- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Συσκευή τσέπης ανιχνεύει τα ποτά «μπόμπες»
Δημιουργήθηκε στην Ελβετία με ελληνική συμμετοχή
Δημιουργήθηκε με ελληνική συμμετοχή η πρώτη στον κόσμο συσκευή τσέπης που ανιχνεύει επί τόπου τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών με μεθανόλη.
Επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο φορητή συσκευή «τσέπης» που -σε συνδυασμό με μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευτεί.
Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, που -μεταξύ άλλων- χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), κρύβοντας θανάσιμους κινδύνους για τους ανυποψίαστους πότες. Μερικές φορές η νόθευση φθάνει σε ποσοστό 50% του όγκου του ποτού, κάτι που αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όσους εμπλέκονται στη νοθεία. Είναι επίσης δυνατό η μεθανόλη να συσσωρευτεί στα αλκοολούχα ποτά όχι σκόπιμα, αλλά μέσω ακατάλληλης ζύμωσης ή απόσταξης των ποτών.
Μεταξύ 2017-2019 καταγράφηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη, έχοντας ως συνέπεια 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν. Το 90% περίπου της νόθευσης λαμβάνει χώρα στην Ασία.
Μέχρι σήμερα η μέθοδος ανίχνευσης της μεθανόλης είναι μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες μέσα σε ένα υγρό μίγμα. Όμως η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
Οι ερευνητές του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη, ανέπτυξαν μια φθηνή φορητή και «έξυπνη» συσκευή ανίχνευσης που επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό μεθανόλης και αιθανόλης σε ένα αλκοολούχο ποτό. Η συσκευή βασίζεται σε ένα νέο αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα σε κινητό τηλέφωνο με μια ειδική εφαρμογή (app) και αμέσως στην οθόνη εμφανίζεται προειδοποίηση για νόθευση, αν αυτή εντοπιστεί. Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες.
Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι καθηγητής χημικής μηχανικής και επιστήμης των υλικών στο ΕΤΗ από το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA) το 1985, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι έως το 2000. Έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και έχει συμβάλει στη δημιουργία τεσσάρων εταιριών-τεχνοβλαστών (spinoffs).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα πρέπει να κρατήσουμε «ιδιωτικά»
Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μας καλεί να προτείνουμε ιδέες
Ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους στην ιατρική, τη βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας
Προβλήματα σε τράπεζες και ψηφιακές πλατφόρμες λόγω βλάβης στο κέντρο δεδομένων του Λονδίνου
Μια υποδομή 8,5 εκατ. ευρώ συνδέει ερευνητές και επιχειρήσεις με την εθνική υπολογιστική υποδομή - Νέο ινστιτούτο για την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ηθική της έρευνας ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Ψεύτικα εργαλεία ΑΙ, παραπλανητικοί κωδικοί QR και κακόβουλα προγράμματα στα χέρια επιτήδειων
Μπορεί να εκτελεί περίπου 85,69 τετράκις εκατομμύρια υπολογιστικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο
Η εταιρεία πίσω από το Claude προετοιμάζεται για την είσοδό της στο χρηματιστήριο με μια κίνηση δισεκατομμυρίων
Το Wedium φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί χωρίς να αντιγράψει τους εθιστικούς μηχανισμούς των social media
Βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Συναντήσαμε τον θρυλικό ιδρυτή της Boston Dynamics, στο Άμπου Ντάμπι και μιλήσαμε για την επόμενη ημέρα της ρομποτικής και τα όρια της physical AI
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό των θέσεων και όχι μόνο στην πλήρη υποκατάστασή τους
Το σπάνιο φαινόμενο που εξέπληξε τους αστρονόμους
Τι εξετάζουν οι ερευνητές
Το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο δημιούργησε την πρωτότυπη μουσική του πολυαναμενόμενου βιντεοπαιχνιδιού
Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του συνδρόμου Μαρφάν σε αιλουροειδή παγκοσμίως
SOFT AND FUTURE SCIENCE: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» επιστημονικά νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
Τα όρια της τεχνολογίας και η ανάγκη για ανθρώπινο έλεγχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.