Ταξιδια

Εύβοια: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό

Τα έχει όλα: άγρια φυσική ομορφιά, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 880
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύβοια
© Sam Swanson / Unsplash

Εύβοια: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι

Οδικώς είναι μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και τα έχει όλα: άγρια φυσική ομορφιά, δάση, φαράγγια, πηγές, μαγευτικές παραλίες, ορεινά γραφικά χωριά. Η Χαλκίδα, που ενώνεται μέσω της παλιάς και της καινούργιας γέφυρας σε δύο σημεία με τη Στερεά Ελλάδα, είναι από τους πιο ωραίους κοντινούς προορισμούς για μπάνιο και θαλασσινά. Γενικά στην πόλη υπάρχουν τα πάντα, παραλίες, ψαροταβέρνες, cafés, εστιατόρια, clubs και φυσικά δεκάδες προτάσεις διαµονής – σαν προάστιο της Αθήνας. Στην Ερέτρια φτάνουμε και μέσω θαλάσσης από Ωρωπό.

Βόρεια Εύβοια

Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη να δείτε, πολλές πράσινες γωνιές να ανακαλύψετε, πανέμορφες παραλίες, καλό φαγητό, καταλύματα σε προσιτές τιμές και οικονομική μετακίνηση με το αυτοκίνητό σας. Ανηφορίζοντας προς βορρά με κατεύθυνση τη Λίμνη, μια γραφική κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη, προσφέρεται για ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές, μπάνιο στην παραλία Κοχύλι, ψαράκι δίπλα στη θάλασσα. Βορειότερα είναι η Αιδηψός, για ιαματικά λουτρά, με vintage ατμόσφαιρα και όμορφα παλιά ξενοδοχεία, και μετά Ιστιαία και Πευκί στο πάνω άκρο του νησιού, με το Πήλιο απέναντι σε απόσταση αναπνοής. Στο Πευκί θα βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία για να ξεκινήσετε τις διακοπές σας, ενώ η παραλία του είναι ίσως η πιο οργανωμένη της βόρειας Εύβοιας, με έκταση 4-5 χλμ.

Από Ιστιαία μπορείτε να κάνετε εξόρμηση στο ορεινό τμήμα της Β. Εύβοιας σε μια διαδρομή 40 χλμ. παίρνοντας τον δρόμο προς το Πευκί προς Αβγαριά αρχικά και μετά προς Γαλατσώνα, Γερακιού και στη συνέχεια προς Αγδίνες. Ο κοκκινιστός κόκορας είναι η σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Η πλευρά του Αιγαίου

Από βορρά προς νότο υπάρχουν πολύ όμορφες παραλίες με το βουνό να φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Αιγαίου, όπως το Ψαροπούλι, τεράστια σε μήκος παραλία κοντά στο χωριό Βασιλικά, φημισμένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Αχλάδι είναι και η παραλία Φραγκάκη, μία από τις ομορφότερες της Εύβοιας, μεγάλη σε έκταση παραλία με τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου, αλλά και η διάσημη παραλία της Αγίας Άννας. Κατηφορίζοντας είναι το Πήλι, η Βλαχιά, το Σαρακήνικο, ο Λημιώνας, η Πετάλη, η Βύθουρη, η Κοκκινιά, η πιο παρθένα και με απαιτητική πρόσβαση, όλες και για ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ λίγο πιο νότια ξεχωρίζει η δημοφιλής Χιλιαδού. Αν συνεχίσουμε νότια διασχίζοντας στενούς ορεινούς δρόμους, με τη θέα σε σημεία να κόβει την ανάσα, καθώς βλέπουμε ζηλευτές παραλίες από ψηλά, όπως τα Θαψά με την άσπρη άμμο. Η διαδρομή καταλήγει στην καταπράσινη Κύμη με τα ωραία αρχοντικά, με μια νοσταλγική ατμόσφαιρα που ξυπνάει μνήμες από την παλιά Ελλάδα, επιβεβλημένη στάση για περιηγητές του νησιού και τουρίστες ή αυτόνομος προορισμός για ήσυχες και ξεκούραστες οικογενειακές διακοπές. Η πιο ωραία κοντινή παραλία είναι η Μουρτερή, τεράστια και πολύ δημοφιλής στους σέρφερ και όχι μόνο – τον Αύγουστο συνήθως με πολύ κύμα λόγω των αέρηδων. Εξίσου εντυπωσιακές η Αχλαδερή, η Κορασίδα και ο Κάλαμος.

Νότια Εύβοια

Πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση και από Αττική. Με καραβάκι από την Αγ. Μαρίνα περνάμε στα Στύρα σε 45 λεπτά, ενώ από τη Ραφήνα φτάνουμε στο Μαρμάρι σε μία ώρα. Τα Νέα Στύρα είναι ένα γραφικό λιμάνι με πεντακάθαρα νερά. Στη μεγάλη παραλιακή του περατζάδα έχει καφέ, εστιατόρια και μπαρ με τα τραπέζια δίπλα στο κύμα. Ακόμα πιο ωραίο είναι το χωριό Στύρα, πιο ψηλά και παλιος οικισμός, με πέτρινα σπίτια με κεραμίδια και καταπράσινες αυλές. Σήμα κατατεθέν στα Στύρα είναι το Κάστρο των Αρμένων και τα περίφημα Δρακόσπιτα, αξίζει μια στάση για να δει κανείς τις τεραστίων διαστάσεων πέτρες η μία πάνω στην άλλη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στη βόρεια πλευρά του επιβλητικού βουνού Όχη οι λάτρεις της πεζοπορίας θα συναντήσουν το Φαράγγι του Δημοσάρη, μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο, σε υψόμετρο 954 μ. και μετά από 10 χλμ. κατάβασης καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Είναι τόσο όμορφο το μέρος, που η προσπάθεια αξίζει και με το παραπάνω. Κι αν δεν φτάσει τόση δροσιά, υπάρχει για εξερεύνηση και η παραλία του Αγίου Δημητρίου, κάτω από το ομώνυμο χωριό.

Το Μαρμάρι είναι ψαροχώρι με ωραίες ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Από παραλίες θα ξεχωρίσεις αμέσως τη δημοφιλή πλέον Μεγάλη Άμμο, χρυσαφένια παραλία με τα τιρκουάζ νερά και το σχήμα της που αλλάζει χάρη στους ανέμους. Έχει χαρακτηριστεί από το National Geographic ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για surf παγκοσμίως, γνωστή μας και από την περσινή  διαφήμιση του ΕΟΤ για τις ομορφιές της χώρας μας.  Εκεί και οι παραμυθένιοι Πεταλιοί, το νησιώτικο σύμπλεγμα με τις αμμουδερές παραλίες, γνωστοί και ως η Καραϊβική της Ελλάδας, που πας μόνο με σκάφος.

Μετά το Μαρμάρι, κατηφορίζοντας για Κάρυστο από τον πάνω δρόμο (υπάρχει και ο πρόσφατος παραλιακός που συνδέει τις δύο πόλεις για να εξυπηρετούνται όσοι φτάνουν με το φέριμποτ), θα βρείτε την ταβέρνα το Χωνί, σήμα κατατεθέν της περιοχής, πρόσφατα είχε φάει εκεί και ο Μπόρις Τζόνσον στις ολιγοήμερες διακοπές στη νότια Εύβοια, αλλά και πιο μέσα στο Παραδείσι θα βρείτε δροσιά και καλό φαγητό στις δύο ταβέρνεςτου χωριού, Μουριές και Πλάτανος (πολύ καλή επιλογή για τους παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής.

Από εκεί είναι μια ανάσα η Κάρυστος, γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη με δεκάδες ουζερί και ταβερνάκια κρυμμένα στα γραφικά στενά, καφέ και μπαράκια, με όμορφα νεοκλασικά, ωραία πλατεία για παιχνίδι και παγωτό, το επιβλητικό Μπούρτζι δίπλα στο λιμάνι, το Αρχαιολογικό Μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς. Για φαγητό κυρίως ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά το πιο γνωστό κλασικό εστιατόριο είναι το Κάβο Ντόρο, με τον πολύ φιλόξενο και επικοινωνιακό ιδιοκτήτη του. Ανηφορίζοντας, ωραία βόλτα είναι στο κτήμα Μοντοφώλι, μια έκταση 32 στρεμμάτων - αρχαιολογικός χώρος, όπου μπορείς να περιηγηθείς στα αμπέλια του (πλέον επισκέψιμου) οινοποιείου. Ωραία βόλτα το απόγευμα στο κάστρο Castello Rosso, στην κορυφή του λόφου Μοντεφώλι, με πανοραμική θέα στο Αιγαίο  και στον νότιο Ευβοϊκό. Το τοπίο στα περίχωρα της Καρύστου θυμίζει Κυκλάδες, με τις ξερολιθιές και τους ανυδρους λόφους με τη χαμηλή βλάστηση στα χρώματα της ώχρας, με την Άνδρο και στην Τζια να αχνοφαίνονται στο βάθος. Το ίδιο και οι παραλίες της, όπως η Γαλλίδα και το Άγαλμα. Και βέβαια λίγο πιο κει, νότια, στο Κάβο Ντόρο θα βρείτε τις εξωτικές παραλίες Ποτάμι και Αρχάμπολη.

Η Νότια Εύβοια είναι ένας πολύ κοντινός νησιώτικος προορισμός γεμάτος ομορφιές, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, κτηνοτροφία και αλιεία, άρα γαστρονομικά θα γευτούμε από φρέσκο ψάρι και οστρακοειδή μέχρι πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι. Τα τυριά τους εξαιρετικά, δοκίμασε τις τοπικές πίτες γνωστές ως τυροπιτάρες, πολύ ωραίες χορτόπιτες, τις κουρκουμπίνες (ή γκόγκλιες), τρομερό χειροποίητο ζυμαρικό – σερβίρονται με φρέσκο, κατσικίσιο βούτυρο ή με σάλτσα από κοκκινιστό κρέας και μπόλικο τυρί.

∆ήμος: 221023263
Αστυνομία: 2221022100
Λιμεναρχείο: 2221077333
Πρώτες βοήθειες: 2221021912

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ