Ταξιδια

Αγκίστρι, ο «παράδεισος» του Αργοσαρωνικού 

Μπορείς να γυρίσεις όλο το νησί μέσα σε λίγες μόνο μέρες

Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου
Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 882
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Αγκίστρι
© Unsplash

Αγκίστρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το παραδεισένιο νησί του Αργοσαρωνικού

Ψάχνεις ένα εξωτικό νησί με καταγάλανα νερά, αλλά και κοντινό προορισμό για να κάνεις φέτος τις διακοπές σου; Σου έχουμε πρόταση... το Αγκίστρι, το καταπράσινο «διαμαντάκι» του Αργοσαρωνικού, μια ανάσα από την Αθήνα, με αυτοκίνητα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Είναι ένας οικονομικός προορισμός που μπορείς να επισκεφθείς είτε με το πλοίο της γραμμής είτε με το δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στη Σκάλα  –το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο σημείο–, το Μεγαλοχώρι, αλλά και τα Λιμενάρια.

Αγκίστρι: που να πας και τι να κάνεις

Έχω γυρίσει όλο το νησί, αλλά σου προτείνω ανεπιφύλακτα να μείνεις στη Σκάλα, ένα πολύ όμορφο μέρος.  Δεν θα βαρεθείς λεπτό. Υπάρχει η υπέροχη οργανωμένη παραλία, στα αριστερά του λιμανιού, όπου θα βρεις και ωραίες ταβέρνες για να απολαύσεις το  μεσημεριανό σου με θέα τη θάλασσα. Ακόμη, μπορείς να πας και στην ανοργάνωτη παραλία από την άλλη πλευρά, είναι σαν να κολυμπάς ακριβώς δίπλα στο πλοίο της γραμμής. Να σκεφτείς, το πλοίο πατάει κόρνα και χαιρετάει τους λουόμενους, ενώ εκείνοι ανταποδίδουν.   

Λίγο πιο κάτω από το λιμάνι, στα δεξιά σου όπως δένει το πλοίο, θα δεις την πιο ήσυχη και εναλλακτική πλευρά της Σκάλας με πιο κουλτουριάρικες ταβέρνες, όπως η Αλκυόνη. Έχει υπέροχο  φαγητό, θαλασσινά κυρίως, και φανταστικό μωσαϊκό για επιδόρπιο. Η ταβερνούλα αυτή προτείνεται  και από τους New York Times για τη μεσογειακή κουζίνα της. Εκεί συχνάζουν και όσοι μένουν λίγο πιο  δίπλα στο ελεύθερο κάμπινγκ του νησιού, μέσα στη φύση. Μπορείς να μείνεις στην Αλκυόνη, η οποία έχει επίσης δωμάτια σε πολύ καλή τιμή, ευρύχωρα και με καταπληκτική θέα. Το απόγευμα απαραίτητη μια βόλτα για γλυκό και καφέ σε μία από τις καφετέριες, οι οποίες βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το σημείο που τελειώνει η οργανωμένη παραλία. Εκεί μπορείς να απολαύσεις και το ποτό σου το βράδυ αφού υπάρχουν και μπαρ με ζωντανή μουσική, αλλά και καραόκε. 

Από την άλλη πλευρά, στο Μεγαλοχώρι υπάρχει επίσης μία ωραία παραλία, η παραλία Μεγαλοχωρίου, με καταγάλανα νερά και λίγο πιο ήσυχη από εκείνη της Σκάλας. Η  απομονωμένη παραλία Δραγονέρα, λίγο πιο κάτω, αλλά και η παραλία Μαρίζα  με βράχια στα Λιμενάρια, είναι καλές επιλογές για όσους θέλουν ησυχία. Μια από τις  χαρακτηριστικότερες παραλίες του νησιού είναι και αυτή στην Απόνησο, η οποία είναι πολύ εξωτική, αλλά χρειάζεσαι αυτοκίνητο καθώς είναι σχετικά μακριά.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη να δεις στο Αγκίστρι, μπορείς να γυρίσεις όλο το νησί μέσα σε λίγες μόνο μέρες ή ακόμα και να πας μονοήμερη από νωρίς το πρωί. Ακριβώς απέναντι είναι η Αίγινα, το μεγάλο «διαμαντάκι» με τα επίσης υπέροχα νερά. Το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το Αγκίστρι είναι ότι είναι πολύ μικρό και μπορείς να πας χαλαρά, χωρίς να αγχωθείς ότι δεν θα προλάβεις να τα δεις όλα. Στα θετικά των ανθρώπων του νησιού είναι η φιλοζωία τους, αφού σέβονται τα κατοικίδια και δεν σε στραβοκοιτάνε όταν παίρνεις τον τετράποδο φίλο σου μαζί σου για μπανάκι. Φυσικά κάτι τέτοιο παίζει σημαντικό ρόλο όταν ακόμη και σήμερα πολλοί δυσαρεστούνται από την παρουσία των ζώων, κι έτσι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις παραλίες και στα ξενοδοχεία. 

Extra tip: Ταξίδι με τη Saronic Ferries

Για πιο εύκολη και γρήγορη μετακίνηση προς τα νησιά του Σαρωνικού, μπαίνεις στο www.sf.gr επιλέγεις το δρομολόγιό σου με τη Saronic Ferries, βγάζεις εισιτήριο τάχιστα, το λαμβάνεις αμέσως ηλεκτρονικά στο email σου και με το e-ticket στο κινητό σου επιβιβάζεσαι στο πλοίο χωρίς να περιμένεις  σε ουρές και να ταλαιπωρείσαι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ