Ταξιδια

Η Τήνος του Cesare Barro

«Ήμουν πολύ ευτυχισμένος εκεί, επιτέλους απαλλαγμένος από τους κοινωνικούς περιορισμούς.»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τήνος του Cesare Barro

Cesare Barro: Ο Ιταλός καλλιτέχνης γράφει για την δική του Τήνο.

Πέρασα 13 χρόνια στην Ελλάδα, στο νησί της Τήνου, στην κοιλάδα των Περιστεριών, σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Σμαρδάκιτο. Στο νησί του Αιόλου, βρήκα το πραγματικό νόημα της ζωής. 

Την πρώτη φορά που προσγειώθηκα στο νησί είχα την αίσθηση ότι το ήξερα ήδη, ανέβηκα στην κορυφή του όρους Εξωμβούργου όπου υπάρχουν τα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου και εκεί ακουμπώντας το χέρι μου σε έναν τοίχο είχα ένα είδος οράματος, οπότε ήξερα ότι ήταν το μέρος που έψαχνα όλη μου τη ζωή. Ένα μέρος όπου θα μπορούσα επιτέλους να σταματήσω και να κάνω την επιθυμία μου για ομορφιά και αρμονία πράξη. Ήμουν πολύ ευτυχισμένος εκεί, επιτέλους απαλλαγμένος από τους κοινωνικούς περιορισμούς. Μαζί με τους κατοίκους του χωριού, ιδίως τους νέους, ξεκινήσαμε μια αναγέννηση του τόπου. Επιστρέφω εκεί όσο πιο συχνά μπορώ και ο ενθουσιασμός μου όταν βλέπω ότι όλη η δουλειά μας εξακολουθεί να είναι το κέντρο της ζωής τους είναι απερίγραπτο.

Πολλοί νέοι δεν έφυγαν ποτέ και συνεχίζουν το έργο, η πλατεία του χωριού που αποκαταστήσαμε τότε γίνεται όλο και πιο όμορφη και το πρόσφατα αποκαταστημένο εστιατόριο με τραπέζια που καταλαμβάνουν όλη την πλατεία είναι ένα μικρό στολίδι που ονομάζεται Το Κατώι, με τοπική κουζίνα του χωριού.

Η Ελλάδα είναι ο ταξιδιωτικός μου σύντροφος στη δημιουργικότητα. Εδώ συνάντησα το φως, απαραίτητο για την απεριόριστη φαντασία που μου χάρισε.

Αυτές οι μνήμες που χτίστηκαν σε αυτά τα όμορφα χρόνια με κάνουν το άτομο που είμαι σήμερα. Ευχαριστώ την Ελλάδα, ευχαριστώ την Τήνο και πάνω απ’ όλα ευχαριστώ όλους τους κατοίκους αυτού του ξεχωριστού χωριού, του Σμαρδακιτού. Ήσασταν το πανεπιστήμιο της ψυχής μου. 

*O Cesare Barro είναι Ιταλός καλλιτέχνης που τώρα ζει στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ