Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα έρευνα: Η άσκηση με βάρη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ποιο είναι το όφελος συνδυασμού με την αερόβια άσκηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυμναστική με βάρη
Γυμναστική με βάρη © Unsplash

Επιστημονική μελέτη έδειξε πως η άσκηση με βάρη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η τακτική άσκηση με βάρη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Και το να διασφαλίζετε ότι η εβδομαδιαία ρουτίνα άσκησής σας περιλαμβάνει τόσο βάρη όσο και αερόβιες δραστηριότητες φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση, λένε οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Οι ενήλικες καλούνται να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης δραστηριότητα.

Επιπλέον, ενθαρρύνονται να κάνουν «δραστηριότητες ενδυνάμωσης» που δουλεύουν τα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη, την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους και τα χέρια τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Ενώ η αερόβια άσκηση συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν η γυμναστική με βάρη μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ξεκίνησαν να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της άσκησης με βάρη και των αερόβιων δραστηριοτήτων στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε αμερικανική μελέτη προληπτικού ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71 ετών, έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της άρσης βαρών και οποιαδήποτε άλλη άσκηση έκαναν.

Περίπου το 23% ανέφεραν δραστηριότητα άρσης βαρών και το 16% ανέφεραν άρση βαρών τουλάχιστον μία έως έξι φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έκριναν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ήταν «επαρκώς δραστήριοι», με το 24% να πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια δραστηριότητα και το 8% να τις υπερβαίνει.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9,6 ετών, σημειώθηκαν 28.477 θάνατοι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έκαναν άρση βαρών είχαν 9% χαμηλότερο «κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια». Παρόμοια παρατήρηση έγινε και για τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της άσκησης με βάρη και των θανάτων από καρκίνο.

Όσοι συμμετείχαν σε «τακτική» άρση βαρών βρέθηκε ότι είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όσοι πληρούσαν τα επίπεδα αερόβιας δραστηριότητας είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια δραστηριότητα και έκαναν άρση βαρών τουλάχιστον μία ή δύο φορές κάθε εβδομάδα βρέθηκε ότι είχαν 41% έως 47% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στα βάρη, αλλά υπήρχαν και άλλοι τύποι άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, δήλωσαν οι ερευνητές, όπως τα push-ups (πιέσεις), τα squats, το pilates, τα tuck jumps και τα burpees.

Η χρήση βαρών μπορεί να κάνει ένα σώμα πιο αδύνατο: η συνολική άλιπη μάζα συνδέεται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εξήγησαν οι ερευνητές. Και αν γίνεται σε γυμναστήριο, θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ κοινωνικό - ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή.

«Η διαπίστωσή μας ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας φάνηκε να είναι χαμηλότερος για όσους συμμετείχαν και στους δύο τύπους άσκησης παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τις τρέχουσες συστάσεις για συμμετοχή τόσο σε αερόβιες όσο και σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης», έγραψαν οι συγγραφείς. «Οι ηλικιωμένοι ενήλικες πιθανόν να ωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στη ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας», κατέληξαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ