- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα video game άρχισε να ξεκλειδώνει το μυστήριο της άνοιας
Από την εφηβεία και μετά χάνουμε σταδιακά την αίσθηση του προσανατολισμού και της κατεύθυνσης
Παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο Νευροεπιστημών του 2016 τα πρώτα συμπεράσματα του μεγαλύτερου ερευνητικού πειράματος κατά της άνοιας, το οποίο βασίζεται πάνω στο παιχνίδι Sea Hero Quest για κινητά ή τάμπλετ. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει πώς πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο με την ελπίδα να οδηγηθούν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων για την άνοια.
Μελετώντας τα δεδομένα από 2,4 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που κατέβασαν και έπαιξαν το παιχνίδι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσο μεγαλώνουμε και γερνάμε χάνουμε την αίσθηση του προσανατολισμού και της κατεύθυνσης. Η απώλεια του προσανατολισμού και της κατεύθυνσης είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το SeaHeroQuest έγινε με τη συνεργασία του Ομίλου Deutsche Telekom με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College του Λονδίνου (UCL), το University of East Anglia (UEA) και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών. Οι επιστήμονες του UCL πιστεύουν ότι τα πρώτα συμπεράσματα του πειράματος με το βιντεοπαιχνίδι θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα νέο διαγνωστικό τεστ.
Το παιχνίδι δείχνει τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια. Οι παίκτες βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από λαβύρινθους νησιών και παγόβουνων, ενώ τα στοιχεία πλοήγησης καταγράφονται δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανάλυση των πρώτων δεδομένων έδειξε ότι από την εφηβεία και μετά η αίσθηση της κατεύθυνσης μειώνεται στον άνθρωπο. Σε ένα σημείο του παιχνιδιού οι παίκτες πρέπει να ρίξουν μια φωτοβολίδα για να δείξουν πού έχουν χαθεί. Οι 19χρονοι παίκτες έριχναν τη φωτοβολίδα με ακρίβεια 74%. Όσο μεγάλωναν σε ηλικία οι παίκτες το ποσοστό έπεφτε μέχρι που έφτασε στο 46% στους 75ρηδες.
Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι οι άνδρες έχουν λίγο καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού από τις γυναίκες και ότι οι πολίτες των σκανδιναβικών κρατών έχουν καλύτερη αίσθηση χωροταξικού προσανατολισμού από τον υπόλοιπο κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο James Webb - Έχει μέγεθος όσο το ηλιακό μας σύστημα
Τέλος οι αλγοριθμικές συστάσεις για ψεύτικους μουσικούς και συγκροτήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.