Ταξιδια

Αργοσαρωνικός: Παραδεισένια νησιά δίπλα στην Αθήνα

Πόρος, Αίγινα, Σπέτσες και Ύδρα, προορισμοί που θα σας μείνουν αξέχαστοι

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 882
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ύδρα
© Unsplash

Αργοσαρωνικός: Αίγινα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες. Που νας πας και τι να κάνεις.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, τα νησιά και οι ακτές της περιοχής του Αργοσαρωνικού είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, αγαπημένοι και διαχρονικοί προορισμοί για τα Σαββατοκύριακα και αποδράσεις της τελευταίας στιγμής. Οι πανέμορφες παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί, τα αρχοντικά και τα ιστορικά αξιοθέατα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Εμείς σας ξεναγούμε στην Αίγινα, στον Πόρο, στην Ύδρα και στις Σπέτσες – τέσσερις προορισμούς που θα σας μείνουν αξέχαστοι.

Αργοσαρωνικός: Αίγινα, Πόρος, Ύδρα και Σπέτσες

Αίγινα, η all time classic απόδραση των Αθηναίων

Αίγινα: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό
© Svetozar Cenisev / Unsplash

Την Αίγινα οι Αθηναίοι την αγαπούν πολύ. Ακόμα και αυθημερόν την επισκέπτονται συχνά και κάθε εποχή –απέχει μόλις μιάμιση ώρα με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά– για να κολυμπήσουν στις παραλίες της, να τριγυρίσουν στα γραφικά σοκάκια της, να απολαύσουν το καφεδάκι τους στα παραδοσιακά καφενεία ή στα πολύβουα καφέ της χαζεύοντας την κίνηση του λιμανιού, να πιουν ένα ουζάκι πίσω από την αγορά ή να φάνε ψαράκι σε κάποιο ντόπιο ταβερνάκι.

Η Αίγινα είναι το νησί των καλλιτεχνών, το έργο του Βαρώτσου που σε υποδέχεται στο λιμάνι σε προϊδεάζει, το γλυπτό του Μόραλη έξω από το σπίτι του Νικολάου στο επιβεβαιώνει. Ο ναός της Αφαίας είναι συγκλονιστικός, ενώ μια βόλτα στην Παλαιοχώρα με τα 365 εκκλησάκια θα σε γοητεύσει. Ακόμα ωραία για επίσκεψη είναι το σπίτι του Καζαντζάκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το μοναστήρι του Άγιου Νεκταρίου, ενώ η ανάβαση στο Όρος (για τους πιο τολμηρούς), το χωριό Παχειά Ράχη και ο Αρχαίος Ελαιώνας αξίζουν επίσης τον χρόνο σας.

Θα πάτε για μια βουτιά στην παραλία Κλειδί, στην Κολόνα, στις δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες στον Μαραθώνα, στην Αγία Μαρίνα με τη μεγάλη αμμουδιά.

Αρχές Σεπτέμβρη (14-17/9) πραγματοποιείται το Fistiki Fest, στο οποίο ο ιδιαίτερος και διάσηµος καρπός του νησιού έχει την τιµητική του. Κοσµήµατα, έργα τέχνης, αντικείµενα, γεύσεις, αρώµατα και εικόνες εµπνευσµένα από το φιστίκι Αιγίνης γεµίζουν για 4 ηµέρες τον παραλιακό δρόµο του νησιού σε µια µεγάλη γιορτή.

Μη χάσεις

Την Τρίτη 1 Αυγούστου, το AEGINA FISTIKI FEST ανοίγει το μουσικό του πρόγραμμα με μια μοναδική εν πλω συναυλία. Στις 19:00 από τον Πειραιά, με το πλοίο “Αντιγόνη” των Saronic Ferries, θα γίνει συναυλία εν πλω των Gadjo Dilo, με καλεσμένο τον Panos Mouzourakis όπου θα παρουσιάσουν ζωντανά τη νέα τους συνεργασία «Σ´ αυτόν τον χορό». Ο ανατρεπτικός Πάνος Μουζουράκης αποβιβάζεται από το “Αντιγόνη” και συνεχίζει με το συγκρότημά του σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη εκπλήξεις, στις 21.00 στο Λιμάνι της Αίγινας. Μαζί του επί σκηνής η 16χρονη νικήτρια του The Voice of Greece Μαρία Σακελλάρη. Επιβιβασθείτε, αποβιβασθείτε και καλή διασκέδαση.

Πόρος το πράσινο νησί

Πόρος.
© Unsplash

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία» είχε γράψει ο Σεφέρης και συµπληρώνει «κανάλι, επικοινωνία ανάµεσα στα σπίτια µε βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασµός, τόπος για διακεκριµένους διεθνείς ερωµένους». Ο Πόρος ένα καταπράσινο νησί, µε τα πεύκα να φθάνουν µέχρι την παραλία, τη γραφική προκυµαία µε τα ιστοπλοϊκά, τα λιτά νεοκλασικά και την πανοραµική θέα από το ύψωµα µε το Ρολόι –σήµα κατατεθέν του νησιού από το 1927– θα σας κάνει να  επιστρέφετε στο νησί µε κάθε ευκαιρία.

Να περάσετε µια βόλτα από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Κορυζή που φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά µέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα – φέτος, έως το τέλος Σεπτεµβρίου, ανάµεσα στα εκθέµατά του αναπτύσσονται και τα τόσο ταιριαστά µε τη µόνιµη συλλογή έργα του ζωγράφου Αλέκου Κυραρίνη. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Ποσειδώνα όπου σώζονται λιγοστά κατάλοιπα, και το χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά γαλήνιο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής µε το ξυλόγλυπτο τέµπλο.

Οι περισσότερες παραλίες του Πόρου διαθέτουν πυκνή βλάστηση που φτάνει µέχρι τη θάλασσα και είναι όλες εύκολα προσβάσιµες. Η πιο µεγάλη και δηµοφιλής είναι το Ασκέλι, οι οργανωµένες παραλίες του Μικρού και του Μεγάλου Νεώριου, το αµµουδερό Λιµανάκι της Αγάπης και η παραλία του Ρωσικού Ναυστάθµου µε φόντο το νησάκι του Δασκαλειού.

Ύδρα, η κοσμοπολίτικη

Ύδρα
© Unsplash

Αρχοντική και γραφική, η Ύδρα είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις, κρυμμένες στα στενά σοκάκια της χώρας, που σε προκαλούν να τις ανακαλύψεις. Η διατηρητέα πόλη της Ύδρας είναι γεμάτη παραδοσιακά σπιτάκια σαν ζωγραφιές, μια ρομαντική αύρα πλανάται στην ατμόσφαιρα, ενώ το νησί ξεχωρίζει για την πλούσια ιστορία του. Στην Ύδρα απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια.

Η Ύδρα φημίζεται για τα βράχια της και τα καταγάλανα νερά της, γι’ αυτό η Υδρονέτα και η Σπηλιά είναι οι ιδανικές κοντινές επιλογές. Στο Mικρό και Mεγάλο Καμίνι θα νιώσετε την αύρα της θρυλικής ταινίας «Γοργόνες και Μάγκες».

Τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα σπίτια της Ύδρας με τα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών, όπως των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τσαμαδού, Κριεζή και Σαχίνη, έχουν το δικό τους χρώμα. Στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία που ιδρύθηκε το 1813 θα δείτε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στον παλιό οικισμό της Κιάφας θα θαυμάσετε τις πέτρινες καμάρες, στα Σφαγεία της Ύδρας θα βρείτε τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύµατος ∆ΕΣΤΕ που από το 2009 φιλοξενεί κάθε χρόνο µια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Στο Περίπτερο θα ευχαριστηθείτε ηλιοβασίλεμα και από το σημείο που στέκει το άγαλμα του Μιαούλη θα απολαύσετε την ωραιότερη θέα στο νησί. Την αρχοντική Ύδρα που τόσο λάτρεψε ο Leonard Cohen, δεν είναι δύσκολο να την αγαπήσετε και σεις με την πρώτη ματιά.

Σπέτσες, το αρχοντικό νησί

Σπέτσες.
© Unsplash

Νησί με αρχοντιά και μεγάλη ιστορία, διάσημος προορισμός τόσο για τους Αθηναίους όσο και για το διεθνές τζετ σετ, που δίνει ραντεβού εδώ κάθε καλοκαίρι. Οι Σπέτσες ξεχωρίζουν για τα γραφικά βοτσαλωτά στενά και τις κοσμικές περατζάδες. Ο οικισμός των Σπετσών θεωρείται διατηρητέος από την αρχαιολογική υπηρεσία, για τον λόγο αυτό στις Σπέτσες, από την Αγία Μαρίνα μέχρι τις Κοργιαλένειο και Αναργύριο Σχολές, απαγορεύεται η κυκλοφορία ιδιωτικών αυτοκινήτων.

Στη Ντάπια, το λιμάνι του νησιού, θα πάτε για καφέ μπροστά στα κανόνια που κάποτε προστάτευαν τις Σπέτσες. Στο Παλιό Λιμάνι, θα βρείτε ταβερνούλες και ουζερί μπροστά στο νερό και θα ταξιδέψετε στο παρελθόν, στην εποχή των καπεταναίων. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο των Σπετσών που ήταν το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη και διαθέτει συλλογή με κειμήλια της Επανάστασης, το Μουσείο της Μπουμπουλίνας με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι. Κοντά στον Φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας που χτίστηκε το 1822. Ακόμα την εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το γραφικό μπορντώ εκκλησάκι της Ανάστασης μετά το Spetses Hotel.

Η Αγία Παρασκευή και το Λιγονέρι είναι παραλίες που συνδυάζουν το πράσινο των πεύκων με το γαλαζοπράσινο των νερών. Αν βρεθείτε στην κοσμοπολίτικη παραλία των Αγίων Αναργύρων, θα βρείτε  το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη Σπηλιά του Μπεκίρη για υπόγειες βουτιές, εκεί όπου άλλοτε κρύβονταν οι ντόπιοι όταν το νησί δεχόταν επιθέσεις.

Τip: Για πιο εύκολη και γρήγορη μετακίνηση προς τα νησιά του Σαρωνικού, μπαίνεις στο www.sf.gr επιλέγεις το δρομολόγιό σου με τη Saronic Ferries, βγάζεις εισιτήριο τάχιστα, το λαμβάνεις αμέσως ηλεκτρονικά στο email σου και με το e-ticket στο κινητό σου επιβιβάζεσαι στο πλοίο χωρίς να περιμένεις σε ουρές και να ταλαιπωρείσαι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ