Ταξιδια

Solo Traveling: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις όταν ταξιδεύεις μόνος σου

Tips για να απολαύσεις με ασφάλεια το μοναχικό σου ταξίδι

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια γυναίκα έξω από τον τάφο του I'timād-ud-Daulah στην Ινδία.
© Unsplash

Solo Traveling: Χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία ένος solo ταξιδιού με ασφάλεια 

Το Solo Traveling είναι η τάση που αλλάζει τον τουρισμό και κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να βγουν από το comfort zone τους και να ταξιδέψουν μόνοι τους. Σύμφωνα με μια έρευνα της Kayak, μηχανής αναζήτησης ταξιδιών, οι αναζητήσεις για πτήσεις ενός ατόμου αυξήθηκαν κατα 36% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2023 το ενδιαφέρον αναζήτησης για solo ταξίδια εκτοξευθηκε στο πιο υψηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί ως τώρα. 

Τα προνόμια είναι πολλά και δεν χρειάζεται να σε τρομάζει η ιδέα του ότι θα ταξιδεύεις χωρίς παρέα. Το solo traveling είναι δελεαστικό ακριβώς γιατί προσφέρει στον ταξιδιώτη απόλυτη ελευθερία, πλήρη ευελιξία και μια σειρά από πλεονεκτήματα που καθιστούν αυτού του είδους τα ταξίδια αξιομνημόνευτα και πολλές φορές η δυναμική τους είναι μεταμορφωτική. 

Μπορείς να ανακαλύψεις τον προορισμό που εδώ και καιρό επιθυμείς αλλά οι φίλοι σου δεν ακολουθούν, να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του budget σου, να μείνεις όπου θες, να φας όπου θες, να δοκιμασεις όποια δραστηριότητα εσύ επιθυμείς και γιατί όχι, να μάθεις ακόμα καλύτερα τον εαυτό σου και τα θέλω σου. 

Είτε έχεις ταξιδέψει μόνος σου είτε θες να δοκιμάσεις να ταξιδέψεις solo για πρώτη φορά, παρακάτω θα βρεις μερικά tips που είναι καλό να ακολουθείς για να απολαύσεις με ασφάλεια το μοναχικό σου ταξίδι - μια εμπειρία που μονό μοναχική δεν θα είναι.

Είναι σημαντικά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξεις τον προορισμό σου. Διαφορετικό προορισμό θα επιλέξεις αν ταξιδεύεις πρώτη φορά μόνος σου και διαφορετικό αν είσαι έμπειρος ταξιδιώτης. Επίσης, υπάρχουν πόλεις που είναι πιο επικίνδυνες για μια γυναίκα ή για κάποιο queer άτομο, οπότε συνίσταται να αναζητήσεις τι μπορεί να αντιμετωπίσεις εκεί, ουτώς ώστε να λάβεις τα μέτρα σου και να μην θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο ή να βρεις εναλλακτικά κάποιον ασφαλέστερο προορισμό. Ακόμα, πριν ταξιδέψεις κάνε μια αναζήτηση για τις πιο συνηθισμένες τουριστικές απάτες που μπορείς να αντιμετωπίσεις στην πόλη που θα ταξιδέψεις, για να είσαι προετοιμασμένος σε περίπτωση που σου συμβεί κάτι αντίστοιχο. 

Δώσε ένα αντίγραφο των σημαντικών ταξιδιωτικών σου στοιχείων (αριθμοί πτήσεων, ονόματα hostel, κ.λπ.) σε κάποιο άτομο από την οικογένεια σου ή σε κάποιον φίλο σου, για να ξέρουν που βρίσκεσαι σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης καλό είναι να αφήσεις ένα αντίγραφο ταυτότητας/ διαβατηρίου, σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί, για να μπορούν να σου το στείλουν μέσω email.

Μην ανεβάζεις στα social media σε real time την τοποθεσία σου. Επίσης μην αποκαλύπτεις την τοποθεσία του hostel ή του Airbnb όπου μένεις- όσο τουλάχιστον μένεις εκεί. 

Οργανώσου. Να έχεις τοποθετημένη πάντα μια πινέζα στο Google Maps στο κατάλυμα στο οποίο διαμένεις, για να γνωριζεις ανά πάσα στιγμή πόσο μακριά βρίσκεσαι από το hostel σου. Κάνε από πριν μια καλή αναζήτηση στην περιοχή που πρόκειται να μείνεις, πως θα φθάσεις εκεί από το αεροδρόμιο, αν έχει σταθμούς μετρό, εστιατόρια και καφέ. 

Less is more. Μην το παρακάνεις με τις βαλίτσες. Δεν θα έχεις βοήθεια και το τελευταίο που θες είναι να κουραστείς με το να κουβαλάς τεράστιες αποσκευές. Να πακετάρεις μινιμαλιστικά και τα απαραίτητα και δεν θα το μετανιώσεις.

Αποσκευές.
© Unsplash

Meet the locals. Μην διστάσεις να γνωρίσεις τους ντόπιους. Σίγουρα θα σου δώσουν πληροφορίες που θα κάνουν την εμπειρία σου ακόμα καλύτερη -  προτάσεις, οδηγίες, μαγαζιά και εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείς ακόμα και μέρη τα οποία καλό είναι αποφύγεις. Τα πολιτιστικά events της περιοχής θα σε φέρουν πιο κοντά στους ντόπιους και την κουλτούρα τους. 

Hostel.
© Pexels

Hostels. Τα hostels είναι τα καταλύματα που επιλέγουν κυρίως οι solo travellers, οπότε εδώ θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο που βρίσκεται στην ίδια φάση με εσένα. Οι κοινόχρηστοι χώροι και κοινόχρηστες τραπεζαρίες, προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες γνωριμίας. Μην ξεχνάς να κλειδώνεις τα προσωπικά σου αντικείμενα.  

Το γεγονός ότι ταξιδεύεις μόνος δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις κόσμο και να έχεις παρέα. Μη διστάσεις να ρωτάς αν χρειάζεσαι κάτι και να είσαι φιλικός - το χαμόγελο σημαίνει το ίδιο σε κάθε γλώσσα. Τα ομαδικά walk tour στην πόλη και οι ξεναγήσεις σε κάποιο μουσείο μπορεί να σε φέρουν κοντά σε άτομα που θα χαρείς να συναναστραφείς μαζί τους. 

Όπως σε κάθε ταξίδι, δεν μπορείς να αποφύγεις τα απρόοπτα. Ωστόσο, με την κατάλληλη οργάνωση μπορείς να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις κάθε δυσάρεστη κατάσταση, να είσαι ασφαλής και να απολαύσεις το solo σου ταξίδι στο έπακρο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ