες στους θαυμαστές τους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Οι καλλιτέχνες ενσωματώνουν την επαυξημένη πραγματικότητα, για να προσφέρουν μια πλουσιότερη καλλιτεχνική εμπειρία. Πρόκειται για μια τεχνολογία που τοποθετεί ψηφιακά οπτικά στοιχεία και ήχο στην πραγματική εικόνα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αρχικά, ήταν η Capitol Music Group, η Motown Records και τα 5G Labs της Verizon που συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα Emerging Tech and Emerging Artist που χρησιμοποίησε το 5G και το mobile edge computing. Οι καλλιτέχνες που ηχογραφούσαν στο εργαστήριο 5G της Verizon στο Λος Άντζελες είχαν πρόσβαση σε μια εικονική σκηνή παραγωγής που τροφοδοτείται από το 5G, ένα στούντιο ογκομετρικής σύλληψης για τη δημιουργία ολογραμμάτων, τεχνολογία μηχανών παιχνιδιών και μια σουίτα εργαλείων παραγωγής εκτεταμένης πραγματικότητας. Σήμερα, έχοντας κάνει αρκετά βήματα εκσυγχρονισμού, οι καλλιτέχνες μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ολόκληρους ψηφιακούς κόσμους χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών για να ζωντανέψουν το δημιουργικό τους όραμα.

Η μελλοντική εμπειρία DJ
© unsplash/ markus spiske

Για τη μετάδοση μιας πρόσφατης εμφάνισής μου, σχεδιάσαμε έναν εικονικό κόσμο 360 μοιρών που εναλλασσόταν από ένα τοπίο της ερήμου με κάκτους και καμήλες, σε ένα καταπράσινο δάσος με πεταλούδες. Με το 5G, μπορέσαμε να καταγράψουμε και να μεταδώσουμε την παράσταση με τρόπο που εξάλειψε τις παρενέργειες της συμπίεσης εικόνας που είναι ορατές με το γυμνό μάτι. Έτσι, οι θεατές έζησαν μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας. Μια άλλη φορά, η ομάδα μου και εγώ δημιουργήσαμε μια ολογραφική βιντεοσκοπημένη παράσταση, με εμένα να χορεύω στους ήχους των uplifting beat μου. Με ένα «κλικ», μεταφερόμουν στον προσωπικό σου χώρο. Είναι διαδραστικό, είναι καθηλωτικό. Και αρχίζει να μετατοπίζει την ψυχαγωγία από μια εμπειρία μίας πλατφόρμας σε μια εμπειρία πολλαπλών πλατφορμών, φτάνοντας σε εσάς μ ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο.

Ταυτόχρονα, το 5G επαναπροσδιορίζει τη ζωντανή παράσταση. Μίλησέ μας για αυτό.

Πράγματι, το 5G μεταβάλλει την εμπειρία που ζει ο θεατής σε μια μουσική σκηνή. Σε μεγάλα στάδια, επιτρέπει πολλαπλές γωνίες λήψης, ώστε το κοινό να αισθάνεται ότι βρίσκεται μπροστά στη σκηνή, αν το επιθυμεί, ή ακόμα και να εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο μέλος της μπάντας. Χρησιμοποιώντας εξατομικευμένο ήχο μέσω 5G, με ακουστικά υψηλής ευκρίνειας το κοινό αποκλείει τους περισπασμούς και ακούει την ποιότητα ήχου ισοδύναμη με αυτή που βγαίνει από τον πίνακα μίξης. Μπορεί ακόμα να επιλέξει να εστιάσει σε ήχους ενός μόνο οργάνου του συγκροτήματος. Επίσης, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, έχει λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης. Θυμάστε κάποτε που για να πας τουαλέτα ήταν εφιάλτης; Πλέον, οι υπηρεσίες αναζήτησης με επαυξημένη πραγματικότητα σε οδηγούν στην τουαλέτα, σε ένα kiosk ή στην πλησιέστερη έξοδο.

Περισσότερες δυνατότητες Live streaming
© pixabay


Πλέον υπάρχουν πολλές διαφορετικές σκηνές. Βοηθάει αυτό στη μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων στα live σου;

Οι fans οποιουδήποτε καλλιτέχνη μπορούν να παρακολουθούν φαντασμαγορικές συναυλίες μέσω vr, ar ή ακόμα και σε περιβάλλον metaverse. Οι DJ, όπως και εγώ, παίζουμε σε εικονικά club σε περιβάλλον VR. Έτσι, διευρύνεται το κοινό που μας ακουλουθεί. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Μας δίνει πολλά περισσότερα κίνητρα. Δε μιλάμε πλέον για μία χώρα, ούτε μια ήπειρο, αλλά όλο τον κόσμο. Μέσω σύγχρονων πλατφόρμων streaming ή social media, απευθυνόμαστε στο παγκόσμιο κοινό, με πολύ γρήγορες ταχύτητες.

Οι ευκαιρίες στον κλάδο της μουσικής που δημιουργούνται είναι περισσότερες σε σχέση με το 2020;

Αδιαμφισβήτητα. Έχω μεγάλη πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες σχετικές με την περαιτέρω κατάρτισή μου, νέα από τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαι και πολλές περισσότερες ευκαιρίες για networking. Μέσω υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης εμπνέομαι και δοκιμάζω νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή, λόγω την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η μουσική γίνεται προσιτή σε όλους. Ο καθένας είναι εν δυνάμει καλλιτέχνης και αυτό είναι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα «ιντριγκαδώρικο».  

Έθιξες το ζήτημα της μουσικής που είναι προσιτή σε όλους. Ανάλυσέ το μας λίγο περαιτέρω.

Παρατηρείται ενδυνάμωση της δημιουργίας από όλους. Αν έχεις κάποιο smartphone, μπορείς να κάνεις πολλά. Να φτιάξεις το δικό σου μουσικό βίντεο, να δημοσιεύσεις στο TikTok, να κάνεις τρισδιάστατη σάρωση κλπ. Μπορείς να βρεις έναν τρόπο να δημιουργήσεις το κοινό σου και να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του. Αυτά τα εργαλεία δεν ανήκουν πλέον μόνο στον κλειστό αριθμό ανθρώπων που έχουν πολλά χρήματα ή ειδική πρόσβαση. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα νέο κύμα δημιουργών με νέες μορφές δημιουργικής έκφρασης.

Δυνατότητες με 5G και smartphone
© unsplash/ james yarema

Το μέλλον είναι το δίκτυο 5G και είναι εδώ

Οποιαδήποτε ομοιότητα με ονόματα ή καταστάσεις, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτής όμως του 2030. Η παραπάνω συνέντευξη είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα σε μια δεκαετία και στην Ελλάδα, αν μάλιστα, λάβουμε υπόψιν την ποιότητα των ελληνικών δικτύων χάρη στα επενδυτικά προγράμματα των παρόχων. Συγκεκριμένα, οι υψηλές επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ολόκληρη την ΕΕ συμβάλουν στην επίτευξη της Gigabit Society 2025, δηλαδή ταχυτήτων 1gbit. Έτσι, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, οδηγεί τη μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία, ανοιχτή σε όλους. Με δίκτυα γρήγορα, καινοτόμα και ασφαλή. Με απεριόριστες δυνατότητες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον. Το μέλλον είναι εδώ. Ένας αριθμός και ένα γράμμα: 5G.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ