Ταξιδια

Φώτα, ζεστό κρασί και εορταστικό πνεύμα - Οι ωραιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα που θα σας βάλει σε mood Χριστουγέννων

62224-137655.jpg
Newsroom
63’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης
Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης © EPA/FILIP SINGER

Οι πιο ωραίες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλο τον κόσμο - Οι περισσότερες είναι στην Ευρώπη 

Τίποτα δεν σε βάζει περισσότερο στο εορταστικό πνεύμα από μια χριστουγεννιάτικη αγορά όπου μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι καυτό gluhwein ή μια παγωμένη μπίρα, να φάτε ένα λουκάνικο ή ένα γλυκό με gingerbread και να απολαύσετε τον υπέροχο συνδυασμό του κόσμου και των φώτων (και γιατί όχι, και του χιονιού).

H πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά της ιστορίας έχει καταγραφεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 1298. Από τότε το έθιμο αυτό έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πλέον, μπορεί να βρει κάποιος χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νέα Υόρκη, ακόμα και στην Ελλάδα ή την Ταϊλάνδη.

Κάποιες από αυτές τις αγορές, μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλείς που από μόνες τους αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα.

Ακολουθεί μια λίστα με τις κορυφαίες χριστουγεννιάτικες αγορές ανά τον κόσμο.

Η αγορά της Βιέννης στην Αυστρία (Wiener Christkindlmarkt)

Aν και η αυστριακή πρωτεύουσα φιλοξενεί γύρω στις 20 χριστουγεννιάτικες αγορές, η Wiener Christkindlmarkt ή Rathausplatz είναι η πιο παλιά και πιο παραδοσιακή.

Ακριβώς μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, στην ιστορική αυτή αγορά μπορείτε να βρείτε παγοδρόμιο, ταράνδους, ρόδα λούνα παρκ, φάτνη, και το διάσημο Δέντρο των Καρδιών, το οποίο είναι στελισμένο με εκατοντάδες λαμπερές καρδιές.

Μην ξεχάσετε να φάτε λουκάνικα και μπισκότα gingerbread, μαζί με σπιτικό χριστουγεννιάτικο πάντς.

Αριστοκρατική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Βιέννη
Αριστοκρατική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Βιέννη © EPA/HERBERT PFARRHOFER

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στη Βασιλεία της Ελβετίας

Οι πόλεις της Ελβετίας φιλοξενούν όλες τους υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά της Βασιλείας είναι η μεγαλύτερη και πιθανότατα η καλύτερη.

Χωρισμένοι σε δύο μέρη στις πλατείες Barfusserplatz και Munsterplatz, αποτελείται από πάνω από 150 υπέροχα διακοσμημένους πάγκους, ένα «παραμυθένιο άλσος» για παιδιά, τρενάκι, εργαστήριο διακόσμησης κεριών και μπισκότων και πολλά άλλα.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο της Γαλλίας

Είναι μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης, καθώς χρονολογείται από το 1570. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Με 10 διαφορετικά σημεία της πόλης, το πιο δημοφιλές είναι αυτό στην Place Klebe όπου μπορείτε να θαυμάσετε το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Winter Wonders στις Βρυξέλλες του Βελγίου

Θυμίζει περισσότερο φεστιβάλ παρά αγορά και είναι διασκορπισμένο σε διάφορες πλατείες της βελγικής πρωτεύουσας.

Απολαύστε ένα σόου με φώτα, δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο παγοδρόμιο ή πιείτε βελγικές μπίρες και φάτε βάφλες σε ένα από τα περίπου 200 chalets.

H αγορά στις πλατείες της παλαιάς πόλης και Wenceslas στην Πράγα της Τσεχίας

Σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, οι χριστουγεννιάτικες αγορές στην πλατεία της παλαιάς πόλης και Wenceslas φανερώνουν ότι στην Πράγα τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική εποχή.

Στην παλαιά πόλη θα διασκεδάσετε με σόου με φώτα, χορευτικά και εργαστήρια, ενώ στην Wenceslas θα πάρετε δώρα, θα δοκιμάσετε klobada (τσέχικο λουκάνικο) και ζεστό κρασί.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην παλαιά πόλη της Πράγας
Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην παλαιά πόλη της Πράγας © EPA/MARTIN DIVISEK

Fira de Santa Llucia, Βαρκελώνη

Αν και η γιορτή της Santa Llucia πέφτει στις 13 Δεκεμβρίου, πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα εορταστικό φεστιβάλ που εκτείνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η αγορά έξω από τον καθεδρικό της Βαρκελώνης χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: χρωματιστές φιγούρες, φυτά, χειροποίητα κοσμήματα και μουσικά όργανα.

Xριστούγεννα (I Mercati Natale) στη Φλωρεντία της Ιταλίας

Τα πιο classy Χριστούγεννα στην πόλη-έργο τέχνης.

Με υπόβαθρο την υπέροχη βασιλική της Santa Croce στην ομώνυμη πλατεία, πέρα από τα κλασικά χριστουγεννιάτικα gingerbread cookies και στρούντελ, μπορείτε να απολαύσετε και ιταλικές λιχουδιές, όπως τα πανφόρτε.

Χριστούγεννα στη Φλωρεντία
Χριστούγεννα στη Φλωρεντία © ΕΡΑ/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI

Advent στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Εδώ και τρεις συνεχόμενες χρονιές, το Ζάγκρεμπ έχει ψηφιστεί «ο καλύτερος προορισμός για χριστουγεννιάτικη αγορά» από το travel portal European Best Destinations.

Φάτνες, αγάλματα από πάγο, υπαίθρια events και μπαρ, μαζί με το τραμ του Αϊ Βασίλη και συνολικά 25 διαφορετικές χριστουγεννιάτικες αγορές κοσμούν την κροατική πρωτεύουσα.

Advent στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας
Advent στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας © EPA/ANTONIO BAT

Τivoli στην Κοπεγχάγη της Δανίας

Πρόκειται για ένα λούνα παρκ μέσα σε έναν υπέροχο κήπο και φημολογείται ότι ήταν η έμπνευση για τη Disneyland.

Mπορείτε να το επισκεφτείτε όλο τον χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία περίοδος με τις διακοσμήσεις, τα θεματικά τρενάκια και τους εορτασμούς για την Αγία Λουκία (13 Δεκεμβρίου), την παραμονή και την επόμενη των Χριστογέννων και φυσικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς).

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ταλίν της Εσθονίας

Στην πλατεία του δημαρχείου του Ταλίν, μπορείτε να θαυμάσετε τον Αϊ Βασίλη με το έλκηθρό του με πραγματικούς ταράνδους, καρουζέλ, χορωδίες και χορευτικά και πολλά άλλα.

Κύρια ατραξιόν είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που χρονολογείται από το 1441!

Skansen στη Στοκχόλμη της Σουηδίας

Βρίσκεται στο νησί Djurgarden της Στοκχόλμης, το οποίο θεωρείται το παλαιότερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, σε συνδυασμό με λίγο παγανισμό και τη σουηδική κουλτούρα των κατασκευών και του crafting.

Tuomaan Markkinat στο Ελσίνκι της Φινλανδίας

Δοκιμάστε το glogi, τη φινλανδική εκδοχή του ζεστού κρασιού, κάντε μια βόλτα με το καρουζέλ και περιηγηθείτε στα πολύχρωμα σπιτάκια για να φάτε κάποια χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας

Η Βουδαπέστη φιλοξενεί δύο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές: μια στην πλατεία Vorosmarty και μια στη βασιλική του Αγίου Στεφάνου, γνωστή και ως Advent Bazilika.

Στην πρώτη ένα τεράστιο ημερολόγιο μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ στη δεύτερη μπορείτε να δείτε 3D σόου με φώτα που προβάλλεται πάνω στον διάσημο ιερό ναό.

Christkindlesmarkt και Gendarmenmarkt, Γερμανία

Οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές είναι συνδεδεμένες με τη Γερμανία. Σε όποια πόλη και να πάτε, μπορείτε να απολαύσετε λίγο gluhwein και να φάτε ένα λουκάνικο.

Εμείς συστήνουμε το Gendarmenmarkt στο Βερολίνο και το Christkindlesmarkt στη Νυρεμβέργη.

Winter Wonderland στο Hyde Park του Λονδίνου

Το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο είναι ίσως ένα από τα πιο ινσταγκραμικά μέρη του πλανήτη.

Το Winter Wonderland είναι ένα μίνι λούνα παρκ μέσα στο Hyde Park, όπου μπορείτε να διασκεδάσετε και να απολαύσετε το εορταστικό πνεύμα.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Κρακοβία της Πολωνίας

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Rynek Glowny, έχοντας στο υπόβαθρο τη Βασιλική της Παναγίας.

Δοκιμάστε kielbasa (λουκάνικο), ψωνίστε δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ακούστε τα κάλαντα από χορωδίες.

Christmas Wonderland στους βοτανικούς κήπους της Σιγκαπούρης

Για μια διαφορετική πρόταση Χριστουγέννων, μπορείτε να επισκεφτείτε την αγορά στους διάσημους Garden by the Bay της Σιγκαπούρης.

Οι βοτανικοί κήποι της ασιατικής μεγαλούπολης χωρίζονται σε τρία μέρη, ενώ τα μεγαλοπρεπή θεάματα με κάστρα, τρενάκια, σόου, παιχνίδια και σπιτάκια θα σας εξπλήξουν.

Distillery Winter Village στο Τορόντο του Καναδά

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα στην αγορά αυτή που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Τορόντο: από εδέσματα μέχρι χειροποίητα δώρα και χορωδίες να ψάλουν τα κάλαντα μέχρι το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό Bank of America Winter Village στο Bryant Park της Νέας Υόρκης

Ποιος δεν θα ήθελε να περάσει Χριστούγεννα στη χιονισμένη Νέα Υόρκη;

Στο Βryant Park μπορείτε να κάνετε πατινάζ στο τεράστιο παγοδρόμιο. Αφήστε τα παγοπέδιλα σας και πιείτε μια μπίρα ή ένα κοκτέιλ, καθώς κάνετε μια στάση για να θαυμάσετε το -συνήθως παγωμένο- σιντριβάνι Josephine Shaw Lowell.

Christkindlmarket στο Σικάγο

Εμπνευσμένη από τις αντίστοιχες γερμανικές χριστουγεννιατικές αγορές, η συγκεκριμένη προσφέρει πάγκους με bratwurst και ζεστό κρασί, καθώς και δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά μπορείτε να πληρώσετε fast pass των 25 δολαρίων για να γλιτώσετε τις ουρές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ