Ταξιδια

To National Geographic αγαπάει τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Κρυστάλλινα νερά, αμμουδιές και χαλαρή διάθεση
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καλοκαίρι 2024: Το αφιέρωμα του National Geographic στα ελληνικά νησιά περιλαμβάνει όλο τον αγαπημένο Αργοσαρωνικό

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Το επιβεβαιώνει και το National Geographic που έχει ήδη κάνει το αφιέρωμά του στα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα στις αγαπημένες επιλογές του είναι ο Αργοσαρωνικός, καθώς σχεδόν το σύνολο των νησιών που βρίσκονται κοντά στην Αττική είναι εντός της λίστας των συνολικά 31 προτάσεων. Τα σχόλια για τις παραλίες, τις θάλασσες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια των νησιών του Αργοσαρωνικού είναι διθυραμβικά.

«Κάθε ελληνικό νησί έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα» σημειώνει το National Geographic και προσθέτει: «Διαλέξτε το είδος της εμπειρίας που θέλετε να ζήσετε και ανακαλύψτε τα».

Αγκίστρι: Το boho νησί του Αργοσαρωνικού

Σε λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα, το Αγκίστρι είναι το πιο μικρό και το πιο χαλαρό από τα νησιά του Σαρωνικού. Τα νερά είναι καταγάλανα, τα πεύκα «κατεβαίνουν» μέχρι την ακροθαλασσιά και αγκαλιάζουν τις κυρίως βοτσαλωτές παραλίες του.

Το δημοσίευμα του National Geographic προτείνει να διαλέξουμε έναν από τους τιρκουάζ κολπίσκους που είναι ιδανικοί για κολύμβηση με αναπνευστήρα, ώστε να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον βυθό. Κάνει ειδική αναφορά στην Απόνησο, τη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι, ενώ «ψηφίζει» μικρή απόδραση στην ακατοίκητη νησίδα Δορούσα, της οποίας τα πλούσια σε ψάρια νερά και τα ναυάγια αποτελούν συναρπαστικό σημείο για έμπειρους δύτες.

Αίγινα: Ίχνη της αρχαίας Ελλάδας

Αν κάποιος θέλει να δει αρχαίο ναό εκτός Αθήνας, αλλά σε κοντινή απόσταση, στην Αίγινα μπορεί να επισκεφθεί τον Ναό της Αφαίας Αθηνάς, σημειώνει το δημοσίευμα. Βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λόφο με θέα στο μεγαλύτερο παραλιακό θέρετρο του νησιού, την Αγία Μαρίνα.

Το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται στην Αίγινα, καθώς υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος με τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, ενα γειτονικό αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και Βυζαντινά ίχνη της Παλαιόχωρας, ανατολικά πάνω από τον Άγιο Νεκτάριο, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες, που χτίστηκε για τον Άγιο που πέθανε το 1920. Η Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλαδας -όπως υπενθυμίζει το National Geographic- είναι πολύ περισσότερα όμως· είναι ένα υπέροχο μίγμα και φημίζεται για την όμορφη πόλη της, τις παραλίες της, τη διασκέδαση και το άρωμα φιστικιού.

Πόρος: Το μεθυστικό νησί του Σαρωνικού

Πρόκειται για το νησί που βρίσκεται μόλις 5 λεπτά μακριά από την ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα από τον Γαλατά. Με τη βαρκούλα ή το φεριμπότ μπορεί να περάσει κανείς απέναντι και να βρεθεί στο λεμονοδάσος, που γίνεται μεθυστικό τον Μάιο, όταν τα δέντρα είναι ανθισμένα και το άρωμα εσπεριδοειδών παρασύρεται στο κανάλι με το αεράκι. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι must εμπειρία να ανέβει κανείς στο όμορφο γαλανόλευκο πύργο του ρολογιού στην πόλη του Πόρου.

Ο Πόρος χαρακτηρίζεται συνήθως ως οικογενειακό νησί, αλλά η άλλη πλευρά του «νομίσματος» γράφει αγαπημένος προορισμός ιστιοπλοΐας. Πεντακάθαρα νερά, παραλίες πνιγμένες στα πεύκα και ταβερνάκια με νοστιμιές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού, που διαθέτει μια περατζάδα για ατελείωτο χάζι και απογευματινές βόλτες, αλλά και ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.

Ύδρα: Ένα νησί αλλιώτικο από τα άλλα

Εκ πρώτης όψεως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι, η Ύδρα μπορεί να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί: γαλανόλευκες σημαίες που κυματίζουν, ασβεστωμένα σπίτια, πολυσύχναστες ταβέρνες. Ωστόσο, αυτό το νησί έχει κάτι μοναδικό: καθόλου αυτοκίνητα. «Υπάρχει ένας λαβύρινθος από σοκάκια που πρέπει να εξερευνήσετε με τα πόδια, ή ακόμα καλύτερα... στη σέλα».

«Καθώς ανακαλύπτετε μοναστήρια στην κορυφή ενός λόφου, μονοπάτια ανάμεσα σε γκρεμούς και παραλίες, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας προορισμός όπου το ταξίδι πραγματικά κάνει την εμπειρία» γράφει το National Geographic, μαγεμένο από την ομορφιά του νησιού.

Σπέτσες: Το κόσμημα του Σαρωνικού

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι οι Σπέτσες είναι η γενέτειρα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίας, που θεωρείται η πρώτη γυναίκα ναύαρχος στον κόσμο, καθώς κυβερνούσε έναν μικρό στόλο που είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το χάλκινο άγαλμά της στέκει κοντά στο λιμάνι και τώρα οι απόγονοί της διευθύνουν το γοητευτικό Μουσείο Μπουμπουλίνας στην πρώην έπαυλη της.

Οι Σπέτσες έγιναν το καλοκαιρινό καταφύγιο των πλούσιων Αθηναίων ήδη από το 1900

Η προκυμαία είναι γεμάτη από νεοκλασικά αρχοντικά πρώην καπεταναίων, βίλες, μωσαϊκά από ασπρόμαυρο βότσαλο και άμαξες με άλογα. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ποδήλατο στις παραλίες - πολλές αμμώδεις - και αργότερα να δειπνήσουν στα μπαρ και τα εστιατόρια στο Παλιό Λιμάνι, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου