Ταξιδια

«The Maestro Tour» στους Παξούς

Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έφερε μια απρόσμενη τουριστική άνοιξη στο νησί. Πήγαμε στους Παξούς ψάχνοντας τα μέρη που γνωρίσαμε βλέποντάς την.

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 882
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maestro_mega
© Mega

The Maestro Tour: όλα τα σημεία που γυρίστηκε η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στους Παξούς

Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο των Παξών που μοιάζει με μόνιμο κινηματογραφικό καρέ, βρέθηκα πριν μια εβδομάδα και δεν σταμάτησα να ψάχνω όλα τα μέρη που γυρίστηκε το «Maestro». Όλα σ’ αυτό το νησί σε βάζουν σε λειτουργία διακοπών.

The Maestro Tour: τα σημεία στους Παξούς που γυρίστηκε η σειρά του Χ. Παπακαλιάτη 

Θα σας εκμυστηρευτώ τι ανακάλυψα, ψάχνοντας σπιθαμή προς σπιθαμή όλο το νησί. Το πιο γνωστό σημείο που θα αναγνωρίσετε από τα πρώτα λεπτά της άφιξής σας είναι το λιμανάκι του Γάιου, όπου διαδραματίζονται πολλές σκηνές της σειράς, όπως η άφιξη του Ορέστη (Χρ. Παπακαλιάτης) στο νησί αλλά και οι περισσότερες συναντήσεις των ηρώων. Εκεί είναι η χώρα, ας πούμε, του νησιού, καθώς και δύο μεγάλα επιβλητικά όμοια κτίρια, το μουσείο και το δημαρχείο των Παξών. Από το πρωί για καφέ µέχρι πολύ αργά το βράδυ, αξίζει να περάσετε από εκεί για να αγναντέψετε τα σκάφη που περνούν πίνοντας ένα ωραίο δροσιστικό κοκτέιλ. Ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, βαρκούλες, φουσκωτά, σε μια αέναη μετακίνηση μέσα στο νερό, προκαλούν για κάποιον περίεργο λόγο απερίγραπτη γαλήνη και ξεγνοιασιά, με φόντο το καταπράσινο νησάκι του Aϊ-Νικόλα, τα γαλαζοπράσινα νερά ακόμα και στην περιοχή του λιμανιού, τα πολύχρωμα κτίρια και τους αμέτρητους γλάρους να πηγαίνουν από βαρκούλα σε βαρκούλα.
maestro_mega
Εκεί θα αναγνωρίστε πολλά κτίρια και μαγαζιά από πλάνα της σειράς, ένα από αυτά το Corner (2662032043), μπαρ στο οποίο διασκέδαζε η Κλέλια με τους φίλους της στο προτελευταίο επεισόδιο. Σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται η κατάφυτη νησίδα του Μογγονησίου, που ενώνεται με τους Παξούς μέσω μικρής γέφυρας, με αμμώδη παραλία και ένα εστιατόριο πάνω στο κύμα που αναφέρεται στη σειρά, το Carnayo (2662032376), για παραδοσιακά επτανησιακά πιάτα, όπως η παστιτσάδα και το µπουρδέτο.
Στο βόρειο κομμάτι του νησιού, στη Λάκκα, ένα από τα κύρια χωριά και λιμανάκια του νησιού, βρίσκονται πάμπολλα εστιατόρια με καταπληκτικό φαγητό (που αναφέρονται μάλιστα και στα ευχαριστήρια της σειράς, καθώς αποτελούσαν στέκια των συντελεστών), όπως το Παξιμάδι (2662033098) αν σας έλειψε λίγο το σπιτικό φαγητό ή αν θέλετε φρέσκο ψάρι σε πολύ καλές τιμές. Επίσης στο πανέμορφο πλακόστρωτο του Διογένη (2662031442) με την χαρακτηριστική κληματαριά, θα δοκιμάσετε αυθεντικά παραδοσιακά πιάτα. Περιμετρικά στο λιμανάκι της Λάκκας, μην παραλείψετε το Mandi’s (6976918947), ένα καφενέ-μεζεδοπωλείο μπροστά στη θάλασσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Akis Fish Bar Restaurant (2662031247), απέναντι από το παλιό σχολείο της Λάκκας, όπου δίδασκε ο Ορέστης, αλλά έγινε και ένα μέρος του μουσικού φεστιβάλ που διοργάνωσε. Ένα άλλο κομμάτι του φεστιβάλ, αυτό με τη συναυλία της Χάρις (Χ. Αλεξίου), διαδραματίστηκε σε μια πέτρινη νησίδα στο τέλος του Γάιου, όπου στήθηκε όλη η ορχήστρα και το κοινό παρακολουθούσε μέσα σε βαρκούλες στο εσωτερικό του λιμανιού με θέα τα πετρόχτιστα, χρωματιστά κτίρια και τα φώτα στο σούρουπο.
Στο Λογγό, στο βορειοανατολικό λιμανάκι του νησιού, φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και νόστιµα µαγειρευτά θα παραγγείλετε στην καταπράσινη αυλή του Μπουλούκου (2662031336). Το απόγευμα στην επιστροφή από το μπάνιο ή από το φαγητό, μία επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό Μαγαζιά επιβάλλεται όπως και στο καφενείο Μπουρνάος (2662031906) για έναν ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού.
maestro_mega
Για τις παραλίες –το δυνατό κομμάτι των Παξών– θα σας πρότεινα να νοικιάσετε μια βάρκα από αυτές που δεν χρειάζεται να διαθέτεις δίπλωμα οδήγησης, ώστε να κάνετε βόλτα στις δαντελωτές ακτές του νησιού όπου δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση. Μια από αυτές είναι και τα Blue Caves, που γυρίστηκαν κάποιες ερωτικές σκηνές της Κλέλιας και του Ορέστη, αλλά και ο Ερημίτης, ίσως η πιο ιδιαίτερη παραλία του νησιού (πρόσβαση και οδικώς), με τα πανύψηλα λευκά βράχια. Στον δρόμο του γυρισμού με τη βάρκα μας πετύχαμε ένα χαρακτηριστικό, μικρό, ξύλινο βαρκάκι με κόκκινα πανιά, που μου φάνηκε γνώριμο και μετά αντιλήφθηκα ότι και αυτό είχε τον ρόλο του στη σειρά.
maestro_mega
Aφού κολυμπήσαμε στα εξωπραγματικά νερά του Ιονίου και περιπλανηθήκαμε στα μαγαζιά και στα σοκάκια, περπατώντας το βράδυ στους Παξούς ανακαλύψαμε πως το περιβάλλον ήταν ιδανικό και ως τόπος εγκλήματος, όσο αντιφατικό και να ακούγεται αυτό. Φυσικά και η αναφορά έχει κινηματογραφική βάση μια και το το νησί δεν είναι διόλου επικίνδυνο, αλλά όλη αυτή η βλάστηση και τα ψηλά κυπαρίσσια στο λιγοστό φως της νύχτας γίνονται ιδανικό σκηνικό για θρίλερ! Για αυτό και το δάσος των Παξών στο νησάκι του Αϊ-Νικόλα επιλέχθηκε ως φόντο, με τις τεράστιες βενετσιάνικες ελιές σαν πλατάνια, έγινε το κατάλληλο σκηνικό για να γυριστεί η σκηνή τρόμου του τελευταίου επεισοδίου.
Maestro_Mega
Αν πάλι έχετε ξυπνήσει µε διάθεση για sight seeing, στον Αϊ-Νικόλα σας περιµένει το ενετικό κάστρο, και στο γειτονικό νησάκι το Μοναστήρι της Παναγίας των Βελλιανιτών και ο φάρος, σημεία επίσης που εμφανίζονται σε διάφορες σκηνές στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς και αξίζει να επισκεφτείς.
Όπως, λοιπόν, το «Maestro» λειτούργησε ως τουριστικός οδηγός για μένα, θα ήθελα να κάνει το ίδιο και για εσάς. Για να σας διευκολύνω, λοιπόν, σας έγραψα τα πιο σημαντικά σποτ που αξίζει να δείτε. Το επόμενο ραντεβού όλων μας πάντως είναι στις τηλεοπτικές οθόνες του φθινοπώρου για τον δεύτερο κύκλο της σειράς.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ