- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χαλκιδική: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό
Έχει τις χάρες ενός μεγάλου νησιού, αλλά μπορείς να την απολαύσεις χωρίς την ταλαιπωρία του πλοίου
Χαλκιδική: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι
Έχει τις χάρες ενός μεγάλου νησιού, αλλά μπορείς να την απολαύσεις χωρίς την ταλαιπωρία του πλοίου. Μιλάμε πρακτικά για δυόμισι «πόδια», που αξίζει να τα εξερευνήσεις γιατί διαφέρουν το ένα από το άλλο. Κοινή τους συνισταμένη, οι θαλασσάρες και το πεύκο.
Τι να δεις
Στη Χαλκιδική δεν πηγαίνεις για μουσεία, αλλά για παραθερισμό. Θα δεις επομένως θάλασσες και πευκόφυτα τοπία κατά κύριο λόγο. Αν είσαι των εκδροµών, πήγαινε οπωσδήποτε στην ορεινή και παραδοσιακή Αρναία, στον Παρθενώνα, την Άνω Νικήτη και την Ουρανούπολη. Παραδοσιακό κοµµάτι έχει και η Άφυτος στην Κασσάνδρα. Αν αντέχεις τη θειαφίλα, μπορείς να κάνεις το λουτρό σου στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής.
Πού να μείνεις
Η Χαλκιδική έχει άπειρα καταλύµατα, ενοικιαζόµενα δωµάτια, ξενοδοχειάρες και πολλά κάµπινγκ. Ένας παράδεισος γαλήνης και ηρεμίας είναι το Cora Hotel & Spa Resort, στην περιοχή Άφυτος στην Κασσάνδρα (2374020930, 2374020935). Μέλος του Zeus International Hotels & Resorts, αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για όσους αναζητούν τις ανέμελες διακοπές όσο και για τους ταξιδιώτες που αγαπούν την πολυτέλεια. Διαθέτει 181 υπέροχα δωμάτια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν και ιδιωτική πισίνα, καθώς και υπηρεσίες ευεξίας, όπως η σάουνα. Επίσης, τα δύο εστιατόρια και τα τέσσερα μπαρ του ξενοδοχείου υπόσχονται μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Στην Κασσάνδρα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, και το Ajul luxury Ηotel & Spa Resort (2374047600), επίσης μέλος του Zeus International Hotels & Resorts. Το Ajul Luxury Hotel & Spa Resort βρίσκεται στη μαγευτική βοτσαλώδη παραλία της Αγίας Παρασκευής, που φημίζεται για το απαράμιλλο φυσικό της περιβάλλον από πευκοδάση και φυσικές πηγές. Με 171 δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα εκ των οποίων διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα, το Ajul Luxury Hotel & Spa Resort θα σας προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες πολυτελούς φιλοξενίας ultra-all-inclusive.
Στο πρώτο πόδι υπάρχει και το πολυτελέστατο Sani Resort (2374110700) στο ακρωτήρι της Σάνης. Επίσης, ωραιότατα τα Άµµων Ζευς στην Καλλιθέα (2374022356), Σήµαντρο Beach Hotel (2374031302) στη Σάνη, Ακρίτας Ευ Ζην Villas and Suites (2310227770) στον Χρούσο (παραλία Παλιουρίου), Mirabilia Boutique Hotel (2374052989) στην Κρυοπηγή, Ostria Sea Side (2374053525) στη Χανιώτη. Στο δεύτερο πόδι υπάρχουν ο περιβόητος Αρµενιστής (2375091487) και το Thalatta Kalamitsi (2375041410), που είναι κάµπινγκ αλλά έχουν και «σπιτάκια», το Thetis Boutique (6947223241) στο Νέο Μαρµαρά, το Αρχονταρίκι στον Όρμο της Παναγιάς (2375031406). Στο τρίτο πόδι υπάρχει το περίφηµο Eagles Palace Hotel & Spa (2377440050) στην Ουρανούπολη. Στην Ουρανούπολη και το Sunset (2377071372), στην Ιερισσό το Mount Athos Resort (2377024017).
Πού να κολυμπήσεις
Παντού! Και παντού θα αναφωνήσεις αυτό που λένε οι Θεσσαλονικείς: «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Αρκεί βέβαια να χωρέσεις στην παραλία. Από πρώτο πόδι σηµείωσε: Σάνη, Καλλιθέα, Χανιώτη, Παλιούρι, Ποσείδι, Σκιώνη, Σίβηρη, Φούρκα. Ανάµεσα σε πρώτο και δεύτερο πόδι υπάρχει ο Άγιος Μάµµας. Στο δεύτερο πόδι µαγεία είναι η Καλογριά, το Κριαρίτσι, οι Καβουρότρυπες, ο Μαρµαράς, η Βουρβουρού (στην παραλία των Καθηγητών και το Καρύδι), η Τρανή Αµµούδα, η τεράστια παραλία Συκιάς. Στο τρίτο πόδι σηµείωσε: Κοµίτσα, Ουρανούπολη, Δεβελίκι, Αµµουλιανή, Κακούδια, Ιερισσός, Νέα Ρόδα, οι θάλασσες πέριξ των Πυργαδικίων.
Πού να φας και να πιεις
Στη Μασσαλία της Νέας Καλλικράτεια (Μυκονιάτικα 2399035000) και της Νέας Φώκαιας (2374081008), στην πλατεία του χωριού θα βρεις ντόπια και χειροποίητα προϊόντα µε γεύσεις και συνδυασµούς ασυναγώνιστα γκουρµέ. Γκουρµέ ξεχωριστό θα δοκιµάσεις και στη διάσηµη Μαριγούλα (2371023171) του Πολύγυρου (φιλιά στον Σοφοκλή), απέναντι από τη Νοµαρχία. Σουβλάκια εξαίσια σερβίρει ο Μιλτιάδης (2371096079) στον Άγιο Πρόδροµο, όπως και ο Σάκης στα Κοκκινόγια (2371096282). Στο δεύτερο πόδι δοκίμασε τον Πεύκο (2375051206) στο Πόρτο Κουφό, το Melia (2375091067), το 5 Βήματα στην Άμμο (2375041206) στη Συκιά. Και μερικές κλασικές αξίες: Θα πιεις ποτό και θα δεις ηλιοβασίλεµα α λα Σαντορίνη στο Ethnik (6937380554) στην Τριστινίκα, θα δεις όλον τον καλό κόσμο στον Μώλο (2375071331) στον Νέο Μαρμαρά, θα το ξημερώσεις στο Angels (6951027037) στην Καλλιθέα.
Αστυνομία (Πολύγυρος): 2371021610
Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών: 2373022222
Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου: 2375031789
Λιμεναρχείο Ιερισσού: 2377022666, 22576
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι σε ένα νησί που αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του, εκεί όπου η φύση, η τέχνη, η γαστρονομία και η φιλοξενία συναντιούνται σε μια σύγχρονη κυκλαδίτικη εμπειρία.
Ένας παραδοσιακός κτίστης μιλάει για το νησί του
Ο Νορβηγός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας αγόρασε το θρυλικό «Κόκκινο Σπίτι» της Αλκυόνης Παπαδάκη στο Νέο Χωριό στην Κρήτη, αναβίωσε μαζί με αυτό και τον ελαιώνα του και βρήκε τη χαρά του
Αν πηγαίνεις στο νησί για εικοστή φορά, έχεις τη δική σου Κέρκυρα αλλά και τους ανθρώπους της με τους οποίους έχεις δεθεί με τα χρόνια.
O γνωστός ηθοποιός μιλάει για την δική του Αίγινα
Η παραολυμπιακής, αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ μιλάει για τη Ρόδο των παιδικών της καλοκαιριών, των οικογενειακών αναμνήσεων και της προσβασιμότητας
H ιδιοκτήτρια του Cine Paris και ιδρύτρια του Cinobo μοιράζεται τις αναμνήσεις της από το νησί
Ο δημοφιλής παρουσιαστής μιλά για όσα τον κέρδισαν στο νησί
H ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός θυμάται τις αγαπημένες της διακοπές στο νησί
Ο φαρμακοποιός και ιδρυτής της APIVITA μιλάει για το νησί του Ιπποκράτη, τον φυσικό πλούτο της και τη βαθιά σχέση του νησιού με την υγεία και την ανθρώπινη σοφία
Η ηθοποιός, μιλάει για το νησί που έγινε έμπνευση, έργο, μουσική και μια βαθιά προσωπική ιστορία ζωής
Όρεξη, μέρες και φαγητό να έχεις και θα περάσεις τέλεια
Ο γνωστός δημοσιογράφος γράφει για το νησί που δεν αλλάζει ποτέ
Ο γνωστός σκηνοθέτης μοιράζεται εικόνες από τη δική του εμπειρία στο νησί
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (UHN) γράφει για το νησί που επισκεφτηκε πρόσφατα
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλεύτρια Α' Πειραιώς και Νήσων γράφει για έναν τόπο που αξίζει να ζει όλον τον χρόνο.
Η συμπρόεδρος του πολιτικού κόμματος Βολτ Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση γράφει για την ξεχωριστή θέση που έχει η Αλόννησος στην καρδιά της
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βασίλαινας γράφει για το αγαπημένο του νησί, την Σκόπελο
Ο ηθοποιός Δημήτρης Καπετανάκος γράφει για την αγαπημένη του παραλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.