Νέα έρευνα: Η άσκηση με βάρη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Ποιο είναι το όφελος συνδυασμού με την αερόβια άσκηση
Επιστημονική μελέτη έδειξε πως η άσκηση με βάρη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η τακτική άσκηση με βάρη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.
Και το να διασφαλίζετε ότι η εβδομαδιαία ρουτίνα άσκησής σας περιλαμβάνει τόσο βάρη όσο και αερόβιες δραστηριότητες φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση, λένε οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.
Οι ενήλικες καλούνται να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης δραστηριότητα.
Επιπλέον, ενθαρρύνονται να κάνουν «δραστηριότητες ενδυνάμωσης» που δουλεύουν τα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη, την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους και τα χέρια τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Ενώ η αερόβια άσκηση συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν η γυμναστική με βάρη μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ξεκίνησαν να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της άσκησης με βάρη και των αερόβιων δραστηριοτήτων στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε αμερικανική μελέτη προληπτικού ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71 ετών, έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της άρσης βαρών και οποιαδήποτε άλλη άσκηση έκαναν.
Περίπου το 23% ανέφεραν δραστηριότητα άρσης βαρών και το 16% ανέφεραν άρση βαρών τουλάχιστον μία έως έξι φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές έκριναν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ήταν «επαρκώς δραστήριοι», με το 24% να πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια δραστηριότητα και το 8% να τις υπερβαίνει.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9,6 ετών, σημειώθηκαν 28.477 θάνατοι.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έκαναν άρση βαρών είχαν 9% χαμηλότερο «κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια». Παρόμοια παρατήρηση έγινε και για τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της άσκησης με βάρη και των θανάτων από καρκίνο.
Όσοι συμμετείχαν σε «τακτική» άρση βαρών βρέθηκε ότι είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όσοι πληρούσαν τα επίπεδα αερόβιας δραστηριότητας είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια δραστηριότητα και έκαναν άρση βαρών τουλάχιστον μία ή δύο φορές κάθε εβδομάδα βρέθηκε ότι είχαν 41% έως 47% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στα βάρη, αλλά υπήρχαν και άλλοι τύποι άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, δήλωσαν οι ερευνητές, όπως τα push-ups (πιέσεις), τα squats, το pilates, τα tuck jumps και τα burpees.
Η χρήση βαρών μπορεί να κάνει ένα σώμα πιο αδύνατο: η συνολική άλιπη μάζα συνδέεται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εξήγησαν οι ερευνητές. Και αν γίνεται σε γυμναστήριο, θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ κοινωνικό - ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή.
«Η διαπίστωσή μας ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας φάνηκε να είναι χαμηλότερος για όσους συμμετείχαν και στους δύο τύπους άσκησης παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τις τρέχουσες συστάσεις για συμμετοχή τόσο σε αερόβιες όσο και σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης», έγραψαν οι συγγραφείς. «Οι ηλικιωμένοι ενήλικες πιθανόν να ωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στη ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας», κατέληξαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.