1821 Digital Gallery
Παραδοχή Facebook: Προσλάβαμε εταιρεία για να πλήξει τον Τζορτζ Σόρος

Παραδοχή Facebook: Προσλάβαμε εταιρεία για να πλήξει τον Τζορτζ Σόρος

Την ευθύνη ανέλαβε ο επικεφαλής της επικοινωνίας για την πρόσληψη της Definitions Public Affairs
©Zach Gibson/Getty Images

Το Facebook παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ανώτατο στέλεχός του προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιτεθεί στον Τζορτζ Σόρος και να υπονομεύσει τις κριτικές δημοσιοποιώντας τη σχέση τους με τον δισεκατομμυριούχο.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Elliot Schrage, ο απερχόμενος επικεφαλής των επικοινωνιών του Facebook, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσληψη της εταιρείας Definers Public Affairs σε ένα υπόμνημα που ανέφερε για πρώτη φορά η TechCrunch και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε ως blog post την παραμονή της ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Τόσο ο Mark Zuckerberg όσο και ο Sheryl Sandberg δήλωναν με σχόλιά τους στον Τύπο άγνοια για την πρόσληψη αυτή.

«Τους ζητήσαμε να κάνουν δουλειά στην υπόθεση Σόρος; Ναι» αναφέρει το μέμο. Ο Schrage, από την πλευρά του, εξήγησε ότι οι «δουλειές» αυτές για τον Σόρος είχαν διττή σημασία.

Σχετικα
Άμυνες έναντι του χρόνου
Άμυνες έναντι του χρόνου

Αφού ο Σόρος χαρακτήρισε το Facebook και το Google ως «απειλή για την κοινωνία» σε  παλαιότερη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2018, το Facebook ζήτησε από την εταιρεία να διενεργήσει έρευνα επειδή «ήθελε να καθορίσει εάν είχε οικονομικό κίνητρο».

Αργότερα, όταν εμφανίστηκε ένας νέος οργανισμός, επικριτής των πρακτικών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ονόματι Freedom From Facebook, η Definers Public Affairs «έμαθε ότι ο Τζόρτζ Σόρος χρηματοδοτούσε πολλά από τα μέλη του συνασπισμού», όπως γράφει χαρακτηρισστικά ο Schrage και «προετοίμασε έγγραφα και τα έδωσε στον Τύπο για να δείξει ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό, αυθόρμητο κίνημα λαϊκής βάσης».

Σχετικα
Γιατρός μετά από 26ωρη εφημερία: Εξουθένωση. Με καλύπτει η λέξη;
Γιατρός μετά από 26ωρη εφημερία: Εξουθένωση. Με καλύπτει η λέξη;

Οι εργασίες για τον Σόρος είναι ευαίσθητες λόγω του ιδιόρρυθμου ρόλου που διαδραματίζει ο Ουγγρος-γεννημένος επενδυτής και φιλάνθρωπος στις θεωρίες συνωμοσίας και μεταξύ των αντισημιτών.

Ο Σόρος έχει χρηματοδοτήσει εδώ και καιρό φιλελεύθερους και φιλοδημοκρατικούς σκοπούς, καθιστώντας τον στόχο. 

Embedded rich media on Twitter

Η αντισημιτική και αβάσιμη συνωμοσία σχετικά με τον Σόρος, αναφέρει ο Guardian, έχει γίνει σύνηθης τα τελευταία χρόνια, με τους πρωταγωνιστές Ρεπουμπλικάνους συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να επικαλείται το όνομά του για να υπονομεύσει κριτικές και διαδηλωτές.

Το υπόμνημα Schrage δεν περιλαμβάνει καμία συγγνώμη για τη δράση της εταιρείας Definers Public Affairs ή του Facebook σχετικά με τον Σόρος.

Αντίθετα, ο Schrage υπερασπίστηκε την ιδέα μιας επιχείρησης που χρησιμοποιεί συμβουλευτική πολιτική για να πραγματοποιήσει έρευνα αντιπολίτευσης για τους επικριτές της.

Έγραψε μάλιστα «Ορισμένες από αυτές τις εργασίες χαρακτηρίζονται ως έρευνα της αντιπολίτευσης, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπαγγελματικό για μας να μην κατανοήσουμε τα υπόβαθρα και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των επικριτών μας».

© EPA/ANDREAS GEBERT

Σε ένα σχόλιο που επισυνάπτεται στο σημείωμα, η Sandberg παραδέχθηκε ότι «έλαβε ένα μικρό αριθμό μηνυμάτων στο mail της όπου αναφέρθηκε η εταιρεία Definers Public Affairs».

Έγραψε μάλιστα «Θέλω επίσης να τονίσω ότι ποτέ δεν υπήρχε πρόθεση κανενός να παίξει αντισημιτικό αφήγημα εναντίον του Σόρος ή οποιουδήποτε άλλου. Το να είσαι Εβραίος είναι ένα βασικό κομμάτι του ποιος είμαι και η εταιρεία μας είναι κάθετη απένατι στις τακτικές μίσους. Η ιδέα ότι το έργο μας έχει ερμηνευθεί ως αντισημιτικό είναι αποτρόπαια για μένα - και βαθιά προσωπικό ζήτημα ».

Ο Patrick Gaspard, πρόεδρος του φιλανθρωπικού σώματος του Σόρος, Open Society Foundation, δήλωσε  σε επιστολή του προς την Sandberg: «Η ιδέα ότι η εταιρεία σας, υπό την ηγεσία σας, συμμετείχε ενεργά στην ίδια συμπεριφορά η οποία δυσφημεί τους ανθρώπους που ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν για το ρόλο του Facebook στη διάδοση της κακής προπαγάνδας, ειλικρινά με εκπλήσει».

Embedded rich media on Twitter

Μάλιστα δεν του προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγoνός της παραδοχής της ύπαρξης υπομνήματος από το Facebook την Τετάρτη.

«Έτσι, το @facebook αποφασίζει να πετάξει μια γαλοπούλα την παραμονή των Ευχαριστιών, με την παραδοχή ότι η εταιρεία Definers Public Affairs ήταν επιφορτισμένη από την ηγεσία της εταιρείας με την ενέργεια να να στοχεύσει και να κηλιδώσει τον Τζορτζ Σόρος επειδή επέκρινε δημόσια το επιχειρηματικό της μοντέλο. Λυπάμαι, αλλά αυτό χρειάζεται ανεξάρτητη εποπτεία από το Κογκρέσο».

Ο Tim Miller, επικεφαλής της Definers Public Affairs στη Silicon Valley, υπερασπίστηκε την έρευνά του, για την οποία δήλωσε ότι βασίστηκε σε «γεγονότα». Πρόσθεσε δε ότι «ήταν αηδιασμένος από την άνοδο του αντισημιτισμού συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που είχαν άδικα στοχεύσει τον Σόρος».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5