Τεχνολογια - Επιστημη

Ψέματα τέλος, ήρθε ο αλγόριθμος-ανακριτής

Τι είναι αυτό που βλέπει στις ψεύτικες καταγγελίες ληστειών και δεν το βλέπουν οι άνθρωποι;

thanasis_panagopoulos.jpg
Θανάσης Παναγόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
binoculars-3683757_1920_1.jpg

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να καταλάβουμε αν ο συνομιλητής μας λέει ψέματα. Η αξιοπιστία των ανιχνευτών ψεύδους (που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις ΗΠΑ από το FBI, την CIA αλλά και το δικαστικό σύστημα) έχει αμφισβητηθεί από πολλούς επιστήμονες και σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες τα δικαστήρια δεν δέχονται την ετυμηγορία τους ως αποδεικτικό στοιχείο. Αυτά στον προφορικό λόγο γιατί όσο αφορά τον γραπτό μια ομάδα επιστημόνων όμως φαίνεται ότι κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Τόσο αξιοσημείωτο που το σύστημα τους χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Ισπανίας. 

Μετά την Interpol έρχεται το VeriPol. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cardiff και το Charles III πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ειδικοί στη μηχανική μάθηση και την ανάλυση κειμένου, έφτιαξαν το VeriPol. Ένα εργαλείο που εντοπίζει, με αξιοσημείωτη ακρίβεια, ανάμεσα σε όλες τις καταγγελίες που φτάνουν στην αστυνομία αυτές που αφορούν ληστείες που δεν έγιναν ποτέ (και ήθελε απλά ο καταγγέλλων να πάρει τα λεφτά της ασφάλειας). Πριν πιάσει δουλειά το VeriPol «εκπαιδεύτηκε»: μέσω machine learning (μηχανική μάθηση ελληνιστί) μελέτησε περισσότερες από 1000 καταγγελίες από τα αρχεία της ισπανικής αστυνομίας. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετές που ήταν γνωστό ότι είναι ψευδείς. Έτσι έμαθε να ξεχωρίζει «την ήρα από το σιτάρι».

Αλγόριθμος-ανακριτής. Αφού τελείωσε με την εκπαίδευση το VeriPol έπρεπε να εργαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό και έγινε, έπιασε δουλειά σε αστυνομικά τμήματα στη Μούρθια και τη Μάλαγα τον Ιούνιο του 2017. Εκεί ο «αλγοριθμικός» ανακριτής τα πήγε περίφημα: τις καταγγελίες που χαρακτήρισε, με μεγάλη πιθανότητα, ψευδείς, οι καταγγέλλοντες κλήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, αυτές συνήθως δεν ήταν πειστικές και το 83% των καταγγελιών μπήκε «στο αρχείο».

Humans vs AI σημειώσατε 2. Αλλά γιατί το VeriPol τα καταφέρνει τόσο καλά; Τι είναι αυτό που βλέπει στις ψεύτικες καταγγελίες ληστειών και δεν το βλέπουν οι άνθρωποι; Σύμφωνα με τους ερευνητές που το κατασκεύασαν οι ψεύτικες καταγγελίες είναι πιθανότερο να είναι σύντομες και μικρότερες σε έκταση, επικεντρώνονται πολύ στην περιγραφή των κλοπιμαίων, έχουν πολύ λίγες λεπτομέρειες όσον αφορά τον ληστή και συνήθως δεν υπάρχουν μάρτυρες. Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται προφανή και κάποιος θα έλεγε ότι μπορούν  να τα δουν και οι αστυνομικοί υπάλληλοι τα νούμερα είναι υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης. Σε μία εβδομάδα τον Ιούνιο του 2017 εντοπίστηκαν 64 ψευδείς καταγγελίες στη Μούρθια και τη Μάλαγα από το VeriPol. Από το 2008 ως το 2016, ο μέσος αριθμός ψευδών καταγγελιών που έβρισκαν οι αστυνομικοί ολόκληρο τον Ιούνιο ήταν περίπου 16.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ