Τεχνολογια - Επιστημη

Mascha Kaléko: Την Πολωνή ποιήτρια τιμά το σημερινό Google Doodle

Η ποίηση της Kaléko συλλαμβάνει την ουσία της καθημερινής αστικής ζωής και μέσω των σατιρικών στίχων της εξερευνά σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Mascha Kaléko
Η Mascha Kaléko © Google

Στην Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle, η οποία αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του '30.

Τη σπουδαία Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Η Mascha Kaléko αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του '30. Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα, στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» έγραψε μεταφορικά για τη φήμη της ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, μια ιδέα που αντανακλάται στην απεικόνιση του Google Doodle.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaléko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Kaléko εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της. Η Mascha Kaléko άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη. 

Η ποίησή της αναγνωρίστηκε από την λογοτεχνική πρωτοπορία του Βερολίνου στην διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Το 1933 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Das Lyrische Stenogrammheft» («Το λυρικό σημειωματάριο στενογραφίας») και ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η συλλογή «Kleine Lesebuch für Große» («Μκρός αναγνώστης για ενήλικες»). Η ποίηση της Kaléko στα έργα της αυτά συλλαμβάνει την ουσία της καθημερινής αστικής ζωής στο λυκόφως της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μέσω των σατιρικών στίχων της εξερευνά σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ