Ταξιδια

Ζυρίχη, η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να ζει κανείς

Η θέση της Αθήνας σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζυρίχη: Η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης
Ζυρίχη: Η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης © Ricardo Gomez Angel/ Unsplash

Ζυρίχη: Η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης - Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις καλύτερες - αλλά και όχι τόσο - πόλεις

Η πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη, αυτή δηλαδή που είναι πιο ευχάριστο να ζει κάποιος, κέρδισε 82 άλλες πόλης από όλη την ήπειρο χάρη στην εξαιρετικά υψηλή ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει στους κατοίκους της. Την πρωτιά κατέκτησε φέτος η Ζυρίχη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που δημοσίευσε το βρετανικό timeout.com και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για την πανέμορφη και μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Αν και η έκθεση δείχνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη την Ευρώπη έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2019, εξακολουθεί να είναι αρκετά αξιοπρεπές το αποτέλεσμα. 

Eννέα στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη ζωή στη Ζυρίχη
Eννέα στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη ζωή στη Ζυρίχη © Henrique Ferreira/ Unsplash

Ζυρίχη: Η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης

Η Ζυρίχη ονομάστηκε η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης στην έκθεση του 2023. Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας ξεπέρασε τις άλλες 82 πόλεις που συμμετείχαν σε έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο , τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία , με βάση απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Ζυρίχης ήταν ως επί το πλείστον ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, την ποιότητα του αέρα και την οικονομική τους κατάσταση – και η λίστα συνεχίζεται. Μια περιοχή όπου η πόλη δεν τα πήγε τόσο καλά ήταν (ίσως, αναπάντεχα) οι τιμές των κατοικιών, καθώς μόνο το 11 τοις εκατό περιέγραψε ότι βρήκε ένα οικονομικό μέρος για να ζήσει «εύκολα».

Ωστόσο, η Ζυρίχη σημείωσε ένα εκπληκτικό ποσοστό ικανοποίησης 97 τοις εκατό συνολικά. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κοπεγχάγη της Δανίας και στην τρίτη το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Παλέρμο, η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Σικελίας. Παρά την εμφανή ομορφιά, τον ήλιο και το εξαιρετικό φαγητό, μόνο το 62 τοις εκατό των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ικανοποιημένοι που ζουν εκεί.

To Παλέρμο θεωρείται ένα ιδιαίτερα κακό μέρος για να ζήσουν οικογένειες και μικρά παιδιά
To Παλέρμο θεωρείται ένα ιδιαίτερα κακό μέρος για να ζήσουν οικογένειες και μικρά παιδιά © Michele Bitetto/ Unsplash

Σύμφωνα με την έκθεση, το Παλέρμο θεωρείται ένα ιδιαίτερα κακό μέρος για να ζήσουν οικογένειες και μικρά παιδιά, ενώ μόνο το 34% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι με τον χώρο πρασίνου της πόλης και μόνο το 37% με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Στην αμέσως χειρότερη θέση, βρίσκεται η Αθήνα, που κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση (μετά το Παλέρμο) στις 10 τελευταίες (λιγότερο βιώσιμες) πόλεις της Ευρώπης, εν ολίγοις την 82η από τις 83 που περιλαμβάνει η έρευνα.

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ευρώπης 

  1. Ζυρίχη, Ελβετία
  2. Κοπεγχάγη, Δανία
  3. Γκρόνινγκεν, Ολλανδία
  4. Γκντανσκ, Πολωνία
  5. Λειψία, Γερμανία
  6. Στοκχόλμη, Σουηδία
  7. Γενεύη, Ελβετία
  8. Ροστόκ, Γερμανία
  9. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
  10. Μπράγκα, Πορτογαλία

Οι δέκα λιγότερο βιώσιμες πόλεις στην Ευρώπη

  1. Παλέρμο, Σικελία – Ιταλία
  2. Αθήνα, Ελλάδα
  3. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
  4. Τιράνα, Αλβανία
  5. Νάπολη, Ιταλία
  6. Βελιγράδι, Σερβία
  7. Ρώμη, Ιταλία
  8. Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
  9. Μίσκολτς, Ουγγαρία
  10. Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ