Οριάν Εξπρές: Το πιο εμβληματικό και μεγαλοπρεπές τρένο της Ευρώπης
Ταξιδια

Οριάν Εξπρές: Το πιο εμβληματικό και μεγαλοπρεπές τρένο της Ευρώπης

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Ένα απίστευτης πολυτέλειας μαγευτικό ταξίδι πλέον και στις γαλλικές Άλπεις
378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Orient Express: Το μυθικό τρένο και τα δρομολόγια που ετοιμάζει για τα Χριστούγεννα του 2023.

Φυλλομετρώντας το θρυλικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» ξεπηδά από τις σελίδες του ο Ηρακλής Πουαρό, κατά δήλωσή του, ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου. Και νοερά υποδέχεται τους καλοντυμένους ταξιδιώτες του Βelmond Venice Simplon Orient Express παρατηρώντας τους και καταγράφοντας την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα χιονισμένα τοπία εναλλάσσονται, οι μυστηριώδεις επιβάτες άγνωστοι μεταξύ τους, το τρένο υπερπολυτελές, η σαμπάνια δροσερή και άφθονη, το τυρί «μουχλιασμένο» και το χαβιάρι «μαύρο». Και ο… δολοφόνος;

Η ιστορία του Orient Express

Το τρένο Orient Express, που ξεκίνησε τα ταξίδια του για πρώτη φορά το 1883, στην πραγματικότητα δεν πήγε ποτέ στα βάθη της Ανατολής (Orient). Το εμπνεύστηκε ο Ζορζ Ναζέλμακερ, γιος ενός πλούσιου Βέλγου τραπεζίτη, μετά από μια επίσκεψή του στην Αμερική, όπου τον εντυπωσίασαν οι εξελίξεις στα ταξίδια με τρένο. Στο παρθενικό του δρομολόγιο το Οριάν Εξπρές ταξίδεψε από το Παρίσι στη Ρουμανία, όπου οι σημαντικοί καλεσμένοι επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο για την Κωνσταντινούπολη – ο Τύπος ήταν αυτός που το ονόμασε, αρκετά εντυπωσιακά, Οριάν Εξπρές, και το όνομα έμεινε. Ακόμη και πριν ταξιδέψει, η Άγκαθα Κρίστι αναφερόταν στο Οριάν Εξπρες ως το «τρένο των ονείρων της». Ήταν μια εποχή όπου οι καλοί τρόποι είχαν τη σημασία τους και όλοι έβαζαν τα καλά τους για το δείπνο. Οι σερβιτόροι φορούσαν λευκά γάντια, οι προπόσεις γίνονταν με σπάνια κρασιά και εκλεκτές σαμπάνιες σε ακόμα πιο εκλεκτά κρύσταλλα και το μενού περιλάμβανε και του πουλιού του γάλα.

Φετινό έξτρα δρομολόγιο

Φέτος το Οριάν Εξπρές ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους αξιοζήλευτους και τυχερούς που μπορούν να διαθέσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό σε ένα χιονισμένο ταξίδι στις γαλλικές Άλπεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ενδείκνυται για μήνα του μέλιτος, για επετείους γάμων, για εκείνη τη σπίθα που αναζητά ένα ζευγάρι για να αναθερμάνει τη σχέση του. Ναι, το Venice Simplon Orient Express είναι ένα ρομαντικό τρένο. Κι αν ο έρωτας δεν είναι η αιτία, ο… φόνος μπορεί κάλλιστα να είναι η αφορμή για αυτό το τέλειο ταξίδι σε ένα τρένο ασύλληπτης πολυτέλειας και ομορφιάς με τα σχολαστικά αποκατεστημένα βαγόνια του 1920 και του 1930. Το έχει αποδείξει, όσον αφορά τον έρωτα και η ίδια η συγγραφέας Άγκαθα Κρίστι. Ήταν το όνειρό της να ταξιδέψει με το Οριάν Εξπρές. Αλλά μόνο όταν ο πρώτος της γάμος κατέρρευσε, επιβιβάστηκε τελικά σε αυτό το 1928, προκειμένου να φτάσει στη Βαγδάτη. Αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις και τις συμβουλές για το αντίθετο, η συγγραφέας αποφάσισε να κάνει το ταξίδι μόνη της: «Θα έπρεπε να ανακαλύψω τι είδους άνθρωπος ήμουν... Ήξερα αρκετά καλά ότι ήμουν «χαρακτήρας σκύλου»- τα σκυλιά δεν πάνε βόλτα αν δεν τα πάει κάποιος. Ίσως θα ήμουν πάντα έτσι. Ήλπιζα να μην είναι έτσι», έγραψε στην αυτοβιογραφία της. Κακώς ανησυχούσε η Κρίστι. Σε εκείνο ακριβώς το ταξίδι στη Βαγδάτη γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, τον αρχαιολόγο, Μαξ Μάλοουαν, με τον οποίο κατέληξε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Οι δυο τους πέρασαν το μήνα του μέλιτος στο τρένο που «πρωταγωνίστησε» τελικά στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά της, «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές».

Η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Κένεθ Μπράνα

Και εδώ αναλαμβάνει ο Πουαρό. Όπου υπάρχει φόνος υπάρχει και δολοφόνος, λέει ο δαιμόνιος Βέλγος χαϊδεύοντας απαλά το αψεγάδιαστο μουστάκι του στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Κρίστι σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα. Ο Μπράνα παίζει τον Πουαρό, ο Τζόνι Ντεπ κρατά τον ρόλο του κακού, ενώ παρελαύνουν αστέρια από τη Μισέλ Πφάιφερ, την Πενέλοπε Κρουζ, τη Τζούντιθ Ντεντς έως την Ολίβια Κόλμαν. Από την ταινία θα πάρετε μια γεύση, μια ιδέα από το τρένο. Όσο για τον Πουαρό είναι Βέλγος, διότι η Άγκαθα Κρίστι ζούσε στη νοτιοδυτική Αγγλία και συγκεκριμένα στο Ντέβον, και εμπνεύστηκε τον ήρωά της από τους Βέλγους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Κάποια στιγμή η συγγραφέας αντιπάθησε τον χαρακτήρα που έπλασε, αναπτυσσόταν σε «αφόρητο και εγωκεντρικό», αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Πολυτέλεια στις ράγες

Όλα ξεκίνησαν το 1976 όταν η εταιρία Belmond αγόρασε το περίφημο, ιστορικό ξενοδοχείο Cipriani στη Βενετία. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε να αναζητά και να συλλέγει τα ορίτζιναλ βαγόνια του τρένου, που μπήκε τελικώς και πάλι στις ράγες το 1982 προκειμένου λίγοι και προνομιούχοι να καταφθάνουν με στιλ στην Γαληνοτάτη. H Belmond εντάχθηκε στον όμιλο LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) τον Απρίλιο του 2019. Το απόλυτο άρωμα της πολυτέλειας.

To Venice Simplon-Orient-Express διασχίζει την Ευρώπη –Τσεχία (Πράγα), Γαλλία (Παρίσι και Κάννες), Ιταλία (Φλωρεντία, Βενετία, Ρώμη και Βερόνα), Αυστρία (Βιέννη και Ινσμπρουκ), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Ελβετία (Γενεύη), Βέλγιο (Βρυξέλλες) και Ολλανδία (Αμστερνταμ)– από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Το πολυτελές τρένο επεκτείνει τη σεζόν του από φέτος και μέσα στον χειμώνα με δέκα ακόμα διαδρομές, εκτός αυτής των γαλλικών Άλπεων. Διατηρούνται οι παραδοσιακές και προστίθεται και το Παρίσι-Φλωρεντία.

Η εσωτερική πολυτέλεια του μυθικού τρένου

Τιρκουάζ πέτρα στο δαχτυλίδι του Οριάν, το εμβληματικό ταξίδι από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη μια φορά τον χρόνο. Οι τιμές για μια σουίτα ξεκινούν από τις 5.740 ευρώ και η τιμή περιλαμβάνει τον προσωπικό μπάτλερ, διαθέσιμος όλο το 24ωρο, μαρμάρινα μπάνια, ό,τι πιο ξεχωριστό στα αφρόλουτρα, σαμπουάν, λοσιόν, κιμονό-ρόμπα και παντόφλες. Όσο για το Παρίσι-Κωνσταντινούπολη η τιμή για την Μεγάλη Σουίτα δύναται να προκαλέσει «εγκεφαλικά» σκαρφαλώνοντας στα 46.000 ευρώ! Το τρένο, στο μέγιστο μήκος του, αποτελείται από 17 βαγόνια-όλα μπλε με χρυσές λεπτομέρειες. Τρία από αυτά είναι εστιατόρια, το ένα μπαρ (με ζωντανή τζαζ ορχήστρα) και τα υπόλοιπα βαγκον λι (βαγόνια ύπνου). Όλα έχουν αποκατασταθεί και ανακαινισθεί με προσοχή στη λεπτομέρεια και την υψηλή ποιότητα. Ένα παράδειγμα, τα γυάλινα πάνελ στο βαγόνι του δείπνου 4141 είναι του οίκου Lalique, των κρυστάλλινων κομψοτεχνημάτων. Στα εστιατόρια τα καθίσματα είναι βελούδινα και το βαγόνι μπαρ έχει αποκατασταθεί απόλυτα στην Art Deco μεγαλοπρέπειά του.

Πινελιά χριστουγεννιάτικης μαγείας

Μια παγωμένη νύχτα προς το τέλος του 2022 και 140 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου Οριάν Εξπρες προς την Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι, το τρένο πραγματοποίησε το εναρκτήριο ταξίδι από το Παρίσι προς το Μουτιέ, την πύλη προς τις Τρεις Κοιλάδες. Αυτό το νέο δρομολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης στάσεις στην Αλμπερβίλ και στο Μπουργκ-Σεν-Μορίς, θα εκτελεστεί δύο φορές τον φετινό Δεκέμβριο, επεκτείνοντας την περίοδο του θρυλικού τρένου με μια πινελιά χιονισμένης προ-χριστουγεννιάτικης μαγείας. Κάποιες στρατηγικές στάσεις προστίθενται για να μετατρέψουν αυτό που θα ήταν ένα ταξίδι πέντε ωρών σε μια ολονύκτια εμπειρία με χρόνο για ποτά, δείπνο, χορό και μπραντς την επόμενη μέρα. Στο δείπνο -με την υπογραφή του σεφ Ζαν Εμπέρ- σερβίρονται στρείδια ντυμένα με σαμπαγιόν και καλκάνι με νιόκι τρούφας, ακολουθούμενα από εξαιρετικά τυριά και απολαυστικό κορμό. Ακολουθούν ποτά στο μπαρ και χορός μέχρι τελικής πτώσης. Το γλέντι σταματά όταν πάει για ύπνο και ο τελευταίος επιβάτης. Την ημέρα της επιστροφής, ο χρόνος περνάει γρήγορα και ενώ έξω απλώνεται η μαγεία του χιονιού άλλοτε γλυκιά κι άλλοτε πιο άγρια, οι επιβάτες απολαμβάνουν ζεστό καφέ και τσάι, αυγά με χαβιάρι, μηλόπιτα, κρουασάν και γλυκά πίνοντας τους χυμούς τους από γυαλικά Μουράνο. Πριν πουν adieu σε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Για τους «κροίσους» μπορεί να είναι και au revoir!

Η μεγαλοπρέπεια της πιο εμβληματικής σιδηροδρομικής υπηρεσίας της Ευρώπης εξοστρακίζει κινητά και λάπτοπ από τους δημόσιους χώρους, λέει όχι στα τζιν και στο κάπνισμα, ενώ το dress code επιβάλλει το smart casual την ημέρα και cocktail attire τη νύχτα. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι «υπερβολικά ντυμένοι» (όχι υπερβολές και ρούχα που φωνάζουν) ενδέχεται να φάνε πόρτα αν δεν αλλάξουν σε κάτι πιο σικ.

Όσοι τυχεροί έχουν ταξιδέψει με το Οριάν Εξπρές λένε πως το θρυλικό τρένο ανταποκρίνεται πραγματικά στην ιστορική του φήμη. Ανταποκρίνεται απόλυτα, συνδυάζοντας ασύλληπτη πολυτέλεια με σχολαστικά διατηρημένη παράδοση, μαζί με κάμποσες γοητευτικές ιδιορρυθμίες. Μια νύχτα στο Venice Simplon Orient Express φαντάζει σαν ένα υπέροχο σουρεαλιστικό ταξίδι σε μια εποχή περασμένης αίγλης, που παραμένει αξέχαστη. Σαμπάνια; Στα επόμενα ταξίδια που είναι πάντα τα καλύτερα.

Οριάν Εξπρές: Το πιο εμβληματικό και μεγαλοπρεπές τρένο της Ευρώπης

Δειτε περισσοτερα